Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2012

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

«Οι ολιγάρχες της Ελλάδας εμποδίζουν την ανάκαμψη»
ΝΥΤ: Οι ολιγάρχες, εμπόδιο 
στην ανάπτυξη της Ελλάδας 
 
The New York Times,6/12/2012

Δυναμικός επιχειρηματίας, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης φαινόταν να αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη νέα εποχή για την Ελλάδα. Εξέπληξε τον παραδοσιακά αποστειρωμένο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας του οικοδομώντας μια αυτοκρατορία πολλών δισ. δολαρίων σε λίγα μόνο χρόνια αφότου κληρονόμησε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στα 18 του χρόνια. Επιδίωξε την ενσωμάτωσή του στους κύκλους των ελίτ, προσέφερε γενναιόδωρα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και καλλιέργησε δεσμούς με τα κόμματα εξουσίας. Με την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα δέχθηκε και ο ίδιος οικονομικό πλήγμα και, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, άρχισε να καταχράται χρήματα από την τράπεζά του. Φάνηκε πως μετά τη ραγδαία άνοδό του θα ακολουθούσε μια εξ ίσου ιλιγγιώδης πτώση. Χάρη, όμως, σε έναν νόμο που ψήφισε σιωπηρά η ελληνική Βουλή έχει αποφύγει τη δίωξη, τουλάχιστον προς το παρόν, υπό τον όρο να επιστρέψει τα χρήματα. Στην ηλικία των 40 ετών σήμερα, ο Λαυρεντιάδης επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς το όνομά του εμφανίζεται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ μαζί με τουλάχιστον 2.000 άλλους Ελληνες που διατηρούν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής. Για τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας κατηγορούνται συχνά ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, το σπάταλο συνταξιοδοτικό σύστημα και η απουσία ανταγωνιστικότητας στις βιομηχανίες της. Παραγνωρίζεται, όμως, ο ρόλος που διαδραματίζει στη διάρθρωση της εξουσίας ένας μικρός αριθμός πλούσιων οικογενειών, πολιτικών και ΜΜΕ, που συχνά ανήκουν σε μεγιστάνες.
Τώρα που η χώρα συνθλίβεται από τη λιτότητα και από ανεργία 25%, ο μέσος Ελληνας εκφράζει όλο και μεγαλύτερη δυσφορία για την ολιγαρχία που διαφεντεύει μια σκοτεινή και κλειστή οικονομία και είναι η ρίζα πολλών από τα δεινά της Ελλάδας, αλλά παραμένει ουσιαστικά ατιμώρητη. Πολλές ισχυρές οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς, όπως οι τράπεζες, η ναυτιλία και οι κατασκευαστικές, δίχως να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους μέσα από τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς που συχνά ψηφίζουν νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έλλειψη ανταγωνισμού που υπονομεύει την οικονομία, καθώς επιτρέπει στους μεγιστάνες να δημιουργούν μονοπώλια και να πλουτίζουν.
Η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Ελλάδα κάτω από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, καθώς τη χαρακτήρισε την πλέον διεφθαρμένη της Ευρώπης.
Παρά τις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του οικονομικού της συστήματος, παραμένει ερώτημα αν η πολιτική ηγεσία της θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή. Ο Λαυρεντιάδης αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών, αρχής γενομένης από τα δάνεια εκατοντάδων εκατ. δολαρίων που χορήγησε η Proton Βank σε εταιρείες - φαντάσματα.
Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις έδινε εντολή σε κάποιον υπάλληλο να πάρει τα χρήματα σε σακούλες. Δεδομένου, όμως, ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, η περίπτωσή του είναι εμβληματική της ευρύτερης μάχης που δίνουν οι ανίσχυροι θεσμοί της χώρας με ρυθμίσεις που θεσπίζονται εναντίον των διαπλεκόμενων συμφερόντων.
«Nέος επιχειρηματίας»Σε μια σχεδόν δίωρη συνέντευξη, ο κ. Λαυρεντιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε πως διατηρούσε «λίγους λογαριασμούς» στην HSBC της Γενεύης με ποσά συνολικά της τάξης των 65.000 δολαρίων προερχόμενα από νόμιμα έσοδα που είχαν φορολογηθεί. Απέφυγε, άλλωστε, να απαντήσει σχετικά με τους δεσμούς του με πολιτικά πρόσωπα ή σχετικά με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη στην Proton Bank. Μιλώντας από το γραφείο του δικηγόρου του, χαλαρός και χαμογελαστός με το μπλε κοστούμι του και τη δίχρωμη γραβάτα του, ο κ. Λαυρεντιάδης δήλωσε έκπληκτος που το όνομά του ακούστηκε σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ βρίσκονται στο απυρόβλητο άλλα πανίσχυρα άτομα. «Είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα» δήλωσε στη συνέντευξή του, στην οποία αυτοπαρουσιάστηκε ως νέος επιχειρηματίας σε μια μικρή χώρα στην οποία κυριαρχούν τα παλιά τζάκια. «Δεν προέρχομαι από την τρίτη γενιά μιας αριστοκρατικής οικογένειας» τόνισε, ενώ ερωτώμενος για το ποιος ευθύνεται για τα δεινά του, χαμογέλασε αινιγματικά και απάντησε: «Μπορώ να σας αναφέρω χιλιάδες ονόματα, αλλά δεν είναι στο στυλ μου».
Στην ίδια συνέντευξη επιβεβαίωσε πως έχει επιστρέψει 65 εκατ. δολάρια, αλλά δεν διευκρίνισε κάτω από ποιες συνθήκες. Απέρριψε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ισχυριζόμενος πως δεν είναι «αντικειμενική», αλλά πρόσθεσε «εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη». Σε ό,τι αφορά την κρατικοποίηση της τράπεζάς του τον Οκτώβριο του 2011, δηλώνει «σοκαρισμένος» και επιμένει πως δεν πιστεύει ότι η οικονομική της κατάσταση δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση. Ερωτώμενος κατά πόσον η περίπτωση της Proton καταδεικνύει πως το ρυθμιστικό σύστημα λειτουργεί ή πως έχει αποτύχει, χαμογέλασε και σχολίασε: «Είναι μια ρυθμισμένη αγορά χωρίς κανόνες». Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να την ερμηνεύσετε όπως σας συμφέρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ=>For Greece, Oligarchs Are an Obstacle to Recovery - NYTimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...