Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

Στην αντικανονική κανονικότητα της Ελλάδας του Μητσοτάκη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια χαρά, ευχαριστούμε

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, οι γυναικοκτονίες καθημερινότητα, η ατιμωρησία κανονικότητα

 

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη δύο τρένα γεμάτα επιβάτες παρά λίγο να συγκρουστούν μετωπικά μέσα στην Αθήνα. Όταν η τραγωδία των Τεμπών είναι ακόμα νωπή και δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί ούτε στο ελάχιστο, ένα νέο έγκλημα προετοιμάζεται για να διαδεχτεί το έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ο του Αχιλλέως καλά; Μια χαρά, ευχαριστούμε.

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η δολοφονική ακρίβεια ξορκίζεται ως εισαγόμενη από τη Ρωσία. Αυτή η προπαγανδιστική ανοησία είναι φυσικά εισαγόμενη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τα παπαγαλάκια του, τους συνεταίρους και συνενόχους του στην Κομισιόν. Ο κύριος Στάσσης και οι λοιποί πυλώνες της ανάπτυξης καλά; Μια χαρά, ευχαριστούμε.

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη διαλύεται το ΕΣΥ, παραδίδεται η Υγεία στην πιο χυδαία και κατάμαυρη κερδοσκοπία, παραλύουν τα νοσοκομεία, πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι, καθυβρίζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Ο ακροδεξιός άγγελος θανάτου που έχει ταχθεί υπουργός για να προστατεύει τις ζωές μας καλά; Μια χαρά, ευχαριστούμε.

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, οι γυναικοκτονίες καθημερινότητα, η ατιμωρησία κανονικότητα, το επιτελικό κράτος πατσαβούρα, ο πρωθυπουργός νονός πάσης διαφθοράς. Novartis, υποκλοπές, εισαγγελείς της σχολής Φλώρου καλά; Μια χαρά, ευχαριστούμε.

Μια χαρά, ευχαριστούν. Την ενημέρωση-προπαγάνδα τους, που καταπίνει την κοινωνική αγωνία για το μαύρο μας το χάλι και τη φτύνει στα μούτρα μας ως κοινωνική απελπισία. Τίποτε δεν γίνεται. Ως αποχή, ενίσχυση της ανοιχτά ή ντροπαλά φασιστικής Άκρας Δεξιάς, ως Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια με αποχρώσεις κοινωνικού κανιβαλισμού.

Μια χαρά, ευχαριστούν. Όσους πλουτίζουν και προάγονται σε θέσεις εξουσίας διακινώντας το τέλος των ιδεολογιών, αναδεικνύοντας σε αναντίρρητη και αυτονόητη αλήθεια ότι όλοι -αριστεροί, δεξιοί, φασίστες, διαταραγμένοι δούλοι του μίσους για τον διπλανό- είναι ίδιοι. Και η νεοφιλελεύθερη σιδερένια φτέρνα, φυσικός νόμος.

Μια χαρά ευχαριστούν, όμως, και όσους ευαγγελίζονται την αντίσταση αλλά αναλώνονται σε απεχθείς κλεφτοπολέμους μέσα στην καθημαγμένη από τη μαλακία τους προοδευτική παράταξη. Σε πόλεμο μεταξύ των κομμάτων τους αλλά και μέσα στα κόμματά τους. Συμβάλλοντας στο ολέθριο στερεότυπο: Η Ελλάδα -του Μητσοτάκη- ποτέ δεν πεθαίνει.

Και τέλος ιδιαίτερα θα πρέπει να ευχαριστήσουν την καθ’ ημάς Αριστερά, που κατάφερε όχι απλώς να βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα αλλά να παράγει δικό της κυκλώνα. Να τρώει τα παιδιά της, να μουλιάζει για έναν χρόνο σε πισίνες και να ακκίζεται σε εξέδρες και βίλες ξεχνώντας το σκότος έξω εν ονόματι της φωτογένειας μέσα.

Υστερόγραφο αισιοδοξίας: Μια φλογίτσα ελπίδας ξεπήδησε τις τελευταίες μέρες. Ας βάλουν τα χέρια γύρω της οι προμαχούντες κι ας μην επιτρέψουν στον εαυτό τους, στις διαφορές τους αλλά και στους άλλους που φυσούν με μανία να τη σβήσουν. Λίγο είναι, αλλά είναι επιτέλους κάτι. Οι μεγάλες διαδρομές αρχίζουν με το πρώτο βήμα…

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΣΑΛ

 Pin page

Καλοκαιρινές αναγνώσεις με μυθιστορήματα από την ΕΛΣΑΛ https://scontent.fskg5-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-1/301948613_574726960929924_8624336509923037292_n.jpg?stp=dst-jpg_s200x200&_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=f4b9fd&_nc_eui2=AeETG0fKeywV1TXTDQTUjusyJ_g5JJUkmxon-DkklSSbGoZIu1ZzHc3mUrsOzHTkTHWKWgS2ZOvTuAc-ID61lL8y&_nc_ohc=6BjQ2zH7Bx0Q7kNvgESwQof&_nc_ht=scontent.fskg5-2.fna&_nc_gid=AWgfFb4PpSmgfTcXzv_u7re&oh=00_AYCjVXiUq7uKk97STRz90J_51e9LlK_sESJ0HveCooGpFA&oe=66EC5A4D

Διαβάζουμε· καθιστοί, ξαπλωμένοι όρθιοι. Διαβάζουμε· σε πλήρη εγρήγορση, ανάμεσα σε περισπασμούς ή μισοκοιμισμένοι. Διαβάζουμε· σ’ ένα καφέ, στο ταξίδι με πλοίο, στο αεροπλάνο, στο τρένο ή στο υπεραστικό λεωφορείο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πάρκο, στο παγκάκι, στο μπαλκόνι, στην παραλία, ακόμα και στο μπάνιο. Διαβάζουμε· σε φρενήρεις ρυθμούς καταπίνοντας μονομιάς αμέτρητες σελίδες ή με συχνά διαλείμματα για να αναστοχαστούμε, να επιστρέψουμε σε μια παράγραφο, να επιμηκύνουμε την επίγευση της αναγνωστικής απόλαυσης. Σε κάθε περίπτωση: ξεκομμένοι από τον παροντικό κόσμο και βυθισμένοι σ’ έναν μυθοπλαστικό, αλλά εξίσου πειστικό. Διαβάζουμε· τον χειμώνα, την άνοιξη, το φθινόπωρο, το καλοκαίρι, όταν η τέχνη της ανάγνωσης (μοιάζει να) παίρνει την πρωτοκαθεδρία, έστω και για λίγο.

Εκατοντάδες (νέες ή παλιότερες) εκδόσεις «διεκδικούν» μερίδιο από τον αναγνωστικό μας χρόνο και ανάμεσά τους εξαιρετικά ενδιαφέροντα αστυνομικά μυθιστορήματα πρόσφατης παραγωγής (2024) από μέλη της ΕΛΣΑΛ ή συλλογικοί τόμοι αστυνομικών διηγημάτων, με τη συμμετοχή μελών της Λέσχης.

Ιδού, μερικές από τις επιλογές σας (με αλφαβητική σειρά):

Δώρος Αντωνιάδης, Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένας άντρας χωρίς ταυτότητα ξυπνάει σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά από πολλές μέρες σε κώμα. Έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και έχει χάσει την ομιλία του. Προσπαθώντας να καταγράψει ό,τι θυμάται σ’ ένα λάπτοπ για να το δώσει στην αστυνομία, συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Σβήνει ό,τι έχει πληκτρολογήσει και αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του για μια τελευταία φορά.

Ένα αυτοκίνητο προσκρούει σε σταματημένο λεωφορείο στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας. Ο οδηγός του σκοτώνεται, και στη νεκροψία διαπιστώνεται ότι στο κρανίο του έχει μια τρύπα από σφαίρα.

Ένας διεφθαρμένος ντετέκτιβ που δουλεύει για τη ρώσικη μαφία αναζητεί ένα πολύτιμο χαμένο δέμα, προκειμένου να εκβιάσει το αφεντικό του για να σώσει το τομάρι του από τους Αλβανούς τοκογλύφους που τον κυνηγούν.

Ο αστυνόμος Πέτρος Ελευθεριάδης αναζητεί εδώ και χρόνια την εξαφανισμένη γυναίκα του. Οι έρευνές του τον οδηγούν στην Κύπρο και σε μια ιδιωτική κλινική που χορηγεί μη εγκεκριμένα φάρμακα στους VIP πελάτες της.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με στοιχεία νουάρ, γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές αλλά και παράξενους γρίφους, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο και εκτείνεται εναλλάξ στο παρελθόν και στο παρόν – ώσπου αναπόφευκτα έρχεται το μέλλον.

Άντυ Βρόσγος, Ο μαύρος γάτος, Αλεξάνδρεια

Μια παρακολούθηση ρουτίνας που παίρνει απρόσμενη εξέλιξη. Ένας προστάτης που κινδυνεύει περισσότερο από εκείνη που προσπαθεί να προστατεύσει. Ένας αποτυχημένος ιδιωτικός ντετέκτιβ που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του. Μια ιστορική πλατεία περικυκλωμένη από λαμαρίνες. Ένας κοριός που κελαηδάει. Ένα στοιχειωμένο μήνυμα που έχει μείνει στο «διαβάστηκε». Ένας σκύλος με βαρύ όνομα. Ένας οικονομικός μετανάστης και ένας ξεροκέφαλος ρεπόρτερ. Ένα γεμάτο ποτήρι μπύρας. Και ο Μαύρος Γάτος.

Κλαίρη Θεοδώρου, Εκείνος και Εκείνη, Ψυχογιός

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

25 Δεκεμβρίου 2016. Αυτή είναι η ημερομηνία στην οποία έχει σκαλώσει το μυαλό του επιθεωρητή Ρούπερτ Κίλερ, η μέρα όπου –με δική του υπαιτιότητα– όσοι αγαπά χάνονται για πάντα. Μια θάλασσα από πολύχρωμα post-it και μια εφαρμογή στο κινητό του υποκαθιστούν τη βραχεία μνήμη του. Πόσο αποτελεσματικός όμως μπορεί να είναι ένας αστυνομικός που δε θυμάται τι συνέβη λίγη ώρα νωρίτερα;

ΟΙ ΦΟΝΟΙ

Επτά ημέρες της Δημιουργίας, επτά θανάσιμα αμαρτήματα, επτά θύματα ή μήπως όχι; Όπως κι αν έχει, οι δολοφονίες αυτές φαντάζουν να προέρχονται από το ίδιο υλικό που υφαίνονται οι εφιάλτες. Και τα μεσαιωνικά βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης έχουν μετεξελιχθεί στα χέρια του δράστη σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και νοσηρό· σε τέχνη. Τη δική του τέχνη…

Εκείνος, εκείνη, ένας επιθεωρητής με διαταραγμένη μνήμη, μια Κινέζα συνεργάτιδα παθιασμένη με ένα ακραίο άθλημα και ένας καθηγητής Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Ιστορίας αναζητούν έναν δολοφόνο που συνθέτει με τις πράξεις του μια ιδιότυπη «κόλαση».

Η κόλαση όμως τελικά δεν είναι οι άλλοι. Η κόλαση είναι εμείς οι ίδιοι. Όταν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε ξανά και ξανά τις χειρότερες στιγμές μας.

Τεύκρος Μιχαηλίδης, Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας, Ψυχογιός

Αθήνα, 1850. Η Αγγελική Δελβενιώτη, δεσποινίς επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, βρίσκεται νεκρή στο λιθόστρωτο, κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός της στα Ανάκτορα. Όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μοιραίο ατύχημα. Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που εκείνο τον καιρό βρίσκεται στην Αθήνα περνώντας τις μέρες της με την επιστήθια φίλη της, Φράνσις Χιλλ, διευθύντρια του πρώτου ελληνικού παρθεναγωγείου, έχει αντίθετη άποψη…

Παιχνίδια εξουσίας, διπλωματικές ίντριγκες, εκβιασμοί κλονίζουν τα έτσι κι αλλιώς αδύναμα θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που αποτελεί παρ’ όλα αυτά πόλο έλξης για την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διανόησης. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, η Αυστριακή υψίφωνος Καρολίν Ούνγκερ-Σαμπατιέ θα βρεθούν μπλεγμένοι με τους μυθοπλαστικούς ήρωες αυτής της ιστορίας σε μια πρωτότυπη ιστορική-αστυνομική περιπέτεια.[........................................]ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ

romantisme-noirΚαλοκαιρινές αναγνώσεις με μυθιστορήματα από την ΕΛΣΑΛFilm Noir Gif GIFs | Tenor

Γιάννης Σπανός - Τα Διαμάντια του


Γιάννης Σπανός | ArtistInfoΓιάννης Σπανός(1934-2019)

Γιάννης Σπανός: Ο πατριάρχης των μπουάτ ή ένας μποέμ από το Κιάτο στο  Παρίσι...Γιάννης Σπανός: Ο πατριάρχης των μπουάτ ή ένας μποέμ ...

Tracklist: 1. Βίκυ Μοσχολιού - Άνθρωποι Μοναχοί | 0:00 2. Δήμητρα Γαλάνη - Μη Μου Μιλάς Γι' Αγάπη | 2:48 3. Δημήτρης Μπάσης - Σπασμένο Καράβι | 5:41 4. Γιάννης Πουλόπουλος - Μια Φορά Μονάχα Φτάνει | 9:47 5. Κώστας Καράλης - Ιδανικός Κι Ανάξιος Εραστής | 12:37 6. Καίτη Χωματά - Μια Αγάπη Για Το Καλοκαίρι | 15:47 7. Βίκυ Μοσχολιού - Κάτω Απ' Τη Μαρκίζα | 17:53 8. Μαρινέλλα - Οδός Αριστοτέλους | 21:19 9. Αρλέτα - Μια Φορά Θυμάμαι | 24:58 10. Γιάννης Πουλόπουλος - Κι Αν Περπατώ | 27:20 11. Γλυκερία - Τα Χέρια | 30:26 12. Καίτη Χωματά - Άσπρα Καράβια | 33:34 13. Μανώλης Μητσιάς - Επειδή Σ' Αγαπώ | 35:39 14. Κώστας Καράλης - Αν Είσαι... | 38:21 15. Stereomatic - Κι Αν Σ' Αγαπώ Δε Σ' Ορίζω | 40:56 16. Μαρινέλλα - Μια Κυριακή | 44:27 17. Κώστας Καράλης - Είναι Ν' Απορείς | 47:53 18. Μιχάλης Βιολάρης - Μαυρομαλλούσα Κοπελιά | 51:19 19. Βίκυ Μοσχολιού - Σε Ένα Express | 53:43 20. Αλέκα Μαβίλη - Έναν Αϊτό Αγάπησα | 56:36 21. Γιάννης Πουλόπουλος - Ήρθες Εψές | 59:37 22. Καίτη Χωματά - Μικρό Ταξίδι Στο Γιαλό | 1:02:07 23. Κώστας Μακεδόνας - Που Να Βρω Ένα Ζεϊμπέκικο | 1:04:25 24. Βίκυ Μοσχολιού - Ναύτης Βγήκε Στη Στεριά | 1:06:48 25. Αρλέτα - Το Λέει Και Το Τραγούδι | 1:09:24 26. Δημήτρης Ψαριανός - Σαν Με Κοιτάς | 1:12:11 27. Άννα Φόνσου - Θέλω Τα Ώπα Μου | 1:15:23 28. Κώστας Μακεδόνας - Ο Μπαγλαμάς | 1:17:25 29. Πόπη Αστεριάδη - Μόνο Γιατί M' Αγάπησες | 1:18:24 30. Γιάννης Μαθές - Φταίμε Κι Οι Δυο | 1:21:12 31. Βίκυ Μοσχολιού - Ώρα Αναχωρήσεως | 1:25:32 32. Όναρ - Πες Πως M' Αντάμωσες | 1:28:13 33. Ελένη Δήμου - Στην Αλάνα | 1:31:11 34. Γλυκερία - Σ΄ Έστησαν Σε Μια Γωνία | 1:34:20 35. Κώστας Καρράς - Θυμήσου Τον Σεπτέμβρη | 1:37:18 36. Αρλέτα - Η Ομίχλη Μπαίνει Από Παντού | 1:41:29 37. Γιάννης Πουλόπουλος - Παιδί Μου Ώρα Σου Καλή | 1:43:46 38. Καίτη Χωματά - Το Χριστινάκη | 1:46:41 39. Ελένη Δήμου - Προσωπικά | 1:49:18 40. Γιάννης Μαθές - Δεν Είσαι Ερωτας Εσύ | 1:53:38 41. Κατερίνα Ντίνου - Σ' Αναζητώ | 1:56:20 42. Μιχάλης Βιολάρης - Βάρκα Χωρίς Πανιά | 1:59:52 43. Μιχάλης Βιολάρης - Τρεις Νέοι | 2:02:23

The Man Who Wasn't There/Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ (2001): από τις καλύτερες ταινίες των αδελφών Κοέν, βουτηγμένη στην ατμόσφαιρα των κλασικών νουάρ

https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2022/11/The-Man-Who-Wasnt-There-56.jpg 

The Man Who Wasn't There/Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

Σκηνοθεσία:

Joel CoenJoel Coen – Pontalopud

Joel Coen - Biography -

Αδελφοί Κοέν: Ενώνονται και πάλι για μια ταινία τρόμου ... 

Αδερφοί Κοέν




Κύριοι Ρόλοι:

Billy Bob Thornton … Ed CraneYARN | I'm not proud of what I did. | The Man Who Wasn't There (2001) |  Video gifs by quotes | ccb31f16 | 紗

Frances McDormand … Doris CraneYARN | I hate wops. | The Man Who Wasn't There (2001) | Video gifs by  quotes | b423fc5b | 紗

Michael Badalucco … Frank RaffoYARN | What's the point? | The Man Who Wasn't There (2001) | Video gifs by  quotes | b1c9dc6c | 紗

Richard Jenkins … Walter AbundasRichard Jenkins (Creator) - TV Tropes

Scarlett Johansson … Rachel ‘Birdy’ AbundasScarlett Johansson as Birdy in 'The Man Who Wasn't There'. – @dailyscarlett  on Tumblr

Jon Polito … Creighton TolliverJon Polito alias Creighton Tolliver in The Barber - Festival de Cannes

Tony Shalhoub … Freddy Riedenschneider

James Gandolfini … Big Dave Brewster

Katherine Borowitz … Ann Nirdlinger Brewster

Christopher Kriesa … αστυνόμος Persky

Brian Haley … αστυνόμος Krebs

Jack McGee … ντετέκτιβ Burns

Lilyan Chauvin … μέντιουμ

Christopher McDonald … πωλητής

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Joel Coen, Ethan Coen

Παραγωγή: Ethan Coen, Joel Coen

Μουσική: Carter Burwell

Φωτογραφία: Roger Deakins

Μοντάζ: Ethan Coen, Joel Coen, Tricia Cooke

Σκηνικά: Dennis Gassner

Κοστούμια: Mary Zophres

ΥΠΟΘΕΣΗ 

1949. Ένας λιγομίλητος κουρέας και μανιώδης καπνιστής, ο Ed Crane (τον υποδύεται ο Billy Bob Thornton), που ζει στη Santa Rosa της Καλιφόρνια, βλέπει στο αφεντικό της γυναίκας του Doris (Frances Mc Dormand), τη μία και μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την αδιάφορη ζωή του. Πώς; Εκβιάζοντάς τον! The Man Who Wasn't There - Renegade Cut on Make a GIF

Με τα λεφτά σκοπεύει να ξεφύγει από το μπαρμπέρικο, όπου βλέπει τα όνειρά του να πέφτουν στο κενό όπως οι τούφες μαλλιών των πελατών του, και να ανοίξει ένα καθαριστήριο ρούχων. 

Κάτι όμως στο σχέδιό του δεν πάει τόσο καλά όσο περίμενε. Ειδικά όταν στην υπόθεση παρεισφρέουν η απιστία, το έγκλημα πάθους, η δικαιοσύνη και η τιμωρία. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που ορίζουν το κινηματογραφικό είδος του film noir.YARN | Are you awake? | The Man Who Wasn't There (2001) | Video gifs by  quotes | 1bdc293b | 紗

Κριτική /Γιώργος Παυλίδης :The Man Who Wasn't There/"Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί" (2001) - Independent.grYARN | So, you paid the guy? | The Man Who Wasn't There (2001) | Video gifs  by quotes | 1d9a8f27 | 紗

Στην αντικανονική κανονικότητα της Ελλάδας του Μητσοτάκη

Μια χαρά, ευχαριστούμε Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, οι γυναικοκτονίες ...