Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024

Ζοφερές διαπιστώσεις από τη γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 155 χώρες του πλανήτη. ● Στο επίκεντρο η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

 


Ένας χρόνος μπροστά, 80 χρόνια πίσω...



https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2024-04/oikogeneia%20palaistinion.jpg.webp?itok=gBWBz2SQΟικογένεια Παλαιστινίων με τα λιγοστά υπάρχοντα που διέσωσε από τα συντρίμμια του ισοπεδωμένου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σπιτιού τους εγκαταλείπει όπως όπως τη μαρτυρική Γάζα. Δεξιά η γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ | EPAΝέα γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ Ανιές  Καλαμάρ

Ζοφερές διαπιστώσεις από τη γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 155 χώρες του πλανήτη. ● Στο επίκεντρο η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Το 2023 κατρακυλήσαμε πίσω σε ένα μέλλον που δεν θέλουμε, πίσω σε ένα μέλλον για το οποίο μας υποσχέθηκαν “ποτέ ξανά”».

Με αυτή τη φράση συμπύκνωσε η γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, τις ζοφερές διαπιστώσεις (και) της φετινής ετήσιας έκθεσης της έγκριτης οργάνωσης για την όλο και χειρότερη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο και δη σε 155 χώρες. Η παγκόσμια τάξη και το κράτος δικαίου που οικοδομήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται πλέον «στα πρόθυρα κατάρρευσης», ενώ η κλίμακα καταπάτησης του διεθνούς δικαίου είναι «χωρίς προηγούμενο» και οι επιπτώσεις θα είναι «τρομερές», προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη «όλα όσα βλέπουμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες».

Στο επίκεντρο βέβαια, η «απερίγραπτη αιματοχυσία άμαχων» Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. «Ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλυψαν και προστάτεψαν τις αρχές του Ισραήλ από διεξοδικό έλεγχο για τις πολλαπλές παραβιάσεις που διαπράττονται στη Γάζα», τόνισε η Καλαμάρ, καταδικάζοντας τα «φρικαλέα εγκλήματα» της Χαμάς που απαντήθηκαν όμως με «μια εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας». «Πρόκειται για εκστρατεία σκόπιμων βομβαρδισμών χωρίς διακρίσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, [μια εκστρατεία] άρνησης ανθρωπιστικής βοήθειας και τεχνητού λιμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο της έκθεσης. «Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει, «η Γάζα τώρα συμβολίζει την απόλυτη ηθική αποτυχία πολλών αρχιτεκτόνων του συστήματος που εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Χάθηκε η ανθρωπιά

«Σε μια σύγκρουση που καθόρισε το 2023 και δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης, τα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να πληθαίνουν καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση γελοιοποιεί το διεθνές δίκαιο στη Γάζα», διαπιστώνει η οργάνωση. «Η εκπληκτική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατέψει χιλιάδες αμάχους -μεταξύ των οποίων παιδιά σε τρομακτικά υψηλό ποσοστό- από το να σκοτωθούν στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, καθιστά ολοφάνερο ότι οι ίδιοι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν για την προστασία των αμάχων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι πλέον κατάλληλοι για τον σκοπό τους», συμπληρώνει η γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αυτό που είδαμε το 2023 επιβεβαιώνει ότι πολλά ισχυρά κράτη εγκαταλείπουν τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρωπιάς και της οικουμενικότητας, που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

H γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ

Η έκθεση καταγγέλλει την αναίσχυντη χρήση βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ ώστε να παραλύσουν επί μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μπλοκάρουν την έγκριση ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, στηλιτεύοντας παράλληλα την αμερικανική κυβέρνηση που συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ. Δεν παραλείπει να καυτηριάσει τα «τερατώδη δύο μέτρα και δύο σταθμά» και άλλων συνένοχων χωρών της Δύσης, όπως Βρετανία και Γερμανία, που εξακολουθούν επίσης να παρέχουν όπλα στο Ισραήλ καθώς και κάλυψη για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει, ενδυναμώνοντάς τα, παρότι οι χώρες αυτές διαμαρτύρονται βάσιμα για τα εγκλήματα της Χαμάς και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Οταν οι ισχυροί περιφρονούν το κράτος δικαίου, η ασπίδα του νόμου εξασθενίζει. Οταν οι ισχυροί βάζουν εαυτούς υπεράνω του νόμου, η προδοσία του νόμου γίνεται απάντηση από πολλούς περισσότερους», επισήμανε η Καλαμάρ.

Φονικές επιθέσεις

Και άλλες ισχυρές χώρες πάντως, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, «δείχνουν επίσης προθυμία να θέσουν σε κίνδυνο» το σύνολο των κανόνων που θεσπίστηκαν μεταπολεμικά.

Η έκθεση τεκμηριώνει «την κατάφωρη παραβίαση των κανόνων από τις ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια της συνεχιζόμενης, πλήρους κλίμακας εισβολής τους στην Ουκρανία... και τη χρήση βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης κατά αιχμαλώτων πολέμου». Ούτε η Κίνα είναι άμοιρη ευθυνών, αφού καταπατά με τη σειρά της το διεθνές δίκαιο, παρέχοντας προστασία και υποστήριξη στη χούντα της Μιανμάρ, παρά τις φονικές επιθέσεις του στρατού κατά αμάχων. «Εχουμε εδώ τρεις πολύ μεγάλες χώρες [ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα], υπερδυνάμεις από πολλές απόψεις, που κάθονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το έχουν αδειάσει από τις δυνατότητές του, έχουν αδειάσει το διεθνές δίκαιο από την ικανότητά του να προστατεύει τους ανθρώπους», κατήγγειλε η γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας, ζητώντας «επείγοντα μέτρα» για «την αναζωογόνηση και ανανέωση των διεθνών θεσμών που προορίζονται για να προστατεύουν την ανθρωπότητα».

«Αυτό που ζητάμε», εξήγησε, «είναι μια επείγουσα μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα μια μεταρρύθμιση στο δικαίωμα βέτο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Σε έναν ολοένα και πιο επισφαλή κόσμο, η αρρύθμιστη διάδοση και ανάπτυξη τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αναγνώριση προσώπου και το κατασκοπευτικό λογισμικό, θα αποτελέσουν έναν ολέθριο εχθρό, κλιμακώνοντας και εντείνοντας τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα», προειδοποίησε μεταξύ άλλων η Καλαμάρ. «Στη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς-ορόσημο και μπροστά στο ολοένα και πιο ισχυρό λόμπι κατά της ρύθμισης, που καθοδηγείται και χρηματοδοτείται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας [Big Tech], αυτές οι ανεξέλεγκτες και αρρύθμιστες τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν τεράστια απειλή για όλες και όλους μας». Κι όλα αυτά «εν μέσω όλο και βαθύτερης παγκόσμιας ανισότητας, υπερδυνάμεων που ανταγωνίζονται για υπεροχή και μιας κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...