Πέμπτη, Νοεμβρίου 28, 2013

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

Απάντηση στη συζήτηση [A]


 • Παρουσίαση βιβλίου (5/12/13)

  Ο εκδοτικός οίκος University Studio Press σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Ρώμος Φιλύρας, Ποιήματα. Άπαντα τα ευρεθέντα", την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 19.30, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Ομιλητές: - Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής - Λίζυ Τσιριμώκου, Καθ. Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ - Κατερίνα Τικτοπούλου, Επίκ. Καθ. Νοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ
 • Εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή - νευροχειρουργού Χρήστου Αντωνιάδη (28/11/13)

  Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης, η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεοδώρα Λειψιστινού και τα μέλη της σας προσκαλούν στην εκδήλωση προς τιμή του ποιητή - νευροχειρουργού Αντωνιάδη Χρήστου την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στην αίθουσα θεάτρου.
 • Παρουσίαση της πρώτης δίγλωσσης (ελληνικά - ισπανικά) ανθολογίας ποιημάτων της Κικής Δημουλά (3/12/13)

  Παρουσίαση της πρώτης δίγλωσσης (ελληνικά - ισπανικά) ανθολογίας ποιημάτων της Κικής Δημουλά "Τα πάθη της βροχής" ('La pasi
 • Συλλογικός τόμος: Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους

  Καρπός του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» στις 20 - 21 - 22 Οκτωβρίου 2011 στη Ρόδο ήταν η έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο "Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους".
 • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (03/12/13)

  Ο κ. Φίλιππος Παππάς, μεταδιδακτορικός ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα μιλήσει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19.30 με θέμα: «Ημερήσιος Tύπος και λογοτεχνία 1870-1909: στοιχεία για την αφετηρία μιας "καθοριστικής σχέσης" (πάτρωνες, ρεπερτόριο, "ενδιάμεσοι", κοινό)» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής).
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή: Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (3-5/10/14)

  Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας &Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) και η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνδιοργανώνουν το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» κατά το διάστημα 3-5 Οκτωβρίου 2014 στο Ρέθυμνο (Πανεπιστημιούπολη Γάλλου).
 • Ημερίδα: Η διαπολιτισμικότητα στην πράξη (6/12/13)

  Η Πράξη «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών» σας προσκαλεί στην Η
 • Διήμερο φιλαναγνωσίας στην Καβάλα (30/11-1/12/13)

  Ο Δήμος Καβάλας και οι Εκδόσεις Σαΐτα σας προσκαλούν σ’ ένα διήμερο φιλαναγνωσίας, ανάπτυξης της φαντασίας και καλλιέργειας της δημιουργικότητας με αφορμή το «παραμύθι» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 20:00, γονείς, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Ένα απόγευμα χωρίς τηλεόραση: πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα;», γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, τρόπους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μέσα από τα βιβλία των Εκδόσεων Σαΐτα, πρακτικές συμβουλές για το πώς θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από την ανάγνωση και ανακαλύπτουν τη «Μαγική Τράπουλα» των παραμυθιών. Την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 έως τη 13:00, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου γνωρίζουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και φτιάχνουν τα δικά τους παραμύθια για την Καβάλα, ένα για κάθε εποχή του χρόνου.
 • Παρουσίαση βιβλίου (5/12/13)

  Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Φραγκουδάκη "Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς", Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπιίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου). Θα μιλήσουν οι: - Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ - Ρένα Μόλχο, ιστορικός - Μιχάλης Μπαρτσίδης, δρ. Φιλοσοφίας και η συγγραφέας Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, σύμβουλος της 1ης κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 
   Η ακροδεξιά στην Ελλάδα, επί τριάντα τρία χρόνια από τη μεταπολίτευση, είναι περιθωριακή, ασήμαντη και χωρίς πολιτική επιρροή. Πώς και γιατί η ελληνική κοινωνία ξάφνου πισωγυρίζει; Επί τρεις δεκαετίες, σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές θα οδηγήσουν την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πώς και γιατί απρόσμενα το 2007 μερικά ακροδεξιά μορφώματα γίνονται κόμμα και μάλιστα με βουλευτική εκπροσώπηση; Πώς και γιατί σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο στεγάζει την πιο ανοιχτά φιλοναζιστική ακροδεξιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

  Η ανάλυση των αιτίων παρακολουθεί το νήμα που οδήγησε στην κρίση νομιμότητας των κομμάτων και την αποτυχημένη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναδεικνύει παράλληλα με τις εξελίξεις μια διαδικασία κατά την οποία η ελληνική κοινωνία σταδιακά εγκλωβίζεται σε έναν εθνικισμό παρωχημένο, ξενοφοβικό, απομονωτικό και καταστροφικό για τα εθνικά συμφέροντα. Καταλήγει στην πρωτεύουσα σημασία που έχει η ευρύτερη αναγνώριση αυτού του εγκλωβισμού και των συνεπειών του -ως προϋπόθεση για την υπέρβαση της βαθύτατης πολιτικής κρίσης- χωρίς την οποία δεν είναι αντικειμενικά δυνατό να ξεπεραστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα  ανάλυση για το βιβλίο που ακολουθεί:
Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Η αντιστροφή των πραγμάτων στο αντίθετό τους, "Η Εποχή", 3.11.2013

Αυτή την εβδομάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια: