Σκόπια-Μπλεντ ένα τσιγάρο δρόμος
Η επίσκεψη Δένδια στα Σκόπια, δεν άφησε κανένα αποτύπωμα, όπως σχολίαζαν τα μέσα ενημέρωσης στα χτεσινά τους δημοσιεύματα στη Βόρεια Μακεδονία.
Χωρίς να μεταφέρει τίποτα καινούριο, όπως γράφουν τα περισσότερα ΜΜΕ, επαίνεσε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στηλίτευσε προκλητικά και την Τουρκία για την αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ δεν δέχτηκε καμιά ερώτηση στο τέλος της συνέντευξης τύπου από τους δημοσιογράφους που περίμεναν εκεί, κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς.
Επιπροσθέτως γίνονται αναφορές σε δυο αποστροφές του Νίκου Δένδια, που κι αυτές έτυχαν σχολιασμού από τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, αφήνοντας υπονοούμενα για υπεροψία και προσπάθεια διδακτισμού από τον Έλληνα Υπουργό, γράφοντας συγκεκριμένα ότι το μόνο που κατάφερε να εξαφανίσει ήταν το όνομα της οδού μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών, που ονομαζόταν «Φίλιππος ο Μακεδών» και τώρα ονομάστηκε «Steve Naumov».
Κι αν ο Νίκος Δένδιας δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία από την επίσκεψη στα Σκόπια, το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας απασχολεί την ΕΕ και ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στο Bled Strategic Forum όπου συμμετείχαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε την δήλωση του αιώνα, ότι γι’ αυτόν η πολιτική είναι να είσαι ταυτόχρονα manager και ηγέτης. Τώρα ποιον εννοούσε ακριβώς δεν έγινε κατανοητό από κανέναν στην αίθουσα.
Βέβαια οι άλλοι δεν είπαν κάτι τόσο σημαντικό, παρά μόνο για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων που απασχολεί και την ΕΕ αλλά πολύ περισσότερο τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας. Προφανώς δεν γνωρίζουν να είναι ταυτόχρονα manager και ηγέτες.
Έτσι ο Πρόεδρος της Σλοβενίας που ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Borut Pahor, αναφέρθηκε εκτενώς στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία λέγοντας:
«Προς το παρόν, βρίσκονται σε αναμονή οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο πολιτικό, η κατάσταση έχει γίνει ηθικό μέλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι έκανε η Βόρεια Μακεδονία για την ευρωπαϊκή της προοπτική- τα πάντα και περισσότερα- και τι έλαβε ως αντάλλαγμα- τίποτα και λιγότερα. Υπό αυτή την έννοια, η ακεραιότητα της ΕΕ δοκιμάζεται αυστηρά. Προσπαθώ να καταλάβω ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, δεδομένου όλων των προβλημάτων στην Ένωση και πέρα από αυτήν, και όμως πιστεύω ότι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία παραμένει προτεραιότητα μέχρι να κλείσει αυτό το ζήτημα» κάνοντας σαφές την αναγκαιότητα για την περιοχή αλλά και την ΕΕ η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.
Crucial for EU enlargement is integration of the Western Balkans
Την παράσταση όμως στο Bled Strategic Forum έκλεψε ο Edi Rama με δυο παρεμβάσεις που προκάλεσαν γέλιο και χειροκροτήματα, αλλά έφεραν σε αμηχανία και δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev, που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ συζήτησης.
«Κάποιος σήμερα προσέγγισε έναν ευρώ-αισιόδοξο και έναν ευρώ-απαισιόδοξο και ρώτησε τον ευρώ-αισιόδοξο ποια είναι η άποψή του για τη διεύρυνση και είπε ότι η Τουρκία θα εισέλθει στην ΕΕ είτε υπό την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας είτε υπό την αλβανική προεδρία» είπε ο Rama προσθέτοντας ότι «και τότε ρωτήθηκε ο ευρώ-απαισιόδοξος και είπε: φυσικά και οι δύο θα μπουν στην ΕΕ υπό την τουρκική προεδρία, σκορπώντας το γέλιο στην αίθουσα και κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Συνεχίζοντας ο Αλβανός Πρωθυπουργός, απευθύνθηκε στον Rumen Radev λέγοντας του: «Θέλω να επωφεληθώ και να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, σας παρακαλώ, εσείς οι Βούλγαροι, μην είστε καθαρά Ευρωπαϊστές, να είστε λίγο Βαλκάνιοι. Ανοίξτε το δρόμο. Ανοίξτε το δρόμο.
Τι προσπαθείτε να σώσετε εκεί; Προσπαθείτε να σώσετε τι; Ανοίξτε το δρόμο για να μιλήσετε. Αφήστε μας να μιλήσουμε μαζί τους (σσ. την ΕΕ) και μετά σαν Βαλκάνιοι, μπορείτε να είστε συνεχώς στο δρόμο και να λέτε όχι- μπλοκάρουμε εδώ, μπλοκάρουμε εκεί, σταματάμε εδώ, σταματάμε εκεί. Αλλά ανοίξτε το δρόμο.»
Αυτό που βίωσε ο Rumen Radev χτες στο Bled, το είχαν βιώσει οι περισσότεροι Έλληνες Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια, και το έληξε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όμως όσο η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, ασκούν εξωτερική πολιτική με υπεροψία και διδακτισμό, αντί για στόχευση στην επίτευξη επωφελών στόχων, δεν αποκλείεται στη θέση του Radev να ξανακαθίσουν Έλληνες πολιτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου