Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2016

Αναζητήστε αυτήν την ταινία σε καλά ενημερωμένα βιντεοκλάμπ

Σ’ ένα κόσμο χωρισμένο στα δύο! Σ’ ένα κόσμο με νικητές και ηττημένους! Η ηθική είναι κάτι άπιαστο.

Βερολίνο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις, που κατέχουν πια την πόλη προσπαθούν να βάλουν σε τάξη το χάος που επικρατεί αλλά και να τιμωρήσουν τους Ναζί και τους συνεργάτες τους. 

Ο Συνταγματάρχης Στιβ Άρνολντ πρέπει να ανακρίνει και να βρει στοιχεία που να εμπλέκουν τον διάσημο Γερμανό μαέστρο Βιλχεμ Φουρτβένγκλερ με το Ναζιστικό καθεστώς. 
 Στο μυαλό του Άρνολντ ο κόσμος είναι χωρισμένος σε καλούς και κακούς. Ο Φουρτβένγκλερ είναι ένας επώνυμος Γερμανός που , αντί να φύγει από τη χώρα του ,  έμεινε και  συνεργάστηκε με τους Ναζί, διατηρώντας  , σε αντάλλαγμα, τη θέση του.
 Έτσι δεν δίνει καμία σημασία στα μέλη της ορχήστρας που ορκίζονται ότι ο μαέστρος τους υπήρξε αμέμπτου ηθικής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδείξει την ενοχή του.
Τελικά,  θα  μπορέσει ο Άρνολντ να  λύσει το μυστήριο και να  βρει  την αλήθεια; Συνεργάστηκε ή όχι συνειδητά ο   Φουρτβένγκλερ με τους Ναζί ή μήπως έπαιξε το παιχνίδι τους, προσθέτοντας κύρος στο δολοφονικό καθεστώς, τελώντας σε σύγχυση σχετικά με την άδολη στάση  του ως υπηρέτη της υψηλής τέχνης; 
Η ταινία του μεγάλου Ούγγρου συνθέτη  Ιστβαν Ζάμπο ("Μεφίστο") θέτει το κλασικό ηθικό ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η στάση του ανθρώπου και ιδιαίτερα του εκλεκτού  διανοούμενου  απέναντι στην Εξουσία.
 *
Ο ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΤΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΜΟΝΟ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: