ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ
Ο Ότζι σπάει την σιωπή του μετά από 5.300 χρόνια!
Δεν έχει πει ούτε μία λέξη από τον βίαιο
θάνατό του πριν από 5.300 χρόνια, αλλά αυτή την εβδομάδα, ο Ότζι, ο
άνθρωπος των πάγων, έσπασε επιτέλους τη σιωπή του.
Η ομάδα αναδημιούργησε επιτυχώς τις φωνητικές χορδές της μούμιας, το λαιμό και το στόμα, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να παράγουν ψηφιακά πώς μπορεί να ήταν οι ήχοι των φωνηέντων που χρησιμοποιούσε ο Ότζι.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ανακατασκευάσει την αρχική φωνή του Ότζι, γιατί έχουμε χάσει κάποιες ζωτικής σημασίας πληροφορίες από την μούμια» δήλωσε στο Discovery News, οι Ρολάντο Φούστος, επικεφαλής ερευνητής και λαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Σαν Μαουρίτσιο.
Το έργο παρουσιάστηκε την Τετάρτη κατά την διάρκεια ενός μεγάλου συνεδρίου για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την ανακάλυψη της μούμιας στις Άλπεις Ötztal στο Νότιο Τιρόλο.
Ο Ότζι ανακαλύφθηκε από δύο οδοιπόρους το 1991, και τα τελευταία 25 χρόνια οι αναλύσεις που έχουν γίνει, έχουν δώσει στους επιστήμονες μια ματιά σχετικά με το πώς ήταν η ζωή πριν από 5.300 χρόνια, κατά την διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.
Από την στιγμή που μεταφέρθηκε στα εργαστήρια ο Ότζι από τον παγωμένο τάφο του, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πιθανότατα δολοφονήθηκε από ένα βέλος στον ώμο του.
Φορούσε ρούχα φτιαγμένα από δέρμα προβάτου, κατσίκας και αγελάδας και τα 61 τατουάζ στο σώμα του δημιουργήθηκαν από ένα μείγμα ξυλάνθρακα και βοτάνων.
«Φυσικά δεν γνωρίζουμε ποια γλώσσα μιλούσε πριν από 5.000 χρόνια» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Φρανσέσκο Αβαντσίνι, στο CNN, νωρίτερα φέτος, όταν η ομάδα ανακοίνωνε το νέο τους έργο.
Αλλά θα είμαστε σε θέση να αναδημιουργήσουμε το ηχόχρωμα των φωνηέντων και ελπίζω να καταφέρουμε και την προσομοίωση των συμφώνων».
Προκειμένου να ακούσει την φωνή του Ότζι, η ομάδα χρησιμοποίησε σωματικές πληροφορίες σχετικά με τον λαιμό του και σε συνδυασμό με δεδομένα σχετικά με την ακουστική ενέργεια που παράγουν.
Οι αξονικές τομογραφίες επέτρεψαν στους ερευνητές να κινήσουν ψηφιακά τον βραχίονα του Ότζι, το κρανίο και να προχωρήσουν σε ανακατασκευή των σπονδύλων και των οστών που υποστηρίζουν τη γλώσσα – χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στο εύθρυπτο πτώμα.
«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σχετικά με τη θέση του Ότζι, του οποίου το χέρι κάλυπτε το λαιμό του» δήλωσε ο Φραντσέσκο Αβαντσίνι. «Για το έργο μας, αυτή ήταν η χειρότερη θέση. Επιπλέον το υοειδούς οστού ήταν εξαρθρωμένο».
Παρά το γεγονός πως οι αξονικές τομογραφίες τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν μέρη του σώματος του Ότζι, η ομάδα έπρεπε να βασιστεί σε μαθηματικά μοντέλα και λογισμικό που προσομοιώνει το πώς εργάζονται τα φωνητικά κομμάτια, προκειμένου να έχουν μία ιδέα σχετικά με την πυκνότητα και την ένταση των φωνητικών χορδών αλλά και το πάχος και τη σύνθεση του ιστού του λαιμού» δήλωσε ο Πιέρο Κόζι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Γνωσιακών Επιστημών και Τεχνολογίας στην Πάδοβα.
Με όλες αυτές τις πληροφορίες, προέβλεψαν πως η φωνή του είχε μία συχνότητα μεταξύ 100 Hz και 150 Hz, η οποία είναι σύμφωνη με το σημερινό μέσο άνδρα.
Ο Ότζι έχει ήδη παράσχει στους επιστήμονες έναν πλούτο πληροφοριών για τη ζωή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού στην Κεντρική Ευρώπη.
Αρχικά, θεωρήθηκε ότι πάγωσε μέχρι θανάτου σε μια χιονοθύελλα, αλλά η αξονική τομογραφία αποκάλυψε πως πέθανε βίαια από ένα βέλος με κεφαλή από πυρόλιθο στον ώμο του, όπου έσπασε κάποιο βασικό αιμοφόρο αγγείο.
Ενώ το σώμα του έφερε κοψίματα και σπασμένα κόκαλα, γεγονός που υποδηλώνει πως είτε ήταν ένας κυνηγός ή ένας πολεμιστής που σκοτώθηκε σε αψιμαχία με έναν από αντίπαλη φυλή – ο ίδιος βρέθηκε ότι υπέφερε από αρθρίτιδα.
Το DNA του έδειξε ότι είχε προδιάθεση για καρδιοπάθεια, ενώ προσέφερε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την καταγωγή του.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι γονείς του ανήκαν σε οικογένειες από εντελώς διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης.
Ενώ από την πλευρά της μητέρας του φαίνεται να είναι από μια οικογένεια των Άλπεων, ο πατέρας του προέρχεται από μια γενετική γραμμή που βρέθηκε στη Σουηδία και τη Βουλγαρία.
Η ανάλυση στο στομάχι του έδειξε μια δίαιτα που αποτελούνταν από ελάφι, αλπικό αγριοκάτσικο, σούπα με κριθάρι και ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου