Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2015

Mε το φακό της Ιστορίας

Η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τη διήγηση ενός ναζί


TVXS | 01 Σεπ. 2015

Τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939 η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Με μία σαρωτική στρατιωτική επιχείρηση, από ξηρά και αέρα, ο ναζιστικός στρατός αιφνιδιάζει τους Πολωνούς και μέσα σε μια εβδομάδα έχει διαλύσει σχεδόν την άμυνα τους. Στο τέλος του μήνα η Βαρσοβία θα παραδοθεί. Είναι η επίθεση που θα σημάνει την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου…

Ο Χίτλερ έχει στείλει ήδη από το 1935 μηνύματα για τις επεκτατικές βλέψεις του προχωρώντας σε απροκάλυπτο απανεξοπλισμό παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, αλλά και το 1936 με την επαναστρατιωτικοποίηση της  Ρηνανίας.
Στη συνέχεια το 1938 με βίαιο τρόπο διασφαλίζει την ενσωμάτωση της Αυστριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, ενώ η κρίση που ξέσπασε σχεδόν αμέσως μετά με τους Σουδήτες Γερμανούς, οι οποίοι ζούσαν στις παραμεθόριες περιοχές της δυτικής Τσεχοσλοβακίας, έληξε με τη Συμφωνία του Μονάχου και την παραχώρηση τσεχοσλοβακικών εδαφών στη Γερμανία.

 «Ο γερμανικός στρατός πρέπει σε τέσσερα χρόνια να είναι κατάλληλος για επιχειρήσεις. Η γερμανική οικονομία πρέπει σε τέσσερα χρόνια να είναι έτοιμη για πόλεμο», έγραφε ο Χίτλερ τον Αύγουστο του 1936 σε μία έκθεση για τους στόχους του τετραετούς Σχεδίου του.

Ο Χίτλερ από το 1938 έστρεψε το βλέμμα του στη Πολωνία. Τον Μάρτιο του 1939 η Βρετανία δηλώνει πως θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Πολωνίας και θα ενισχύσει τη χώρα αν δεχτεί επίθεση.

Ωστόσο ο Χίτλερ έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Πολωνία απαλλαγμένος και από το φόβο επίθεσης των Σοβιετικών καθώς στις 23 Αυγούστου του 1939 υπογράφεται το Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης. Μάλιστα το αρχικό του σχέδιο φέρεται να ήταν να επιτεθεί στις 26 Αυγούστου, ωστόσο, μια ημέρα πριν, στις 25 Αυγούστου η Βρετανία ανακοίνωσε πως η εγγύηση της ανεξαρτησίας της Πολωνίας έχει πλέον επισημοποιηθεί και με σχετική συνθήκη και συμμαχία των δύο χωρών. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά ο Χίτλερ να αναβάλει την επίθεσή του για την 1η Σεπτεμβρίου.

Η ναζιστική Γερμανία επινόησε μια ιστορία δήθεν παραβίασης συνόρων από πολωνικά στρατεύματα και πυρπόλησης εγκαταστάσεων ώστε να αιτιολογήσει την επίθεσή της στην Πολωνία.

Η Βρετανία και η Γαλλία που τα προηγούμενα χρόνια ανέχονταν τις ναζιστικές επεκτατικές κινήσεις, μετριάζοντας τις αντιδράσεις τους και αναζητώντας συμβιβαστικές λύσεις, πλέον αποστέλλουν τελεσίγραφο στη Γερμανία για απόσυρση των δυνάμεων από την πολωνική επικράτεια.

Στις 9 το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου, ο  Neville Henderson, πρεσβευτής της Βρετανίας στη Γερμανία παραδίδει τελεσίγραφο στο οποίο αναφέρεται πως εάν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν μέχρι τις 11 το πρωί τότε η Βρετανία θα κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία.

Η Γερμανία δεν απάντησε ποτέ στο τελεσίγραφο και στις 11.15 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Neville Chamberlain μέσω του ραδιοφώνου ανακοινώνει την έναρξη του πολέμου.

Ο Paul Schmidt τότε μεταφραστής του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας παρουσιάζει τα γεγονότα, όπως τα έζησε ο ίδιος εκείνες τις ώρες. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της   3ης Σεπτεμβρίου του 1939, και ενώ τα γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν στην Πολωνία παρά το αίτημα από Γαλλία και Βρετανία για απόσυρση τους, ένα μήνυμα φτάνει στα γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Joachim von Ribbentrop.

Το μήνυμα ήταν από τον βρετανό πρέσβη Neville Henderson, ο οποίος ζητούσε άμεσα συνάντηση με τον Ribbentrop, ωστόσο ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας αποφασίζει να στείλει τον μεταφραστή του στη συνάντηση και ο ίδιο να μην παρευρεθεί.

Η εξιστόρηση του τότε μεταφραστή Paul Schmidt έχει δημοσιευτεί στο eyewitnesstohistory.com: «Ήταν μετά τα μεσάνυχτα όταν η Βρετανική Πρεσβεία τηλεφώνησε για να ενημερώσει πως ο Henderson έχει λάβει εντολή από το Λονδίνο να μας παραδώσει μια ανακοίνωση και πως ο ίδιος ζητάει να συναντηθεί με τον Ribbentrop στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν σαφές πως αυτή η ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να περιέχει κάτι ευχάριστο και ενδεχομένως ίσως να ήταν και ένα τελεσίγραφο. Ο Ribbentrop κατά συνέπεια δεν έδειξε καμία διάθεση να συναντηθεί με τον Henderson και εγώ έτυχε να βρίσκομαι κοντά του».

«’Αλήθεια θα μπορούσες να πας εσύ στη θέση μου’ μου είπε και πρόσθεσε: ‘απλά ρώτησε τον Βρετανό πρέσβη πότε επιθυμεί να γίνει η συνάντηση και πες πως στις 9.00 ο υπουργός δεν είναι διαθέσιμος’.  Η Βρετανική πλευρά ενημερώθηκε στις 4 τα ξημερώματα και συμφώνησε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 9.00 το πρωί χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών.

Την επομένη το πρωί εγώ βρισκόμουν στο γραφείο του Ribbentrop με τον Henderson να προσέρχεται εγκαίρως στις 9. Ήταν πολύ σοβαρός και αρνήθηκε την προτροπή του να κάτσει. Παρέμενε όρθιος στη μέση του δωματίου»

«’Λυπάμαι αλλά έχω εντολή να παραδώσω ένα τελεσίγραφο στη Γερμανική κυβέρνηση’ είπε. Και οι δύο μας ήμασταν πλέον όρθιοι. Άρχισε να διαβάζει το τελεσίγραφο. ‘Πάνω από 24 ώρες έχουν περάσει και δεν υπάρχει απάντηση στις προειδοποιήσεις της 1ης Σεπτεμρίου για την παύση των εχθροπραξιών στην Πολωνία, αντίθετα οι επιθέσεις έχουν εντατικοποιηθεί. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος δεν λάβει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για την παύση κάθε επιθετικές ενέργειας εναντίον της Πολωνίας και την αποχώρηση των δυνάμεων από τη χώρα αυτή, από τις 11.00 (Βρετανική ώρα) θα κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία’».

Ο Paul Schmidt συνεχίζει: «Όταν ο Henderson τελείωσε την ανάγνωση μου έδωσε το τελεσίγραφο και με χαιρέτισε λέγοντάς μου: ‘ειλικρινά συγγνώμη που έπρεπε να παραδώσω ένα τέτοιο έγγραφο σε εσάς ειδικότερα, που προσπαθούσατε πάντα να βοηθήσετε’».

«Και εγώ από την πλευρά μου εξέφρασα τη λύπη μου, προσθέτοντας μερικά εγκάρδια λόγια. Είχα πάντα την καλύτερη άποψη για τον Βρετανό πρέσβη. Στη συνέχεια πήγα στην καγκελαρία, όπου όλοι με περίμεναν με αγωνία. Τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ήταν συγκεντρωμένα σε μια αίθουσα δίπλα από το γραφείο του Χίτλερ.

Μπήκα μέσα στο δωμάτιο και ο Χίτλερ καθόταν στο γραφείο του, ενώ ο  Ribbentrop στεκόταν όρθιος μπροστά στο παράθυρο. Σταμάτησα σε μια απόσταση από το γραφείο του Χίτλερ και άρχισα να διαβάζω το τελεσίγραφο της Βρετανίας. Όταν  τελείωσα υπήρξε απόλυτη σιωπή.

Ο Χίτλερ παρέμεινε ακίνητος κοιτάζοντας μπροστά του. Καθόταν απόλυτα σιωπηλός και ακίνητος. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, το οποίο φάνηκε αιώνας, ο Χίτλερ στράφηκε προς τον Ribbentrop, ο οποίος συνέχιζε να στέκεται στο παράθυρο. ‘Τι κάνουμε τώρα;’ ρώτησε ο Χίτλερ με άγριο βλέμμα, σαν να τόνιζε πως ο υπουργός εξωτερικών είχε πέσει έξω στις εκτιμήσεις του για την αντίδραση της Αγγλίας. ‘Υποθέτω ότι οι Γάλλοι θα παραδώσουν ένα παρόμοιο τελεσίγραφο σε μία ώρα’ απάντησε ο Ribbentrop.

Εγώ αποχώρησα από το δωμάτιο. Βγαίνοντας στο προθάλαμο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα υψηλόβαθμα στελέχη μαζεύτηκαν γύρω μου. ‘Οι ‘Αγγλοι μας έχουν δώσει τελεσίγραφο. Σε δύο ώρες θα κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία’. Όπως και μέσα στο γραφείο του Χίτλερ έτσι και στον προθάλαμο η είδηση ακολουθήθηκε από σιωπή.

Ο Hermann Goering (σ.σ. ένας από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς της ναζιστικής Γερμανίας και στενός συνεργάτης του Χίτλερ) μου είπε: ‘Αν χάσουμε αυτόν τον πόλεμο τότε ο Θεός να μας συγχωρέσει’. Ο  Goebbels στάθηκε σε μια γωνία. Σε όλο το δωμάτιο επικρατούσε ανησυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...