Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ ή ΜΗΠΩΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ; ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΧΩΡΑ

Η ιδιαιτερότητα της Βενεζουέλας

Αποτέλεσμα εικόνας για venezuela riots

 
Οπως θα ήταν λάθος να εξαγάγει κάποιος συμπεράσματα για τον καπιταλισμό παίρνοντας ως σημείο αναφοράς την Ελλάδα, έτσι ασφαλώς είναι λάθος να προσπαθήσει να εξαγάγει συμπεράσματα για τα καθεστώτα του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» της Λατινικής Αμερικής παίρνοντας ως σημείο αναφοράς τη Βενεζουέλα.
Η Βενεζουέλα έχει μία ιδιαιτερότητα, την οποία δεν έχει ούτε το Εκουαδόρ ούτε η Βολιβία: τον καθοριστικό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική και ιδιαίτερα την οικονομική ζωή της χώρας.
«Η Βενεζουέλα έχει μια παράδοση στρατιωτική-ηγεμονική που χαρακτηρίζεται από την άσκηση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας από τους ένστολους», αναφέρει ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών Cesar Ulloa Tapia του Πανεπιστημίου των Ανδεων.
Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν μεγάλη εξουσία κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον συνταγματάρχη των αλεξιπτωτιστών Ούγκο Τσάβες (1999-2013), όμως οι εξουσίες τους έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο στη σημερινή κυβέρνηση Μαδούρο.
Ετσι, στο υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από 32 υπουργούς, υπάρχει ένας εν ενεργεία αξιωματικός και 11 απόστρατοι. Τα υπουργεία Γεωργίας, Διατροφής, Αμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Ενέργειας διοικούνται από στρατιωτικούς. «Σήμερα η χώρα έχει μια κυβέρνηση πολιτικο-στρατιωτική, μια κυβέρνηση στρατιωτικο-πολιτική» δηλώνει ο αναλυτής Luis Vincente Leon.
Αλλά σήμερα, που λείπουν βασικά είδη από την αγορά, ακόμα πιο σημαντική είναι η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων στην οικονομική ζωή της χώρας. Ο Μαδούρο είναι ο μη στρατιωτικός πρόεδρος που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας.
Στις 19 Απριλίου του 2013, έξι ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «πανίσχυρης» στρατιωτικής οικονομικής ζώνης με στόχο την «ικανοποίηση των ενόπλων δυνάμεων (ευημερία, ασφάλεια, παιδεία και προστασία των οικογενειών των στρατιωτικών)».Αποτέλεσμα εικόνας για venezuela maduro and army
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν 11 στρατιωτικές επιχειρήσεις στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, των κατασκευών, της ποτοποιίας, ακόμα και της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της Οικονομικής Στρατιωτικής Σοσιαλιστικής Ζώνης, που με τη σειρά της ανήκει στο υπουργείο Αμυνας.
Επίσης, στις ένοπλες δυνάμεις ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός TV FANB, ο μοναδικός σταθμός σε όλη την αμερικανική ήπειρο που ανήκει σε στρατιωτικούς. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν και τη δική τους τράπεζα, κάτι που ισχύει σε μόνο δύο άλλες χώρες του κόσμου: τo Βιετνάμ και το Ιράν.
«Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικοί σήμερα ελέγχουν την οικονομία και τα όπλα. Τα άτομα με τη μεγαλύτερη εξουσία στη χώρα φορούν στρατιωτική στολή. Υπάρχει ιδιοποίηση εξουσίας εκ μέρους των στρατιωτικών», δηλώνει η Rocio San Miguel, διευθύντρια της ΜΚΟ «Ελεγχος των Πολιτών».
H πιο πρόσφατη επιχείρηση που δημιουργήθηκε και ενσωματώθηκε στη Ζώνη αντιπροσωπεύει μια σημαντική διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην οικονομική ιστορία της χώρας.
Πρόκειται για την Camimpeg, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας ιδιαίτερα στους τομείς της παραγωγής πετρελαίου, στα ορυχεία, στα πετροχημικά προϊόντα, στην απολύμανση του περιβάλλοντος, στην επισκευή των τρυπανιών, στην εισαγωγή προϊόντων και εργαλείων κ.λπ.
Στο προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Μαδούρο για την ίδρυση της Camimpeg αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να ενισχύσουν την ιδεολογία και την τεχνολογία τους προσαρμόζοντας τη στρατιωτική βιομηχανία στις ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας».
Από την πλευρά της η Rocio San Miguel θεωρεί ότι «η άφιξη της Camimpeg αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας της χώρας. Αντιπροσωπεύει την ένωση των δύο πλέον ισχυρών παραγόντων στη χώρα μας: των ενόπλων δυνάμεων και της πετρελαϊκής βιομηχανίας».
Η έντονη παρουσία του στρατού έχει επιφέρει και μια «στρατιωτικοποίηση» της καθημερινής γλώσσας που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι: λέξεις όπως «οικονομικός πόλεμος», «μάχες», «επιθέσεις» «συγκρούσεις» είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος και οι υπουργοί του για να μιλήσουν για θέματα οικονομίας.
Για πολλούς αναλυτές η στενή σύνδεση των ενόπλων δυνάμεων με την πολιτική και οικονομική εξουσία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι, παρά την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τη μειωμένη δημοτικότητα του προέδρου Μαδούρο (δεν υπερβαίνει το 18%), εν τούτοις οι στρατιωτικοί συνεχίζουν να τον στηρίζουν.
Ετσι πρόσφατα, ενώ οι δρόμοι του Καράκας γέμιζαν από διαδηλωτές εναντίον του καθεστώτος, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεχόταν εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων που τον διαβεβαίωναν για την αμέριστη υποστήριξή τους.
«Οι εθνικές ένοπλες μπολιβαριανές δυνάμεις», ανέφερε στην τελετή ο υπουργός Αμυνας Vladimir Padrino Lopez, «επαναλαμβάνουν την άνευ όρων αφοσίωσή τους στον πρόεδρο». Με τη σειρά του ο Μαδούρο ζήτησε από τους στρατιωτικούς (που αριθμούν 165.000 εν ενεργεία και 25.000 εφέδρους) να κατέβουν στους δρόμους για να επιβεβαιώσουν την «ενότητα λαού-στρατού» που κυβερνά τη χώρα.
«Εχουμε να κάνουμε με στρατιωτικούς που φοβούνται ότι η ελευθερία, τα προνόμια, οι περιουσίες τους εξαρτώνται από τη διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας. Πιστεύουν ότι αν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία, θα αντιμετωπίσουν διώξεις» δηλώνει στο AFP o αναλυτής Benino Alarcon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...