Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

Ας επιλέξουμε μια "δίκαιη" σοκολάτα

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Η «σκοτεινή» πλευρά της σοκολάτας -Γιατί για μερικά παιδιά είναι ένας ασίγαστος εφιάλτης



Η «σκοτεινή» πλευρά της σοκολάτας -Γιατί για μερικά παιδιά είναι ένας ασίγαστος εφιάλτης [εικόνες&βίντεο]

Η γλυκιά γεύση της σοκολάτας που απολαμβάνουν Ευρώπη και ΗΠΑ γίνεται μάλλον πικρή στο ντοκιμαντέρ δυο Δανών δημοσιογράφων, των M. Mistrati και R. Romano, «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», στο οποίο αποκαλύπτεται η απάνθρωπη εκμετάλλευση που υφίστανται τα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου εργάζονται στις κακαοφυτείες.
Σύμφωνα με το φιλμ, που προβλήθηκε με πρωτοβουλία της Fair Trade Hellas, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Break the Chain»-που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη-υπάρχουν πάνω από 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι στον κόσμο, κι από αυτούς πάνω από 9 εκατομμύρια είναι παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι και 15 ετών που διακινούνται καθημερινά για να εργαστούν στις φυτείες κακάο. Ειδικότερα, στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στις κακαοφυτείες, ενώ πάνω από 500.000 εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι μέσα από την έρευνά τους, κατέγραψαν με κρυφή κάμερα σκληρές εικόνες για να αποδείξουν ό,τι γίνεται λαθρεμπόριο ανηλίκων εργατών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις φυτείες κακάο χωρίς αμοιβή.
 Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη επικοινωνίας της Fair Trade Hellas, Κέλλυ Γαρυφαλλή, «η παγκόσμια βιομηχανία της σοκολάτας έχει κέρδη περίπου 110 δισ. δολάρια το χρόνο, με το μέσο πολίτη της ΕΕ να καταναλώνει περισσότερα από 8 κιλά σοκολάτας ετησίως, καθώς σύμφωνα με στοιχεία κάθε χρόνο καταναλώνονται τρία εκατομμύρια τόνοι». Η κ. Γαρυφαλλή σημειώνει επίσης ότι «όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα.. Ας επιλέξουμε όμως μία “δίκαιη” σοκολάτα, χωρίς γεύση παιδικής εργασίας την επόμενη φορά. Είμαστε μέρος της αλυσίδας και έχουμε ευθύνη να καταναλώσουμε πιο ηθικά».
Πηγές: amna.gr/left.gr/iefimerida.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια: