Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2016

ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΥΝ

  ************************

Από τα Μαθηματικά στα Ευρωπαϊκά


Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 
naftemporiki.gr (έντυπη έκδοση)

 
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Μια θεωρία στα Μαθηματικά αρχίζει από τις παραδοχές της. Αν τα αξιώματα ικανοποιούνται από κάποιο φυσικό σύστημα, τότε οι συνέπειές τους, τα θεωρήματα, χαρακτηρίζουν τις αλήθειες που διέπουν το σύστημα αυτό. Η ευκλείδεια γεωμετρία, για παράδειγμα, έχει ως βασικό σκοπό τη μελέτη των γεωμετρικών αληθειών στο επίπεδο. Αν πάμε να μεταφέρουμε τα αξιώματα του Ευκλείδη στη σφαίρα, το αποτέλεσμα... αέρας.
Αλλάζει η πραγματικότητα, αλλάζουν οι παραδοχές, τα αξιώματα, ειδάλλως η αλήθεια σέρνεται στα πατώματα. Αυτή είναι, βέβαια, μαθηματική αντίληψη και στα κοινωνικά ή τα πολιτικά φαινόμενα δεν είναι τόσα στέρεα τα ενδεχόμενα. Αλλά, για την οικονομία της συζήτησης, θα μπορούσαμε να πούμε πώς κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ αλλάζει η πραγματικότητα, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα αξιωματικό σύστημα. Αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται. Στην ευθεία μπορεί να λειτουργεί, αλλά στη σφαίρα την ανάπτυξη κάνει πέρα ή τουλάχιστον δεν την πάει παραπέρα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, που σημειωτέον προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, βλέπει βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και απορρίπτει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Κληθείς να σχολιάσει τη συνηγορία Γιούνκερ υπέρ μιας αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία από την «κρησάρα» του Συμφώνου Σταθερότητας, δέχεται την εξαίρεση μόνο λόγω θεομηνίας.
Μετά τη Σύνοδο των μεσογειακών χωρών την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, που εισέπραξε χαιρέκακα χαμόγελα από τη Γερμανία, έρχεται σήμερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν να εξαγγείλει πρωτοβουλίες για τόνωση των επενδύσεων στην Ευρώπη, κάνοντας τα νεύρα πολλών βόρειων τόπι. Τι κι αν συστήνει ο άρχων της Φραγκφούρτης ότι «πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις αναδιανεμητικές πτυχές της ενοποίησης και ιδιαίτερα σε όσους έχουν καταβάλει υψηλότερο τίμημα», με άλλα γυαλιά βλέπουν την πραγματικότητα οι μεν και με άλλα οι δε.
Το ποιος έχει πολιτική μυωπία και το ποιος πρεσβυωπία θα το διαγνώσει η Ιστορία, αλλά θα ‘ναι αργά για την ουσία. Ένα μέρος του Βορρά έχει χαθεί ήδη για την Ε.Ε. Δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τον Νότο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...