Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2016


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννη Χαλκίδη49 χρόνια από τη δολοφονία
του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης
Γιάννη Χαλκίδη
                                                     

Tη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, στελέχους της νεολαίας Λαμπράκη και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουν την ερχόμενη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας του, στην Κωνσταντινουπόλεως  164α  – «οδός Γιάννη Χαλκίδη» από τις 28/3/2014 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης - οι συναγωνιστές/τριες του - μέλη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ-ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-‘74.

Πριν από 49 χρόνια, στις  2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ομάδα του ΠΑΜ ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ μπροστά στο Καυταντζόγλειο, βυθίζοντας στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης.
Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967 η γιάφκα του ΠΑΜ, στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα καταιγιστικά πυρά των ασφαλιτών. Ο αιμόφυρτος  Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια μαζί με τον αείμνηστο Γρ. Παντή.
Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών τους δύο επιζήσαντες από τα δολοφονικά πυρά των Ασφαλιτών. Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι 36 αγωνιστές. Από αυτούς, 22 καταδικάστηκαν σε ποινές από ισόβια έως φυλάκιση με αναστολή.
Η Αστυνομία της Χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό πολιτικό έγκλημα ως «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Όμως, οι αγωνιστές του ΠΑΜ ήταν άοπλοι. Η Χούντα παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, ενώ τον Μάιο του 1980 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει τους δολοφόνους του, πλην του αρχιβασανιστή μοίραρχου Τετραδάκου.
Στις 11-2-08 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την ομόφωνη ετυμηγορία του αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια, απορρίπτοντας τη μήνυση του βασανιστή Αντώνη Λεπενιώτη κατά του Νάντη Χατζηγιάννη για «συκοφαντική δυσφήμιση». Ο Λεπενιώτης, μπροστά στο «κατηγορώ» των θυμάτων του, ομολόγησε, 41 χρόνια μετά, ότι ο Γιάννης Χαλκίδης δολοφονήθηκε από την ομάδα των Ασφαλιτών στην οποία συμμετείχε.

Ας είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές ο Γιάννης Χαλκίδης και οι αγωνιστές/τριες που πάλεψαν τη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό κάθε πολίτη που αγωνίζεται για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τα οποία θυσιάστηκε ο αξέχαστος συναγωνιστής μας.


Αθήνα 29- 8 -2016

Για το Δ.Σ.
      Ο Πρόεδρος                                                                                                                                                                                                                                                   Ο Γενικός Γραμματέας
     Κώστας Μανταίος                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Θόδωρος Καλογήρου
_________________________________

Μία σπάνια φωτογραφία του Γιάννη Χαλκίδη

Μία σπάνια φωτογραφία του δολοφονημένου από τη χούντα αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιάννη Χαλκίδη, όπως αναρτήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Βασίλη Χατζηβασιλείου στο Facebook, στην ομάδα «Άγνωστη Θεσσαλονίκη». Ο Χαλκίδης εικονίζεται στο κέντρο της φωτογραφίας, με το μαύρο γιακαδάκι, μαζί με μία ομάδα Λαμπράκηδων να προσφέρουν εθελοντική δουλειά στο δήμο Αμπελοκήπων.

Στην άκρη της φωτογραφίας, με το κοστούμι, είναι ο τότε αριστερός δήμαρχος Αμπελοκήπων, Χρήστος Ράπτης, που είχε αφήσει εποχή στο κομμουνιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μέρος σαν νεαρός αρτεργάτης στην πανεργατική εξέγερση του Μάη του 1936, υπήρξε από τα στελέχη της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης, ήταν κοντά στον Λαμπράκη τη στιγμή της δολοφονίας του από το παρακράτος. Αργότερα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας της χούντας, μετά την επιστροφή από την εξορία, ήταν γραμματέας της παράνομης κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.
Αναδείχθηκε νικητής στις δημοτικές εκλογές του 1964, μετά την πτώση της δικτατορίας επανήλθε στα καθήκοντά του, κέρδισε και τις εκλογές του 1978 και παραιτήθηκε το 1981, παραχωρώντας τη θέση του στον Κώστα Σαπρανίδη. Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και μεγάλος αγωνιστής. Στην προσπάθειά του να επιλύσει τα οξυμένα προβλήματα του δήμου Αμπελοκήπων (καταπατήσεις γης, συγκοινωνιακό, σχολικά κτίρια, εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου) ήρθε σε ευθεία ρήξη με συμφέροντα και το κράτος.
Στο Βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τους αγώνες και τη δολοφονία του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιάννη Χαλκίδη:



Δεν υπάρχουν σχόλια: