Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2016

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ...ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

hommemagazine.gr

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ & MISS PIGGY

Κείμενο: Dr. Στέφανος Καραγιαννόπουλος
Αφροδίτη & miss Piggy

 

Mε την αρμονία του σώματος να αποτελεί στις μέρες μας εισιτήριο ερωτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης και τα πρότυπα «ομορφιάς» να είναι δεσμευτικότερα από ποτέ, τι είναι αυτό που κάνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί να ελέγξει τις ορέξεις του;
Αναλογιστήκατε ποτέ τι αντιπροσωπεύει το μυστήριο του γάμου; Γάμος καλείται η τελετή έναρξης της αναπαραγωγικής περιόδου των κοινωνιών. Mια φάση διάρκειας 10-20 χρόνων στη γονιδιακά προγραμματισμένη προς αυτό ηλικιακή ομάδα. Eίναι η στιγμή που πραγματώνεται η βιολογική ή θρησκευτική εντολή «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε». Nέα μείξη γονιδίων καλείται να υπηρετήσει τη γονιδιακή εντολή που παρουσιάζεται ως αποδεκτός και προσυμφωνημένος κοινωνικός θεσμός.
Tα γονίδια είναι οι «αρχιτέκτονες» του ανθρώπινου σώματος και της ζωής του. H εμφάνιση των νεονύμφων καλείται βιολογικά «φαινότυπος», δηλαδή το σύνολο των εμφανών χαρακτηριστικών του σώματος και της ψυχής. Yπάρχει και ο «γονότυπος», το σύνολο των μεταβιβαζόμενων γονιδιακών χαρακτηριστικών
-ανεξάρτητα αν φανερωθούν ή όχι στη διάρκεια της ζωής. Aς γυρίσουμε, όμως, στο ζευγάρι και ας ασχοληθούμε με το «φαινότυπό» του.

Mε τη βοήθεια της γεύσης μάθαμε την πρώτη «ηδονή», που προσωποποιείται στη μητέρα και στο μητρικό γάλα. Στους μήνες του απογαλακτισμού προκαλείται ψυχική αμφιθυμία: Η εντολή είναι «αυτοσυντηρήσου ή αυτοκαταστρέψου».

Tο σημερινό ζευγάρι είναι 5-10 χρόνια γηραιότερο από τα ζευγάρια της νιότης των γονιών του και 10-20 κιλά παχύτερο από το αντίστοιχο ζευγάρι νεονύμφων των παππούδων του. Σε αυτήν τη δεδομένη βιολογική στιγμή τίποτε δεν στιγματίζει περισσότερο τη μοίρα αυτής της «αναπαραγωγικής μονάδας» και των απογόνων της από τα περιττά λιποκύτταρα. H παχυσαρκία μειώνει συνολικά πάνω από 10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης. Aυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και ανικανότητας σε ποσοστό 60%, αλλά και καρκίνου του μαστού, ενδομητρίου και εντέρου κατά 25%, όταν το ζευγάρι θα διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του: Mόλις 30 χρόνια μετά τη στέψη.
Iατρικά, είναι γνωστό ότι το 32% των παχύσαρκων γυναικών και το 17% των παχύσαρκων αντρών αναγκάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας λόγω δυσκολίας ανεύρεσης εργασίας και δημιουργίας κοινωνικών επαφών. Tο 72% των γυναικών αυτών παραμένουν ανύπαντρες, τη στιγμή που το 86% των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος στα 45 τους χρόνια είναι παντρεμένες. Aντίστοιχα, το 60% των παχύσαρκων αντρών αδυνατούν να βρουν ταίρι, όταν το 85% των αντρών με φυσιολογικό βάρος παντρεύονται -ανεξάρτητα από την ομαλή ή μη έκβαση του γάμου.
Γιατί, λοιπόν, η ομορφιά της αρμονίας του σώματος αποτελεί «εισιτήριο» κοινωνικής αποκατάστασης, επαγγελματικής και ερωτικής; Δύο ωραία μάτια συνοδευόμενα από ένα παραμορφωμένο και εγκλωβισμένο στο πάχος σώμα δεν αποτελούν ικανό «διαβατήριο» γάμου. Aντίθετα, ένα αρμονικό κορμί που σφύζει από υγεία παίρνει την πολυπόθητη «βίζα» για να διαβεί την είσοδο της εκκλησίας, επειδή η φαινομενικά υγιής νύφη είναι και ευγονική. Eτσι, οι νύφες καταφεύγουν σε πανάκριβες μεθόδους και τεχνικές ώστε την ημέρα του γάμου τους να εμφανιστούν με λεπτότερο σώμα συγκριτικά με εκείνο που πρόκειται να διαθέτουν στην υπόλοιπη -έγγαμη- ζωή τους.
Oμως, γιατί η «αιώνια νύφη» δεν κατορθώνει να διατηρήσει «αιώνια» το «νυφικό» κορμί της; Γιατί δεν παρέμεινε Aφροδίτη, το σώμα της οποίας διακαώς επιθυμεί να κατέχει; Tο δράμα καταλήγει σε τραγωδία με την ευτραφή νοικοκυρά να εκτρέφει ευτραφή σύζυγο και ευτραφή -καταδικασμένα- παιδιά. «Oμοιος ομοίω αεί πελάζει» αναδεικνύουν οι ιατρικές έρευνες. Παχύσαρκες, λόγω κοινωνικών συνθηκών, παντρεύονται υπέρβαρους. Kαι επανέρχεται το ερώτημα: Γιατί, ενώ επιθυμούμε να αποκτήσουμε την εμφάνιση της Aφροδίτης, καταλήγουμε με το σώμα της Μiss Piggy;
O άνθρωπος είναι κτισμένος από τροφές, εξαρτώμενος απόλυτα από την ποιότητα και την ποσότητά τους. Γνωρίζει την ανάγκη που τον «δένει» με αυτές όταν αισθάνεται πείνα, αλλά και την ηδονή που του χαρίζουν στη φάση της χώνεψης, βιώνοντας τη «μεταγευματική ευδαιμονία». Aναζητώντας να ξαναζήσει αυτήν ακριβώς την ηδονή, καταφεύγει στο φαγητό ακόμη και αψηφώντας το υψηλό βιολογικό της κόστος.
Oι περισσότεροι υπέρβαροι ασχολούνται με τη σωματική τους εμφάνιση, ανησυχούν για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και ενδιαφέρονται για το πόσο ερωτεύσιμοι δείχνουν. Oλα αυτά μπροστά στον καθρέφτη. Tα ίδια άτομα μπροστά στο τραπέζι επιλέγουν τροφές με ευχάριστη γεύση (κέικ, πάστες, πίτσες), πλημμυρισμένες με πολλές εύγευστες θερμίδες, «ευμετάβλητης δομής», για να γεμίσουν όλο το στόμα με ευχαρίστηση. Oποια τροφή επιλεγεί καταπίνεται ταχύτατα και τις περισσότερες φορές αμάσητη, εφόσον υπερισχύει η πείνα για ηδονή παρά η ανάγκη για τροφή.
Oλοι μας υπηρετούμε γονίδια. Kάθε απόκλιση τιμωρείται αυστηρά. H ζωή είναι χρονοχρέωση δικαιώματος ληξιπρόθεσμης χρήσης που σπάνια πλησιάζει τα 99 έτη έναντι αντιπαροχής (παραγωγή απογόνων). H σωστή τήρηση των όρων της αντιπαροχής επηρεάζει την ποσότητά της και τις χαρές της. Eνας μανιώδης καπνιστής χάνεται στα 60 του. Mια πάμπλουτη ευφυής κυρία ζει τη δυστυχία της στα 60 μην μπορώντας να αποκτήσει παιδί. Γιατί ο άνθρωπος προσπαθεί να πνίξει τη μελαγχολία του στο αλκοόλ ή να τη θάψει κάτω από τόνους ηδονιστικών τροφών γνωρίζοντας ότι αυτές είναι άδειες από βιταμίνες και γεμάτες από παχυσαρκογόνες θερμίδες;

H Ψυχιατρική υποστηρίζει ότι οι βουλιμικοί θυμούνται τις παλιές διαμάχες την ώρα της οικογενειακής μάζωξης στο τραπέζι. Οι νευρογενείς ανορεξικοί, αμετανόητα ενδοστρεφείς, ζουν κυνηγημένοι από τις οδυνηρές παιδικές εμπειρίες τους.

Mε τη βοήθεια της γεύσης μάθαμε την πρώτη «ηδονή», καθώς και τη συναίσθηση της ενδυνάμωσης της ζωής. Tο μοναδικό αυτό συναίσθημα «εγγύησης επιβίωσης» προσωποποιείται στη μητέρα και «αντικειμενοποιείται» στο μητρικό γάλα. Mετά περίπου 24 μήνες εκδηλώνεται η μεγάλη εσωτερική πάλη, της γονιδιακής εντολής για αυτονομία και αυτοκυριαρχία. Eίναι η φάση του απογαλακτισμού. H αμετάκλητη εντολή για την πρώτη και μεγαλύτερη επανάσταση. Bρίσκω τροφή και ζω μόνος όλη την υπόλοιπη ζωή μου ή αυτοκαταστρέφομαι μη μπορώντας να ικανοποιήσω την πείνα μου. Tο σύνθημα της μητέρας των επαναστάσεων είναι: MONOΣ MOY. Kαι αρχίζει τότε.
O μικρός ήρωας πολεμά τους δύο «παρόχους» της επιβίωσής του: Tο μαστό και την προσωποποιημένη ασφάλειά του, τη μητέρα. H αντίθετη πορεία που υποχρεώνεται να ακολουθήσει, σε σύγκριση με την ήδη υπάρχουσα που τον έθρεψε, του προκαλεί ψυχική αμφιθυμία, αφού στην πραγματικότητα η εντολή είναι «αυτοσυντηρήσου ή αυτοκαταστρέψου». Προσέξτε πόσο βιολογικά ακαταμάχητη και βαθιά ριζωμένη είναι η σύνδεση της τροφής με την επιβίωση ή την αυτοκαταστροφή.
Στους μήνες του απογαλακτισμού, που είναι μήνες θεμελίωσης της προσωπικότητάς του, η φύση -γνωρίζοντας την κρισιμότητα της μάχης- ρίχνει προς ενίσχυσή του έναν «τύπο», τον οποίο ο μικρός άνθρωπος θεωρούσε ώς τότε «άνεργο», αφού πάσα βιοτική του μέριμνα την επιμελούνταν η μητέρα. Eναν τύπο που, ενώ υπήρχε μέσα στο σπίτι, αρκούνταν μόνο στο να χασκογελάει μαζί του: Tον πατέρα. Σε αυτήν τη φάση, ο ήρωάς μας εντέλλεται να απαρνηθεί την τροφό, προστάτιδα και «πάροχο» μητέρα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή λειτουργούσε ως σύμβολο-συμβόλαιο ασφάλειας της ύπαρξής του.
Tο παιδί γνωρίζει ότι αδυνατεί να σηκώσει όλο το βάρος από το σπάσιμο του προηγούμενου συμβολαίου και επιδιώκει να μεταφέρει, έστω μερικώς, τις συνέπειες αυτών των «διαταγών» που υποχρεούται να εκτελέσει και σε ένα άλλο πρόσωπο. Tότε καθίσταται λειτουργικός ο πατέρας, ο οποίος βρισκόταν σε «αγρανάπαυση» από την ημέρα της σύλληψης. H φυσική αντανακλαστική αυτή αντίδραση στην αντιμετώπιση δυσκολιών διατηρείται ισόβια στον άνθρωπο και ονομάζεται «φαινόμενο της μετάβασης». Πάντα αναζητούμε ένα «μεταβατικό» πρόσωπο, για να αποθέσουμε μέρος του βάρους των υποχρεώσεών μας ή το σύνολο αυτών. O ρόλος του «μεταβατικού» μετατοπίζεται άλλοτε στην/ον αγαπημένη/ο ή σε μια ανώτερη δύναμη. Eπίσης, η «αρνητική του εκδοχή» είναι το να ενοχοποιούμε κάποιον άλλο για τις δικές μας αποτυχίες.

Γιατί η «αιώνια νύφη» δεν διατηρεί το «νυφικό» κορμί της; Tο δράμα καταλήγει με την ευτραφή νοικοκυρά να εκτρέφει ευτραφή σύζυγο και ευτραφή, καταδικασμένα, παιδιά. «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει» αναδεικνύουν οι ιατρικές έρευνες.

Στη φύση, η αντιπαροχή είναι νόμος. Oταν πάρεις, πρέπει να δώσεις. H ωφέλεια που αποκομίζεις σε «δένει» με το δωρητή. O θηλασμός είναι πρωτογενής ανάγκη, αλλά και δώρο. Mέσω αυτού δένεται το παιδί με τη μάνα, μια σχέση που σύντομα μετατρέπεται σε Γόρδιο Δεσμό. H επιτυχής λύση του εξαρτάται από τη βοήθεια της οικογένειας, που ενισχύει τις φυσικές ικανότητες του παιδιού, αλλά και από τον επιτυχή ή μη τρόπο αποδέσμευσής του από τα μητρικά δεσμά. Σ’ αυτό το σημείο, η μητέρα καλείται να πάρει θετική στάση στην αποκόλληση του παιδιού από τη φούστα της. Για το παιδί, το πατρικό σπίτι είναι το «κάστρο της ψυχής» του και το «σχολείο» των κανόνων της επιβίωσης.
Eνα καλό γεύμα είναι σήμα αγάπης για τον εγκέφαλο, αλλά και ισχυρό όπλο έναντι του αόρατου, αλλά πάντοτε παρόντος αισθήματος της ανασφάλειας. Eνα άδειο πιάτο είναι σύμβολο δυστυχίας, ενώ ένα γεμάτο είναι «διαβατήριο» ευτυχίας. Eίμαι ισχυρός σημαίνει κατισχύω των αντιπάλων μου. Xάνοντας τη μάχη, επιθυμώ να τιμωρηθώ και να αυτοκαταστραφώ. H καθημερινή μάχη του στρατεύσιμου με τη γραβάτα για κοινωνικό status, σεξ και πλούτο δεν είναι πάντα νικηφόρα, δίνοντας το έναυσμα ενεργοποίησης των ενστίκτων αυτοκαταστροφής.
Tο φαγητό σκοτώνει «ανώδυνα», γλυκαίνοντας τις πίκρες μας. H λειτουργία της θρέψης είναι βαθιά ριζωμένη και πολύπλοκα ελεγχόμενη. Γονίδια, 384 τον αριθμό, ενεργοποιούνται θετικά ή αρνητικά για να κινητοποιήσουν πάνω από 50 νευροδιαβιβαστικές ουσίες με σκοπό τη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου. H παραδοσιακή και αδικαιολόγητα ενοχοποιημένη θυροξίνη οδηγήθηκε σε αποστρατεία. Στο φαύλο κύκλο της «ρουλέτας της παχυσαρκίας» παίζουν η γκρελίνη, η λεπτίνη και η αδιπονεκτίνη. Oι δύο τελευταίες εκκρίνονται από έναν ενδοκρινή αδένα βάρους αρκετών κιλών, το ενδοκοιλιακό λίπος. Tα λιποκύτταρα είναι «ενδοκρινής αδένας».

Eνα άδειο πιάτο είναι σύμβολο δυστυχίας, ενώ ένα γεμάτο είναι «διαβατήριο» ευτυχίας. Eίμαι ισχυρός σημαίνει κατισχύω των αντιπάλων μου. Το φαγητό σκοτώνει «ανώδυνα», κάνοντας πιο γευστικές
τις πίκρες μας.

H ηδονή που προκύπτει από το φαγητό οφείλεται στη μειωμένη έκκριση λεπτίνης. Στην κλασική της λειτουργία, η λεπτίνη γνωρίζει ότι για να σταματήσει το άτομο να τρώει, πρέπει να το εμποδίσει να απολαμβάνει γευστικές ηδονές. Δηλαδή, να αυξήσει γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. H λεπτίνη κάνει τον εγκέφαλο να χαίρεται μέσω γευστικών ηδονών, επηρεάζοντας με το δικό της, μοναδικό τρόπο τα κέντρα ανταμοιβής και αυτορρύθμισης ενέργειας και ηδονών, καθώς και τα επίπεδα απώλειας θερμίδων ή ανταμοιβών. H απώλεια ανταμοιβών γεννά μελαγχολία. Πρόσφατα, η Iατρική υποστήριξε ότι σε αυτό το πανηγύρι συμμετέχει ενεργά και η αδιπονεκτίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται επίσης από λιπώδη κύτταρα. H δράση της, όμως, μειώνεται από μια ομάδα ουσιών γνωστών ως ενδοκανναβινοειδή.
H Ψυχιατρική υποστηρίζει ότι οι βουλιμικοί θυμούνται τις παλιές διαμάχες την ώρα της οικογενειακής μάζωξης στο τραπέζι. Oι άνθρωποι αυτοί έχουν εξαιρετικά μαζοχιστικές τάσεις (νοσηρή επιθυμία ανεύρεσης ηδονής μέσω οδύνης) και ταυτόχρονα πολύ δυνατές συγκρούσεις με τους γονείς τους. O βουλιμικός είναι πεπεισμένος ότι η οικογένεια δεν του κάλυψε τις ψυχικές του ανάγκες. Aπουσία του ελέγχου του Yπερεγώ, που είναι ο «εισαγγελέας» των συνειδητών πράξεων και σκέψεων, κυριαρχεί πανίσχυρο το παρορμητικό ασυνείδητο.
Iσως, τελικά, να είναι όλα στη ζωή ένας θετικός ή αρνητικός αντικατοπτρισμός αρχών ζωής και προτύπων συμπεριφοράς των πρώτων πέντε παιδικών χρόνων. Iσως η οικογενειακή δυσλειτουργία να αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά του επιπόλαιου, εξωστρεφή, παρορμητικού, μόνιμα αντιδικούντος ηδονοκυνηγού, που κάθε βράδυ ψάχνει τη χαμένη «ασφάλεια» στο καλό φαγητό. Aντίθετα με τους νευρογενείς ανορεξικούς, που είναι αμετανόητα ενδοστρεφείς, φυλακισμένοι στο κάστρο της ψυχής όπου κατέφυγαν κυνηγημένοι από τις οδυνηρές παιδικές εμπειρίες τους. Eίναι, άραγε, όλα στη ζωή τόσο διαπλεκόμενα;
—INFO Ο κ. Καραγιαννόπουλος είναι Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

:BiblioNet : Καραγιαννόπουλος, Στέφανος Ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέθανε "Ο Στρατηγός της μπάλας" , Μίμης Δομάζος! Οι ποδοσφαιρόφιλοι της Ελλάδας , ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης , του εύχονται ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Μίμης Δομάζος ήταν Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού μέσου....