Ο Γιάννης Στουρνάρας και η τσίπα
Ο κ. Στουρνάρας, έχοντας ενδυθεί εγκαίρως τη στολή του κεντρικού
τραπεζίτη, επικαλείται με θράσος την ιδιότητα του επικεφαλής
«ανεξάρτητης αρχής» και βγαίνει ανοιχτά στην κόντρα, με τη δήλωση για
«γενναιόδωρες» συντάξεις στην Ελλάδα, την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση
παλεύει για να αποτρέψει τον εκμηδενισμό τους.
Ένα πολιτικό πραξικόπημα κυοφορείται εδώ και δ;yο
χρόνια στην Ελλάδα. Το βαθύ κράτος της Δεξιάς και της ψευδεπίγραφης
σοσιαλδημοκρατίας, αφού επιχείρησε δυο φορές να ανατρέψει την κυβέρνηση
-με ευρωπαϊκό υπομόχλιο- και εισέπραξε τη βροντερή αποδοκιμασία των
ψηφοφόρων, επιδίδεται σε πόλεμο χαρακωμάτων, στα επί δεκαετίες προπύργιά
του (Δικαιοσύνη, Ελληνική Αστυνομία, τράπεζες, ΜΜΕ κ.λπ.).Και αν οι προκλήσεις στη Δικαιοσύνη, την ΕΛ.ΑΣ. και άλλους προνομιακούς για την ενιαία Δεξιά χώρους είναι μεγάλες αλλά όχι γενικευμένες (υπάρχει π.χ. μεγάλο μέρος δικαστών που σέβονται τον εαυτό τους και τη Δημοκρατία), στον τραπεζικό χώρο η υπονόμευση είναι διαρκής. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, κεφαλαιοποιημένες εκ νέου με χρήματα του ελληνικού λαού, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη διαθέτουν ρευστότητα στην ελληνική αγορά, καταφεύγοντας και σε εξοργιστικά τρικ για τη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων και τη συνακόλουθη «αδράνειά» τους. Εν τέλει, επιστράτευσαν τον κεντρικό παίκτη, τον υπουργό Οικονομικών της καταστροφικής διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα.
Πόσο ανεξάρτητη αρχή;
Ο κ. Στουρνάρας, έχοντας ενδυθεί εγκαίρως τη στολή του κεντρικού τραπεζίτη, επικαλείται με θράσος την ιδιότητα του επικεφαλής «ανεξάρτητης αρχής» και βγαίνει ανοιχτά στην κόντρα, με τη δήλωση για «γενναιόδωρες» συντάξεις στην Ελλάδα, την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση παλεύει για να αποτρέψει τον εκμηδενισμό τους.Η διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας είναι εξωφρενική, διότι:
1. Δεν εκλέχθηκε από κάποια διακομματική επιτροπή της Βουλής όπως οι πλείστες διοικήσεις ανεξάρτητων αρχών, ούτε καν με απλή πλειοψηφία και όχι με τα τερατώδη ποσοστά που ισχύουν π.χ. για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (τέσσερα πέμπτα του διακομματικού εκλεκτορικού σώματος). Ο κ. Στουρνάρας επιλέχθηκε από το... Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2014, και διορίστηκε διοικητής από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Διέθετε δηλαδή μια και μόνη νομιμοποίηση: την τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά έλαβε εξαετή θητεία! Με δυο λόγια, η ενιαία Δεξιά φρόντισε να κρατήσει τα μετερίζια της, ώς το 2020, στον χώρο της ελληνικής οικονομίας και να σαμποτάρει ευθέως τις όποιες κινήσεις της εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης.
2. Ο κ. Στουρνάρας εννοεί ότι κακώς δίνει τη μάχη η κυβέρνηση για διατήρηση των συντάξεων σε ένα επιεικώς ανεκτό επίπεδο. Όταν τις χαρακτηρίζει γενναιόδωρες, τι άλλο μπορεί να εννοεί; Θα συμφωνούσα μαζί του αν μίλαγε για το ασφαλιστικό σύστημα, χάρη στο οποίο χρηματοδοτήθηκε μεταπολεμικά (ώς τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου) τουλάχιστον το 90% του ελληνικού κεφαλαίου των «υμετέρων» με τα πιο πρωτότυπα τραπεζικά (θαλασσο)δάνεια στον κόσμο: με μηδενικό επιτόκιο!
Το «σωτήριο» PSI
Ένας σοβαρός τραπεζίτης, που γνωρίζει τουλάχιστον τα στοιχειώδη, θα έκανε μια σούμα το 2012, όταν πρωταγωνιστούσε μαζί με τον κ. Βενιζέλο στο «σωτήριο» PSI, το οποίο έφαγε εν μια νυκτί τα ούτως ή άλλως προβληματικά (λόγω και της ανάμιξης των ταμείων στον χρηματιστηριακό τζόγο επί Σημίτη) αποθεματικά. Τα οποία είχαν μετατραπεί σε ομόλογα -ώστε να φαγωθούν άνετα-, εν πολλοίς εν αγνοία ακόμη και των διορισμένων διοικήσεων πολλών ταμείων. Έτσι, αναλογιστικές μελέτες σε ασφαλιστικά ταμεία που προέβλεπαν βιωσιμότητα π.χ. 23 ετών «κάηκαν» και -όπου επικαιροποιήθηκαν- κατάντησαν να προβλέπουν βιωσιμότητα 6-7 ετών, κάτι που σε συνθήκες ύφεσης και απότομης αύξησης της ανεργίας, απλώς ακυρώνεται. Έτσι, ήρθε το νέο ασφαλιστικό, που προσπαθεί να βάλει σε νέες βάσεις, αναλογικές και όχι πελατειακές, το σύστημα.Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει τώρα, έπειτα από την ανοιχτή υπονόμευση, να παρέμβει σε κάθε επίπεδο, ελληνικό και διεθνές. Διότι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας δεν έχει την τσίπα να παραιτηθεί, μιας και εξυπηρετεί την ενιαία Δεξιά. Κάνω μια υπόθεση εργασίας: Για σκεφτείτε να κυβερνούσε η ενιαία Δεξιά και να ήταν διοικητής της ΤτΕ ο κ. Λαφαζάνης; Ακόμη κι αυτός θα είχε παραιτηθεί. Ο κ. Στουρνάρας, διαφωνώντας σε όλα, παραμένει...
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας τόνισε ότι «όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδας (πρέπει) να σταματήσουν να προκαλούν και να προετοιμαστούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό». Δηλαδή στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Ν’ αγιάσει το στόμα του. Άντε να τελειώνουμε.
Ξέρω, διαφωνούν οι κ.κ. Σημίτης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Παπαδόπουλος, Πάγκαλος και άλλα επίλεκτα στελέχη της ενιαίας Δεξιάς που ανασύρθηκαν εσχάτως από τις ντουλάπες (όχι λόγω οσμής), όπως και οι περήφανες Ευρωπαίες βουλευτίνες Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη. Ε, θα συνηθίσουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου