Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2013

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

 • Νέα έκδοση για τον Κ. Βάρναλη

  Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κώστα Βάρναλη "Γράμματα από το Παρίσι" σε φιλολογική επιμέλεια, πρόλογο και επιλεγόμενα Ν. Σαραντάκου. Το βιβλίο συγκεντρώνει τα ταξιδιωτικά και αισθητικά άρθρα που έστειλε από το Παρίσι (και άλλες περιοχές της Γαλλίας) ο Κώστας Βάρναλης το 1926, όταν ήταν ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας Πρόοδος.
 • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (26/11/13)

  H κ. Στέση Αθήνη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα μιλήσει την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19.30 με θέμα: «Φενελώνος τύχες: 18ος -19ος αιώνας» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής).
 • Παρουσίαση πρακτικών Διεθνούς Συνεδρίου: Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση

  Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στις 18.00 στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου: Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση
 • Έκδοση του βιβλίου του Ανδρέα Εμπειρίκου: Ο «Σέργιος και Βάκχος» του Μ. Καραγάτση

  Πρόσφατα, εκδόθηκε από την Άγρα και το Βιβλιοπωλείον της Εστίας το βιβλίο του Ανδρέα ΕμπειρίκουΟ Σέργιος και Βάκχος του Μ. Καραγάτση - Ανδρέας Εμπειρίκος Ο «Σέργιος και Βάκχος» του Μ. Καραγάτση, ένας είδος μελέτης για το ομώνυμο μυθιστόρημα του Καραγάτση. Τον πρώτο πρόλογο έγραψε ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, γιος του Ανδρέα, και το δεύτερο η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του Μ. Καραγάτση. Υπάρχει ακόμα κι ένα επίμετρο της Μαρίνας και μερικές φωτογραφίες.
 • Λογοτεχνική βραδιά για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Μόναχο (28/11/13)

  Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, πρωταρχικός σκοπός των οποίων είναι η ανάδειξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, το Ελληνικό πολιτιστικό Ίδρυμα Παλλάδιον και ο Σύλλογος Κρητών στο Μόναχο διοργανώνουν σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μια λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, στις 28 Νοεμβρίου 2013 στις 8:00 μ.μ., στο Lenbach-K
 • Παρουσίαση βιβλίου (26/11/13)

  Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου "Αλλάζει πουκάμισο το φίδι", την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Τάσος Καλούτσας και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο φοιτητής Νομικής του ΑΠΘ Ιάκωβος Τεχνόπουλος.
 • Παρουσίαση βιβλίου (27/11/13)

  Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλοΤο κουμπί και το φόρεμα «Το κουμπί και το φόρεμα»* (εκδ. Πατάκη), την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ-Κέντρα Πολιτισμού-Βιβλιοπωλεία (Αστυδάμαντος 11, Παγκράτι). Για το βιβλίο θα μιλήσει επίσης η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Νένα Κοκκινάκη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Κουτσαφτίκη.
  *"Βρήκα ένα κουμπί και για χάρη του έραψα ένα φόρεμα" λέει μια παροιμία.
  Εξηγεί -μεταφερόμενη στη λογοτεχνία- την αναγωγή ενός στοιχείου σε διήγημα. Αυτός ο τρόπος ίσως είναι ο συνήθης. Όπως δεν υπάρχει στη φύση ευθεία γραμμή ή τέλειος κύκλος, δεν υπάρχει και στην κοινωνία αυτοτελές και ανεξάρτητο διήγημα. Είναι πάντα μια αυθαίρετη διάκριση του συγγραφέα. Ακόμα κι ένας αφηγητής προσωπικής εμπειρίας όχι μόνο κόβει και ράβει αλλά και -βαθύτερα- αγνοεί τα πάμπολλα ρυάκια που διαμόρφωσαν τη συγκεκριμένη κοίτη.

  Το βιβλίο περιέχει τριάντα δύο ετερόκλητα διηγήματα. Οι σκηνές τους είναι η δυτική μεθόριος, η επαρχία, η Αθήνα αλλά και ψυχικοί τόποι.

  Μερικά διηγήματα είναι γραμμένα στη χωριάτικη, ποιητική γλώσσα.
   

  Διαβάστε κριτική παρουσίαση :Χρίστος Παπαγεωργίου, Το κουμπί και το φόρεμα, diastixo.gr, 3.5.2013
 • 3ο Διεθνές Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (23-25/5/14)

  Στις 23-25 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
 • 3ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Τομέα Παιδαγωγικής (ΑΠΘ): Νέες Φωνές 3 (22-24/11/13)

  Ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ διοργανώνει το 3ο συνέδριο των μεταπτυχιακών φοιτητών του με τίτλο «Νέες Φωνές 3» που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1). Ώρα έναρξης: 15:30.
 • 1η Ανακοίνωση για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή του ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ: Ανα-Στοχασμοί για την Παιδική Ηλικία (31/10-1/11/14)

  Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα: Ανα-Στοχασμοί για την Παιδική Ηλικία.
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας (MGDLT6) (25-28/9/14)

  Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων (Τμήμα Φιλολογίας, Ειδίκευση Γλωσσολογίας) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την περίοδο 25-28 Σεπτεμβρίου 2014, το 6ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Μορφολογικής Θεωρίας (MGDLT6). Η διοργάνωση του συνεδρίου συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.
 • 5η ετήσια ημερίδα του ΕΕΥΕΜ: Το ΕΕΥΕΜ ως Πόλος Έρευνας και Καινοτομίας (13-14/12/13)

  Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνει στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα) την Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 την 5η ετήσια Ημερίδα του, με τίτλο
 • Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης (22-24/11/13)

  Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα).
 • Παρουσίαση βιβλίου (28/11/13)

  Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο των Γεωργίας Κατσούδα και Θα­­νάση Νάκα «Όψεις της Νεολογίας (λεξικοί συμφυρμοί στη δημοσιο­γρα­φία, τη διαφήμιση, τα ιστολόγια και τη λογοτεχνία για παιδιά)» (Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, 7:30 μ.μ., Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμα­ζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Αγγελική Ράλ­λη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος της Ακαδη­μίας Επιστημών της Ευρώπης, και η Αμαλία Μόζερ, Καθηγήτρια Γλωσσο­λο­γίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Ψηφιο­ποιημένο και βιντεοσκοπημένο υλικό σχετικό με το θέμα του βιβλίου θα πα­ρουσιάσουν οι συγγραφείς.
 • Παρουσίαση πρακτικών Επιστημονικού Συνεδρίου: Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα (24/11/13)

  Ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα "Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη".

Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: