Πέμπτη, Νοεμβρίου 07, 2013

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Συμμετοχή του ΚΕΓ στο 9ο Συνέδριο

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στο 9ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία", που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 7 έως 9 Νοεμβρίου 2013. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνδιοργανωτές: Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), Ινστιτούτο Επεξεργασίας του λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ "Αθηνά"), Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ). Θέμα της προφορικής ανακοίνωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 17:15 είναι: «Ηλεκτρονική αποδελτίωση λημμάτων της Νέας Ελληνικής». Εισηγητές είναι ο Πρόεδρος του ΚΕΓ, καθηγητής Ιωάννης Ν. Καζάζης και η επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Λεξικογραφίας του ΚΕΓ, δρ Ράνια Βοσκάκη.
  • Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του (6/11/13)

    Τα Κέντρα Πολιτισμού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ
  • Η Άλκη Ζέη και το Καπλάνι της βιτρίνας (2/11/13)

    Μια συνάντηση με την Άλκη Ζέη με αφορμή το εμβληματικό βιβλίο της και αγαπημένο των παιδιών το οποίο μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει γενιές και γενιές, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 12.30 το μεσημέρι. Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου Το καπλάνι της βιτρίνας. Η Άλκη Ζέη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, 11472 Αθηνά), για να συνομιλήσουν για το βιβλίο και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (12/11/13)

    O κ. Κωνσταντίνος Κασίνης, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.,θα μιλήσει την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19.30 με θέμα: «Ιστορία των ελληνικών μεταφράσεων του 19ου αιώνα: Θεωρία και πράξη» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής).
  • Ο ποιητής και πεζογράφος Βασίλης Αμανατίδης στο Βερολίνο

    Με τρίμηνη υποτροφία βρίσκεται από τις 21 Οκτωβρίου ο ποιητής και πεζογράφος Β. Αμανατίδης στο Βερολίνο.
  • Παρουσίαση βιβλίου (7/11/13)

    Παρουσίαση του έργου της ποιήτριας Τασούλας Καραγεωργίου "Η χελώνα του Κεραμεικού" (εκδ. Γαβριηλίδη).
     ************************

     Η ΧΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ
     
    σως φανεῖτε τυχεροί, ὅπως κι ἐγώ,
    ἐάν βρεθεῖτε Ἀπρίλη μήνα στον Κεραμεικό,
                    ἴσως τη δεῖτε ξαφνικά
                                 να σέρνεται λικνιστικά
    μές στα χλωρά τριφύλλια

    Κι ἄν γύρω σας ἀκινητοῦν οἱ ἐπιτύμβιες στῆλες
    κι ἔφιππος ὁ Δεξίλεως γλεντάει το θάνατό του,
    ἀκόμα κι  ἄν σᾶς συγκινεῖ μονάχα ἡ τέχνη τῆς σιωπῆς,
                 δώσετε λίγη προσοχή
                στο θαῦμα πού ζωγράφισε ὁ Θεός πάνω στο καύ-
                     καλό της,
                μα πιο πολύ,
                στο πεῖσμα της ἀδιάφορη να ὁδεύει προς τους
                τάφους.
    (Χελώνα ἡ ἑλληνική,
    πατρίδα μου, βραδύ γλυπτό, πού προσπερνάει τον Ἅδη.)

    ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
    *************************
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης (Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι). Ομιλητές: - Θεοδόσης Πυλαρινός, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Αντώνης Μαστραπάς, αρχαιολόγος και ιστορικός Ποιήματα θα διαβάσει η ίδια η ποιήτρια
  • Προβολές ταινιών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή το έτος Κ.Π. Καβάφη (10/11-15/12/13

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο του έτους Κ. Π. Καβάφη, (150 χρόνια από τη γέννησή του, 80 χρόνια από το θάνατό του) οργανώνει προβολές ταινιών αφιερωμένες στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή. Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του ΜΒΠ και έχουν ελεύθερη είσοδο.
  • Αφιέρωμα στο έργο του Εμμ. Ροΐδη από τη Λέσχη Ανάγνωσης Διηγήματος Ηρακλείου (18/11/13)

    Η Λέσχη Ανάγνωσης Διηγήματος Ηρακλείου και η Ένωση φιλολόγων Νομού Ηρακλείου οργανώνουν ένα αφιέρωμα στο έργο του Εμμ. Ροϊδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, στις 6. 30μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω. Ομιλητές θα είναι: - Δημήτρης Πολυχρονάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παν\μίου Κρήτης - Εύη Βογιατζάκη, Δρ. Νεοελληνικής, Αγγλικής και Συγκριτικής Φιλολογίας - Ευαγγελία Πετρουγάκη, Καθηγήτρια Φιλολογίας
  • Παρουσίαση βιβλίου (21/11/13)

    Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Κέλλυς Πάλλα "Σκόνη του τίποτα".Σκόνη του τίποτα  
     Επτά γυναίκες, καθεμιά με τη δική της ιστορία, διασταυρώνουν τα βήματά τους στο ίδιο νοσοκομείο με τέτοιον τρόπο, ώστε η πρωταγωνίστρια της πρώτης αφήγησης να είναι δευτεραγωνίστρια στη δεύτερη και κομπάρσος στην τρίτη, η πρωταγωνίστρια της δεύτερης να είναι δευτεραγωνίστρια στην πρώτη, η πρωταγωνίστρια της τρίτης να είναι κομπάρσος στην πρώτη κ.ο.κ.

    Το σκηνικό γύρω τους ένα υπερσύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα, μια κοινωνία με τους δικούς της κανόνες, όπου όλα τα μέλη της έρχονται, με διαφορετικούς όρους το καθένα, αντιμέτωπα με την ασθένεια.

    Αντικρίζοντας τη ζωή από την οπτική γωνία του αρρώστου, τα πρόσωπα των επτά αφηγήσεων ανακαλύπτουν ξανά όλη την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων: τον φόβο, την απελπισία, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, την περιφρόνηση, τον έρωτα που υπό την απειλή της νόσου είναι περισσότερο παρών από ποτέ. Και η απάντηση στην ερώτηση γιατί τελικά αρρωσταίνουμε, βασανιστική, υπαρξιακή, παράλογη, ανοιχτή...
     
    Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στον IANO (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη). Θα μιλήσουν: - Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ. - δρ Βασίλης Βασιλειάδης, επιστημονικός ερευνητής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Τη συζήτηση θα συντονίσει η Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Κική Ιωαννίδου, εκπαιδευτικός
  • Συνέδριο: Η συγχώρηση (29-20/11/13)

    Το Ίδρυμα Άρτος Ζωής διοργανώνει διήμερο συνέδριο με θέμα "Η συγχώρηση". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Νοεμβρίου 2013 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
  • 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας: Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη (4-6/04/14)

    Οι Ενώσεις εκπαιδευτικών: 1. Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» 2. Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε) 3. Παράρτημα Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ημαθίας σε συνεργασία με:
  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Ιστορίες πολέμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Μια προσέγγιση στη διαχρονία (7-9/11/13)

    Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει στις 7-9 Νοεμβρίου 2013, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»), Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους, με θέμα «Ιστορίες πολέμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Μια προσέγγιση στη διαχρονία".
  • Ημερίδα: Μπορεί η επιστημονική γνώση στο διαδίκτυο να είναι ελκυστική; Μια νέα πρόταση από το ΝΟΗΣΙΣ (8/11/13)

    Το ΝΟΗΣΙΣ, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου φορέα άτυπης εκπαίδευσης, επιδιώκει να συμβάλλει στην ανάδειξη και διάδοση της τεχνολογίας και των επιστημών σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας βέλτιστα τις νέες τεχνολογίες (εικονικά εργαστήρια Φυσικής με Java, 2d cartoon animations, mobile / responsive web design). Στο πλαίσιο αυτό, με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ - Ψηφιακή Σύγκλιση, ξεκίνησε ένα νέο φιλόδοξο έργο με σκοπό να διαδώσει -μέσω του διαδικτύου- την επιστημονική γνώση με ευχάριστο τρόπο. Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, και ώρες 13:00 16:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «καθ. Ν. Οικονόμου» - ΝΟΗΣΙΣ, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Μπορεί η επιστημονική γνώση στο διαδίκτυο να είναι ελκυστική; Μια νέα πρόταση από το ΝΟΗΣΙΣ».
  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του.1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων (4-6/12/13)

    Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. διοργανώνει στις 4-6 Δεκεμβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του.1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων».
  • Κυκλοφόρησε το 45ο τεύχος (Νοέμβριος 2013) της Athens Review of Books

    Κυκλοφόρησε το 45ο τεύχος (Νοέμβριος 2013) της Athens Reveiw of Books.
  • Παρουσίαση βιβλίου (15/11/13)

    Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 στις 19:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται το βιβλίο της διδάκτορος φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Χρυσάνθης Π. Κεχρολόγου "Η Επικούρεια Φιλοσοφία. Άτομο και Κοινωνία" (εκδ. Ερωδιός)Χρυσάνθη Κεχρολόγου Η επικούρεια φιλοσοφία, εκδόσεις Ερωδιός 
     Το βιβλίο αποτελεί έρευνα πολλών ετών και εμβαθύνει σε ζητήματα φιλοσοφικής ανθρωπολογίας. Η συγγραφέας προβάλλει την αυτονομία του φιλόσοφου μέσα από την ηθική, φυσική, και ειδικότερα την κοινωνική και πολιτική θεωρία του, προοιωνίζοντας την έλευση του“παρεγκλίνοντος” ατόμου, του ενεργούντος υποκειμένου. Συγκεκριμένα, γράφει (η συγγραφέας) ότι ο επικούρειος σοφός, μέσω της ορθής συμμέτρησης των επιθυμιών του σε μια σημασιολογικά ανοδική πορεία, αποβλέπει στην άσκηση της ελεύθερης βούλησης, σκοποθετώντας την απόκτηση του υπέρτατου τέλους, της αταραξίας. Στη συνέχεια αναφέρει τη βασική της θέση ότι όχι μόνο υπάρχει επικούρεια πολιτική φιλοσοφία (Κήπος- πόλις ἐν πόλει), αλλά και η γνωστή υποτίμηση από το φιλόσοφο της πολιτικής δε σημαίνει αποχή αλλά μια συγκεκριμένη πολιτική πράξη, ως επιθετική κριτική, μέσω του επαναστατικού διαφωτισμού, με στόχο κάθε σκληρυμένη αντίληψη της αλλοτριωμένης εποχής του. Και καταλήγει η συγγραφέας στη σύνδεση της αυτονομίας και ελευθερίας του ανθρώπου με την ευδαιμονία, όχι μέσα από μια θεωρητική, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά μια επαναστατική ανθρωπολογία με βάση την έννοια-οδηγό που χρησιμοποίησε από την αρχή της μελέτη της, δηλαδή την ανθρώπινη αυτονομία.
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας A.Π.Θ., Διευθυντής/Εκδότης του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά. Γεώργιος Σκουλάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ. Βίκη Καραβάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στέλιος Δημόπουλος, Λέκτωρ Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ. συντονισμός Σωκράτης Δεληβογιατζής

Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bird Inspirations in Classical Music/Συνθέσεις στην Κλασική Μουσική εμπνευσμένες από πουλιά

00:00 Beethoven - "Pastoral Symphony", Movement II. (Wilhelm Mengelberg, 1940) 01:12 Mozart - "Pa-pa-pa" from The M...