Απρόθυμη η Τουρκία να στοχοποιήσει τους διακινητές προσφύγων , προειδοποιούν οι ειδικοί
Πηγή: euractiv.gr/17 Φεβρουαρίου 2016
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την Carnegie Europe, ο διευθυντής του οργανισμού, Ian Techau, είπε ότι άκουσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου κάποιους Βρετανούς συνάδελφους του να εκφράζουν αγανάκτηση για την προσφυγική κρίση, η οποία μπορεί να επηρεάσει δραστικά τη διάθεση στη Βρετανία εν όψει του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο.
Υπό το φως της κρίσης των προσφύγων, φαίνεται ότι υπάρχει μια πιθανότητα 70% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
«Υπάρχει μια φήμη στο συνέδριο Ασφαλείας ότι η κρίση του ευρώ ήταν ήδη αρκετά κακή, αλλά η προσφυγική κρίση έπεισε τον κόσμο στη Βρετανία ότι τώρα είναι ώρα να αποχωρήσούν από αυτό το αιματηρό μέρος», δήλωσε ο Techau.
Η πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είναι υψηλότερη από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν, είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται απεγνωσμένα «να φέρει κάτι πίσω στη Γερμανία» από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία ξεκινά αύριο. Αυτό, στην πραγματικότητα, είπε, είναι «το μεγάλο δράμα» της Συνόδου Κορυφής.
«Υπάρχει μια πολύ κακή ατμόσφαιρα στο ίδιο της το κόμμα», δήλωσε ο Techau, το οποίο κατά την άποψή του, εξηγεί γιατί είχε απομακρυνθεί από τη μεγάλη πανευρωπαϊκή λύση που πρότεινε για τόσο πολύ καιρό, και ανέμενε λύσεις από μια «συμμαχία των προθύμων», συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων.
«Αν μπορεί να βρει αρκετές χώρες να συμφωνήσουν στο θέμα της επανεγκατάστασης με τους Τούρκους, αυτό το πράγμα που χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», είπε. Σε περίπτωση επιτυχίας στη μίνι-σύνοδο κορυφής, δήλωσε, θα υπάρξει κάποια φόρμουλα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα γίνεται διάκριση μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Η ιδέα είναι ότι οι μετανάστες που δεν είναι επιλέξιμοι για το άσυλο θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία.
O Marc Pierini, επισκέπτης υπότροφος στο Carnegie Europe, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έκανε «τίποτα» για την αντιμετώπιση της επιχείρησης της εμπορίας ανθρώπων ύψους 2 δις ευρώ, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι ιδέες για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων ήταν περισσότερο ένα τέχνασμα παρά οτιδήποτε άλλο . Μια χερσαία επιχείρηση κατά των διακινητών στην Τουρκία ήταν η απάντηση, είπε. Σύμφωνα με τον Pierrini, μια τέτοια επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα βοηθούσε τους δυτικούς συμμάχους να παρακολουθούν τις επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών κατά των διακινητών.
«Η διαφορά που θα έκανε αυτό, είναι ότι έχοντας αναγνωριστικά πλοία και αεροσκάφη για τη συλλογή πληροφοριών στις ακτές της Τουρκίας θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να παρακολουθεί τι κάνουν οι τουρκικές αρχές, ιδίως τις επικοινωνίες μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της ακτοφυλακής, και εκεί, μπορεί καταστεί προφανές ότι δεν κάνουν αρκετά », είπε.
Ο Pierrini εξήγησε ότι το 85% των δύο εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία δεν είναι σε στρατόπεδα, αλλά ζουν στις πόλεις, χάρη στα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει ή σε αυτά που έχουν λάβει από τους συγγενείς που ζουν ήδη στη Δύση. Είπε ότι τα στρατόπεδα για τους πρόσφυγες ήταν μόνο για «βιτρίνα», έτσι ώστε οι άνθρωποι, όπως οι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Mogherini να πηγαίνουν εκεί.
Η τουρκική αστυνομία και οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν απόλυτη γνώση του εμπορίου ανθρώπων, με κάμερες σε θέσεις της αγοράς όπου γίνονταν οι πληρωμές σε μετρητά, είπε. «Αυτά είναι πολλά χρήματα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι αρχές ήταν ευχαριστημένες επειδή έβλεπαν τα χρήματα αυτά να εισρέουν στην τουρκική οικονομία, και ως αποζημίωση για την απώλεια τουριστών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε αρχηγός ή χωροφύλακας κατά ανάγκην χρηματίζεται, απλά ρέουν στην οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι «και κεντρικά θεωρείται από τις αρχές της Άγκυρς ως ένας τρόπος για να πιέσει την ΕΕ».
Georgi Gotev
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου