Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2013

ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ

Τι σου προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ;

Βασίλης Βενιζέλος
Βασίλης ΒενιζέλοςΙσχυρίζομαι με πάθος ότι το πιο «δυνατό» μέρος του νέου, εξαιρετικού βιβλίου του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη -με τίτλο «Η δημόσια ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα - Από το αδιανόητο στο αυτονόητο», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση»- είναι εκείνο το μέρος το οποίο αναφέρεται στην περιπέτεια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας μετά τον Ιανουάριο του 2012.
Ο φίλτατος Κυριάκος Σουλιώτης υπογραμμίζει ότι μόλις το... 8% των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και, έτσι, τα νοικοκυριά αναλαμβάνουν από ιδίοις πόροις σε ποσοστό υψηλότερο του 40% το κόστος της ιατρικής επίσκεψης και έχουν περιορίσει κατά 60% τη χρήση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ακριβώς εξαιτίας της εκτόξευσης της σχετικής ιδιωτικής δαπάνης στα ύψη.
Ο ίδιος αναφέρει ότι, πέραν του ιδιωτικού κόστους για τη χρήση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, ο περιορισμός της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών από τα νοικοκυριά οφείλεται επίσης στις δυσκολίες τα οποία αυτά αντιμετωπίζουν στην πρόσβασή τους σε αυτές τις υπηρεσίες.
Ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι παρατηρήσεις του Κυριάκου Σουλιώτη διασταυρώνονται με την παρατήρηση του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Υφαντόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες δαπάνες Υγείας οι οποίες κατευθύνονται στην πρόληψη έχουν μειωθεί κατά... 40% τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, γεγονός το οποίο συνιστά, σύμφωνα πάντα με τον Γιάννη Υφαντόπουλο ένα «μείζον οικονομικό παράδοξο».
Στο ίδιο μέρος του βιβλίου του, εκείνο το οποίο αναφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, ο Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους δύο αντιπροέδρους του Οργανισμού από την ίδρυση του τελευταίου, επαναλαμβάνει την πολύ σημαντική πρότασή του σχετικά με τη ριζική αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης της δημόσιας ασφάλισης υγείας στη χώρα μας.
Ο Κυριάκος Σουλιώτης σημειώνει, λοιπόν, ότι, δεδομένων της συνεχιζόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία και της διογκούμενης ανεργίας η οποία σοβεί στη χώρα, είναι η ώρα για να αποσυνδεθεί επιτέλους η δημόσια ασφάλιση υγείας από το εργασιακό status των κατοίκων της χώρας.
Ο αγαπητός φίλος Κυριάκος Σουλιώτης προτείνει η δημόσια ασφάλιση υγείας να αφορά αποκλειστικά και μόνον το status του πολίτη και του κατοίκου της χώρας, συνεπώς η δημόσια ασφάλιση υγείας να χρηματοδοτείται όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, όπως ισχύει σήμερα, αλλά αποκλειστικά και μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση το ατομικό εισόδημα και τη σχετική φοροδοτική ικανότητα ενός εκάστου φορολογουμένου.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του Κυριάκου Σουλιώτη είναι περισσότερο από προφανή, αλλά το εξαιρετικό βιβλίο του έχει την ατυχία τελικά, και όχι την τύχη όπως θα φανταζόμασταν όλοι μας, να εκδίδεται μέσα σε μία χρονική συγκυρία στην οποία στο χώρο της Υγείας κυριαρχεί το θέμα των μελλοντικών εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη νέα, αναμορφωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι το θέμα της ενίσχυσης αυτής της ιδίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού και διοικητικού μοντέλου για αυτήν όσο και μέσω της ενίσχυσης εκείνου του μέρους των δημοσίων δαπανών υγείας οι οποίες κατευθύνονται στο πρωτοβάθμιο τμήμα του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας...
Καλή ανάγνωση!
Πηγή: Protagon.gr, 5/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: