Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2025

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ : SOS Τροχαία Εγκλήματα: πώς ο πόνος μας έγινε λόγος

 

SOS Τροχαία Εγκλήματα: πώς ο πόνος μας έγινε λόγος

shortstories.gr

https://shortstories.gr/wp-content/uploads/2024/12/shortstories.gr-sos-dikaiosynis-2019-1.jpgΣτιγμιότυπο από την κινητοποίηση – αποκλεισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2019

SOS Τροχαία Εγκλήματα: πώς ο πόνος μας έγινε λόγος

Ο Γιώργος Κουβίδης γράφει στο Short Stories την ιστορία της δημιουργίας του συλλόγου με αφετηρία τον θάνατο σε τροχαίο το 2007 του γιου του Κωνσταντή, ταλαντούχου τζαζίστα, που στο ταμπούρο του είχε γραμμένη τη φράση «You are what u do not what u think u are»

Κουβίδης: «Όταν μαθαίνω για τροχαίο νιώθω σα να χάνω τον Κώστα ξανά και  ξανά»Κουβίδης Κώστας

Το 2007 βρεθήκαμε κι εμείς στη λάθος μεριά της ιστορίας, όπως το λένε τώρα. Ένα τηλεφώνημα αργά το βράδυ, ένα χωρίς ελπίδα τρέξιμο μέχρι το νοσοκομείο. Ένα «Λυπούμαστε πολύ »και…

Τίτλοι τέλους. Ο Κωνσταντής δεν είναι πια εδώ. Δεν θα ξανάρθει στο σπίτι ούτε θα ξαναπαίξει μουσική. Δεν θα τον ξαναγκαλιάσουμε, δεν θα ξαναγκαλιάσει, δεν θα ξαναδούμε το χαμόγελό του. Ο Κωνσταντής δεν θα ζήσει. Τριάντα χρονώ για πάντα.

Παραβίαση κόκκινου, υπερ-υπερβολική ταχύτητα, πλαγιομετωπική σύγκρουση. Θύμα ο συνοδηγός, ο Κωνσταντής.

Μετά τα καθιερωμένα: «Μη λέτε είστε, ήσασταν ο πατέρας», να θέλει να ομολογήσω η πρόεδρος. Απηύθυνε και λόγο παρήγορο στη μητέρα του, τη σύντροφό μου. «Τι θέλετε , κυρία μου, πλημμέλημα δικάζουμε…».

Ένοχος με αποκλειστική υπαιτιότητα ο δράστης. Δεκαοχτώ μήνες με αναστολή. Είτε έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου είτε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αισθάνεσαι το ίδιο. Μόνος και ξένος. Ξένος και μόνος.

Η ιστορία αυτή είναι η δική μας. Αλλά είναι ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες ταυτόσημες ή με μικροδιαφορές ιστορίες ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή τη χώρα. Μια χώρα από τις ελάχιστες στον κόσμο που εξακολουθεί να αποκαλεί «ατυχήματα» τα τροχαία. Το έχει απορρίψει όχι μόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και ο ΟΗΕ, ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, που επιμένουν πως τα τροχαία είναι προβλέψιμα. Άρα μπορούν να προληφθούν.

Η δημιουργία του SOS Τροχαία Εγκλήματα ήρθε να ενώσει τα βιώματα και τις αγωνίες αρχικά τριάντα οικογενειών, που σήμερα έχουν φτάσει τις  εκατόν πενήντα. Ξεκινήσαμε πολύ λίγοι, ούτε δέκα άτομα, από τη μη κερδοσκοπική YouAreWhatUDo-Kostas Kouvidis που φτιάξαμε αρχικά, από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Παράνομη Υπαίθρια Διαφήμιση, που θέριζε ζωές τότε, και άλλοι.

Με το κάλεσμα «Η σιωπή τελείωσε» τον Νοέμβρη του 2009 πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων.

 

Δημιουργησαμε μια ασφαλη συναισθηματικη ζωνη αλληλεγγυης, οπου ο καθενας μας μπορει να εκφραστει μακρια απο τις συμβασεις που επιβαλλουν τη σιωπη

Αυτή η εκδήλωση, επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, αποτέλεσε τον αρχικό τροφοδότη του συλλόγου. Αλλά σηματοδότησε και το πώς να συνεχίσουμε. Με το να γίνουμε η φωνή των θυμάτων. Που είναι πρόσωπα κι όχι αριθμοί. Κρατώντας απόσταση ασφαλείας από κρατικές και παρακρατικές σειρήνες, βασισμένοι στην προσφορά και τη συμμετοχή των μελών και των φίλων μας.

Δημιουργήσαμε μια ασφαλή συναισθηματική ζώνη αλληλεγγύης, όπου ο καθένας από μας μπορεί εύκολα να εκφραστεί, να γίνει κατανοητός μακριά από τις κοινωνικές και οικογενειακές συμβάσεις που επιβάλλουν τη σιωπή. Αποκτήσαμε μια απόλυτη συνοχή στις προτάσεις μας για την πρόληψη, αλλά και για τη δικαστική αντιμετώπιση (αμνήστευση) των τροχαίων εγκλημάτων.

Σήμερα έχουμε δραστήριες ομάδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο (ΕΥΘΥΤΑ) και μεμονωμένα μέλη σε πάρα πολλές πόλεις. Σημαντικό είναι ότι πλέον συμμετέχει και ένας μικρός αριθμός αναπήρων από τροχαίο.

Είμαστε σταγόνα στον ωκεανό των θυμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά συνεχίζουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικά κάποια αποτελέσματα που προκάλεσε η δράση μας όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά για μας η σημαντικότερη κατάκτηση είναι ότι χάρη στη λειτουργία του συλλόγου, που καθιέρωσε τη μουσική ως βασικό στοιχείο των εκδηλώσεών του, για ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων ο πόνος έγινε λόγος.

«Μετά τη σιωπή, αυτό που είναι πιο κοντά στο να μπορέσει να εκφράσει το ανείπωτο είναι η μουσική»: Aldous Huxley.


Picture of Γιώργος Κουβίδης

Ο Γιώργος Κουβίδης είναι πρόεδρος του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Κεντρική φωτογραφία
Από το αρχείο του «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Clio Kioulpali κουκλοθέατρο shortstoriesgr


Δεν υπάρχουν σχόλια: