Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2019


Μίλησαν για τις Πρέσπες, αλλά και για...την προοδευτική συμμαχία

Συντάκτης:  efsyn.gr

Στη σκιά των εξελίξεων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛΛ. και με τη συμμετοχή πληθώρας στελεχών της Κεντροαριστεράς πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Χαιρετισμός και αναφορά στην πολιτική συγκυρία από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν και η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό η σύμπτωση με τη σημερινή ημέρα κατά την οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχώρησαν από τη συγκυβέρνηση, λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου. Μεταξύ τους ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί και βουλευτές, όπως ο  Γιώργος Κατρούγκαλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου συζήτησης μίλησαν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης, Κωστής Παπαϊωάννου και Μιχάλης Σταθόπουλος.
Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτήρισε το Μακεδονικό ως «μια σειρά λαθών επί τριάντα χρόνια. Μια διολίσθηση στο λάθος».
«Μεγάλη ευθύνη έχει ο Σαμαράς, ο οποίος περιφέρεται σαν τιμητής στα ερείπια το Μακεδονικού. Πρόβλημα και η σιωπή πρώην πρωθυπουργών. Δεν εισφέρουν στον δημόσιο διάλογο. Η φυγή από την αναμέτρηση με την ευθύνη θα καταγραφεί αυστηρά από τον ιστορικό του μέλλοντος. Το Μακεδονικό έφτιαξε καριέρες. Κατέστησε την Εκκλησία συνδιαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής. Εξέθρεψε μια trash αισθητική με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες. Μετακίνησε τον άξονα της πολιτικής ζωής προς τα δεξιά. Υπήρξε μια τοτεμοποίηση των εθνικών θεμάτων και η ακροδεξιά συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΕφΣυν / Νικόλαος Κοκοβλής
«Χωρίς συμφωνία το Μακεδονικο θα συνεχίσει να λειτουργεί τοξικά. Πρέπει να μας δείχνει τη βαθιά κρίση που μας μαστίζει. Διπλός λόγος ορισμένων: “πρέπει να συμφωνήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε στον λαό”.Θλιβερό ότι η συμφωνία έφτασε να εξαρτάται από τον κ. Καμμένο. Αυτή αποτελεί μια φωτεινή προοπτική σε ένα βαρύ ορίζοντα. Η επικύρωση θα στείλει ένα θετικό μήνυμα. Οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν εάν θα είναι με τον βαλκανικό επαρχιωτισμό ή με μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων και δημιουργικού πατριωτισμού. Η συμφωνία μπορεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Όσοι σκέφτονται να την καταψηφίσουν ας το κάνουν σκεπτόμενοι το μείζον διακύβευμα» πρόσθεσε ο Κωστής Παπαϊωάννου.
Από την πλευρά του πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σταθόπουλος, τόνισε «Ξεκίνησε από ένα λάθος που διαπράξαμε εμείς σαν Ελλάδα, χωρίς να λείπει η ευθύνη και από την άλλη πλευρά. Η σύνθετη ονομασία είναι σωστή γιατί σταματά την μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες. Πετυχαίνουμε και την αλλαγή του Συντάγματος. Θα το γνωστοποιήσουν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα κράτη. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία».
«Ο Γκρούεφσκι ήθελε να σφετεριστεί την ιστορία με τον Μ. Αλέξανδρο κλπ. Το άρθρο 7 της συμφωνίας τα λύνει αυτά. Η άποψη ότι “η Μακεδονία είμαστε μόνο εμείς” είναι λάθος. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα έδειξε διεθνώς ότι μπορεί να τηρεί μια λογική στάση και ότι διαθέτει ετοιμότητα συμβιβασμού. Ανέβηκε το κύρος της. Οι ξένοι το εισπράττουν και επικροτούν την εξεύρεση λύσης. Αυτό το πιστώνεται η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς την παραφωνία του εταίρου της» είπε και πρόσθεσε «πρέπει να μνημονεύσουμε και τη στάση του Ποταμιού που την ψηφίζει. Η υπόλοιπη αντιπολίτευση δείχνει ότι βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον. Αποτύπωσε τη γενικότερη αρνητική κατάσταση στην Ελλάδα. Να πούμε επίσης ότι οι αγορές και οι επενδυτές βλέπουν τη μη συνεργασία στη χώρα μας και νοιώθουν την αβεβαιότητα. Να δείξουμε ένα πνεύμα συνεργασίας».
Κατά την τοποθέτησή του ο Αντώνης Λιάκος, ιστορικός στο ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι πρέπει «να δούμε τη συμφωνία όχι σαν ένα τέρμα μιας διαδικασίας που προετοιμάστηκε καλά, αλλά ως αφετηρία εξελίξεων. Υπάρχει και ένα πολιτισμικό διακύβευμα».
«Το στοίχημα είναι ποια θα είναι η συνέχεια. Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα της δεκαετίας του 1990 “Έλληνας δεν γίνεσαι γεννιέσαι”, εμείς λέμε ότι γίνεσαι και προσθέτουμε ότι “Εθνικιστής δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι, πολλές φορές και με τις καλύτερες προθέσεις”. Το είδαμε αυτό την περίοδο που διανύουμε. Υπάρχει η άποψη ότι παραχωρείται η γλώσσα και η εθνικότητα σ’ ένα πλαίσιο εθνικής ταπείνωσης. Αυτό το μείγμα φόβου και περιφρόνησης είναι θανάσιμο. Βρίσκεται στον πυρήνα όλων των φονικών ιδεολογιών του εικοστού αιώνα, όπως στον ναζισμό. Το μείγμα εθνικής ταπείνωσης και ταυτόχρονα εθνικής υπεροψίας είναι δηλητηριώδες. Αν συνεχίσει, θα δημιουργήσουμε δυνάμεις που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε» συμπλήρωσε ο κ. Λιάκος.
ΕφΣυν / Νικόλαος Κοκοβλής
Ακόμη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θοδωρής Μαραντζίδης έκανε λόγο για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας».
«Να μην ξεχνάμε οι υποστηριχτές της συμφωνίας ότι η άλλη πλευρά έκανε τρομακτικές υπερβάσεις. Οι πολίτες και οι πολιτικοί οδηγήθηκαν σε υπερβάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ σε καιρό ειρήνης. Αλλαγή Συντάγματος, ονομασίας δρόμων και αεροδρομίων, αποκαθήλωση αγαλμάτων κλπ. Είναι μια διαδικασία που κανένας λαός δεν θα άντεχε. Βλέποντας να υπάρχει σε μια μερίδα Ελλήνων αίσθημα ήττας νομίζω ότι είμαστε μια χώρα τρελοκομείο» τόνισε ο κ. Μαραντζίδης.
Κατά τον δεύτερο κύκλο ομιλιών, ο Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, τόνισε ότι η συμφωνία δεν έχει ούτε νικητές ούτε ηττημένους. Σημείωσε ότι λυπάται για τη στάση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης γιατί «η συναίνεση θυσιάζεται στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων. Ένα τμήμα της κοινής γνώμης μοιάζει να έχει κολλήσει στο 1992».
«Η λύση εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα της γείτονος και τη σταθερότητα της περιοχής. Είναι με διαφορά η καλύτερη απ' όσες διαπραγματευτήκαμε στο παρελθόν. Οι ενστάσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνικότητας είναι απολύτως αβάσιμες, γιατί το να αρνηθούμε τον αυτοπροσδιορισμό σ' αυτά θα ήταν κάτι που δεν θα θέλαμε. Η μονοπώληση του ονόματος θα σήμαινε την υιοθέτηση μιας κρυφής ατζέντας για διάλυση της γειτονικής χώρας. Η λύση πρέπει να γίνει καταλύτης εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική. Να διδαχτούμε απ' αυτήν την μετριοπάθεια και να απορρίψουμε τους παλληκαρισμούς της ανασφάλειας. Να απορρίψουμε τον φοβικό εθνικισμό. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι ανοιχτός στον άλλο. Η ακροδεξιά ιδεολογία εκφράζεται μέσω του εθνικισμού. Η κεντροδεξιά ολισθαίνει προς την ακροδεξιά. Η υιοθέτηση της ατζέντας της την ισχυροποιεί» είπε χαρακτηριστικά.
Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε το εξής: «Είμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά όλοι υποστηρίξαμε από το 1992 την ανάγκη επίλυσης του θέματος. Η Ν.Δ με τη δημαγωγική αντίθεσή της στη συμφωνία που την ταυτίζει με τον Σαμαρά, είναι κόμμα ανάδελφο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η συμφωνία είναι η μόνη θετική είδηση που ήρθε στην Ε.Ε σε μια χρονιά που δυναμώνει η ακροδεξιά, η αδιαλλαξία και το μίσος. Τη στηρίζουν η Ε.Ε και ο ΟΗΕ. Όλοι εκτός από τρεις ηγέτες: τον Πούτιν, τον Ερντογάν και τον Όρμπαν. Όλοι τους την απορρίπτουν γιατί στηρίζουν τον εθνικιστή Γκρούεφσκι».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε επίσης πως «κανείς δεν στηρίζει τη θέση της Ν.Δ. Το επιχείρημά της ότι θα πετύχει καλύτερη συμφωνία είναι ψευδές. Πως θα το πετύχει εάν δεν την στηρίζει κανείς; Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί την παραίτηση Καμμένου και να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης είναι απόφαση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης. Σήμερα οι πάντες μπαίνουν προ των ευθυνών τους, ώστε να έχουμε δύο "ναι" στις δύο ψηφοφορίες: "ναι" στη σταθερότητα και "ναι" σε κύρωση της συμφωνίας. Είναι αδιανόητη η σιωπή πρώην πρωθυπουργών.
»Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χρειαζόμαστε ένα νέο πατριωτισμό με εθνική αυτοπεποίθηση. Απαιτείται πιο τολμηρά η προώθηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με Σοσιαλιστές, Πράσινους και Αριστερά. Πρέπει να μπει φραγμός στην ακροδεξιά και στην ορμπανοποίηση της ευρωπαϊκής δεξιάς. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανάγκη να δούμε ένα σχέδιο προοδευτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να ανοίξουμε το διάλογο για μια νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία για τη διεκδίκηση μιας νέας πλειοψηφίας.
Πιο αιχμηρός ήταν κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ασκώντας σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Επί ενάμιση χρόνο συζητάμε το Μακεδονικό και την ίδια περίοδο υπάρχουν βαθιές αλλαγές στα Βαλκάνια. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την αναβάθμιση της θέσης της. Η Ν.Δ οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση και άφησε την Τουρκία να αναπτύσσει το δικό της τόξο στα Βαλκάνια. Το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε σ' αυτό που ήταν λανθασμένη πολιτική. Ο λαός μας φάνηκε μη ενημερωμένος και η ηγεσία του κατώτερη της στιγμής. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει αίσθημα ήττας του έθνους. Με τον μαξιμαλισμό της δεκαετίας του 1990 πετύχαμε μόνο να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία σκέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης.
Έκανε, ακόμη, ξεχωριστή αναφορά στον Ατώνη Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τον μοιραίο πρόσωπο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι «Ο κ. Μητσοτάκης υποτάσσεται στον πολιτικό φονέα του πατέρα του».
Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός, Νίκος Μπίστης, μίλησε με θετικά λόγια για τη Συμφωνία και παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχει μία νέα κατηγορία πολιτών του να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές δυνάμεις είχαν διαχρονικά μια ελικοειδή πορεία στο θέμα του Μακεδονικού, η οποία καθορίστηκε από τις συγκυρίες και τις εσωκομματικές συγκρούσεις.
Ο κ. Μπίστης υποστήριξε ότι «η Ν.Δ κάνει πολιτική πατροκτονία και αβαντάρει τον εθνικολαϊκισμό που πλαγιοκοπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Μητσοτάκης δείχνει ότι η στάση του προς την ακροδεξιά δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, αλλά μια μάσκα που ταυτίζεται με το πρόσωπό του».
Αναφερόμενος στη στάση του Κώστα Καραμανλή το 2008, αφού το χαρακτήρισε σωστή απόφαση, είπε πως «ενεργούσε όμως και εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πως ο ακραίος Γκρούεφσκι δεν ήθελε λύση».
Σχετικά με στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπίστης κάλεσε τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου να πάρουν θέση και να μιλήσουν, καθώς οι ίδιοι με τις θέσεις που είχαν διατυπώσει, ήθελαν λύση».
Στη συνέχεια ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι ο «πρωθυπουργός σήκωσε το βάρος για τη συμφωνία των Πρεσπών. Απόψε είμαστε εδώ εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, πλην Λακεδαιμονίων. Προσεγγίζω τη συμφωνία χωρίς διάθεση να θυσιάσω ο,τιδήποτε από τα εθνικά δίκαια. Δεν έχω την άποψη "συμφωνία να είναι και ό,τι να είναι».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό,  «η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ένα αναγκαίο κακό. Είναι εθνικά επωφελής και εξουδετερώνει τον αλυτρωτισμό, κάτι που ήταν στόχος και της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Με το άρθρο 7 παίρνουμε πίσω την ιστορική αλήθεια που είχαμε χάσει από το 1992. Ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς μας οδήγησαν σε ένα διπλωματικό Βατερλό. Και να ήθελε η σημερινή κυβέρνηση να ξεπουλήσει κάτι, δεν θα είχε απομείνει τίποτα. Ο Ζάεφ έκανε στροφή 180 μοιρών και αποδέχτηκε και το erga omnes.
»Δεν μπορούμε να έχουμε ένα διεθνές δίκαιο αλά καρτ, καθώς το 2011 καταδικαστήκαμε για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τα εθνικά μας συμφέροντα μόνο από το διεθνές δίκαιο μπορούν να προστατευθούν. Ένα "όχι" στη συμφωνία θα επέφερε εθνική βλάβη. Το "όχι" της αντιπολίτευσης – του Μητσοτάκη και της Γεννηματά - είναι ψεύτικο. Κατακεραυνώνουν τη συμφωνία, αλλά αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα συνάψουν κυβερνητική συμφωνία με κάποιους που ίσως πουν "ναι" σ' αυτήν. Οι δύο ηγέτες εγκατέλειψαν το πεδίο της εθνικής μάχης όταν μετακινήθηκαν προς τον εθνικολαϊκισμό. Η Ελλάδα που νομιμοποιούν είναι αυτή που όταν οι άλλοι θα χτίζουν τεχνολογικούς παρθενώνες, εμείς θα τρώμε τεχνολογικά βελανίδια. Βρίσκεται σ' εξέλιξη ένα εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης σχέδιο των Βορίδη- Γεωργιάδη. Η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση είναι για το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα δεν υπάρχει χώρος για επιτήδειους ουδέτερους. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ο δρόμος της υπερδεξιάς ατζέντας και ο δρόμος της σύγχρονης ενωμένης ριζοσπαστικής προοδευτικής παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: