Κυριακή, Ιουλίου 12, 2015

Ζώντας σ' 'ενα θεοκρατικό σύστημα

http://www.lifo.gr/icache/520/293/1/856372_Free_Atena_Farghadani.jpg
Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι 

Καλλιτεχνική δράση, φυλακή, ελευθερία έκφρασης και βουρδουλιές στο σημερινό Ιράν.
Από την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ 
  Πηγή: www.lifo.gr 
Η Ιρανή Σκιτσογράφος Atena Farghadani βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών. Αυτή τη φορά κατηγορείται για απρέπεια και αισχρότητα. Η νέα κατηγορία που είναι ένας ακόμα κρίκος στην καταδίωξη και τη φίμωσή της από το ιρανικό κράτος. 

Η απρέπεια συνίσταται στο ότι έκανε μια «χειραψία» με τον δικηγόρο της Mohammad Moghimi. Η κίνηση αυτή χρεώθηκε και στους δύο ως παράνομη ερωτική σχέση και άσεμνη συμπεριφορά. Συνελήφθησαν στις 13 Ιουνίου. Αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις ημέρες αργότερα, με εγγύηση £ 40.000 ($ 60.000). 




Η Φαρχαντάνι, πρώην φοιτήτρια σχολής Καλών Τεχνών, εκφράζει τις πολιτικές της απόψεις μέσα από τα έργα της, για τα οποία και συνελήφθη. Ο Abolghassem Salavati, ο δικαστής που δίκασε την Φαρχαντάνι είναι γνωστός ως ο «δικαστής του θανάτου» και ο «δικαστής της κρεμάλας» για τις δρακόντειες ποινές που έχει επιβάλλει σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, bloggers, και πολιτικούς ακτιβιστές. 

Η δίκη της Φαρχαντάνι κράτησε μόλις μια ημέρα. Το κατηγορητήριο είναι μια καρικατούρα της δικαιοσύνης.

Οι γελοιογραφίες όπως έχει αποδειχθεί δεν αρέσουν καθόλου στο ιρανικό καθεστώς. Οι σκιτσογράφοι είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα εχθρός του Ισλάμ. Και οι σκιτσογράφοι παγκοσμίως βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των φανατικών. Σε κάθε πιθανή απορία γιατί ένα σκίτσο και όχι ένα κείμενο δημιουργεί τόσο μεγάλη δυσανεξία στα καθεστώτα αυτά, η απάντηση έρχεται από την γνωστή ρήση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Η εικόνα είναι ο απόλυτος εχθρός σε περιοχές του πλανήτη που ο αριθμός των αναλφάβητων αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά, ανάμεσα στους άντρες ή από καθεστώτα, στα οποία οι γυναίκες έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το Μάιο του 2012, ο Ιρανός ζωγράφος Μαχμούντ Σοκράγε καταδικάστηκε σε 25 χτυπήματα με μαστίγιο για την γελοιογραφία ενός μέλους του κοινοβουλίου. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian στη γελοιογραφία ο κοινοβουλευτικός άνδρας από την πόλη Αράκ, κ. Αχμάντ Λουφτί Αστιανί απεικονίζεται σε γήπεδο με ποδοσφαιρική στολή. Ο σκιτσογράφος με τον τρόπο αυτό - σημειώνει η εφημερίδα- υπαινίχθηκε το γεγονός ότι ο πολιτικός έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για ανάμιξη στις αθλητικές υποθέσεις. Η ποινή σχολιάστηκε σε όλο τον κόσμο και πολλοί Ιρανοί εξέφρασαν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα. 

Η δοκιμασία της Φαρχαντάνι ξεκίνησε την περασμένη χρονιά. Για την ακρίβεια όταν δημοσίευσε στο Facebook ένα σκίτσο που απεικόνιζε τους Ιρανούς ηγέτες ως πιθήκους και αγελάδες. Αφορμή ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιόριζε την πρόσβαση των γυναικών στον έλεγχο των γεννήσεων. Για αυτό το σκίτσο καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο, σε ποινή 12 ετών και εννέα μηνών. Κατηγορήθηκε σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία για «προσβολή μελών του Κοινοβουλίου» και για «εξάπλωση προπαγάνδας κατά του συστήματος». Παρόλο που οργανώσεις δικαιωμάτων ξεσηκώθηκαν σε όλο τον κόσμο, η 29χρονη καλλιτέχνης και ακτιβίστρια συνελήφθη τον Αύγουστο του περασμένου έτους, και παρέμεινε φυλακισμένη έως το Νοέμβριο. Την συνέλαβαν ξανά τον Ιανουάριο του 2015 μετά από ένα βίντεο που είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο και στο οποίο κατήγγειλε την κακομεταχείριση που υπέστη από τους φρουρούς της. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της δεν είχε καμία πρόσβαση σε δικηγόρους ή την οικογένειά της. Τρεις εβδομάδες μετά από τη σύλληψή της ξεκίνησε απεργία πείνας και οι πληροφορίες λένε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μέσα στη φυλακή. Η Φαρχαντάνι έστειλε μια επιστολή στον Ανώτατο Ηγέτη Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, γράφοντας ότι είναι ντροπή για ένα έθνος να τιμωρείται η καλλιτεχνική έκφραση.

http://www.lifo.gr/icache/520/292/1/856373_CGvPYdbWoAAu8tv.jpg
http://www.lifo.gr/icache/520/347/1/856374_7641066.jpgΣκίτσο υποστήριξης προς την Φαρχαντάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ /ΤΗΕ MILLION POUND NOTE: αναδεικνύοντας το σπινθηροβόλο χιούμορ του Μαρκ Τουαίην

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  (ΤΗΕ MILLION POUND NOTE) Το The Million Pound Note είναι μια βρετανική κωμωδία του 1954 ,σε σκηνοθεσία του Ρόναλν...