Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

Οι μικροί φοροφυγάδες, κύριε Βαρουφάκη, είναι εκατομμύρια

 Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου

Και οι μικροί φοροφυγάδες;

 protagon.gr, 4/3/15

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι δεν θέλει πλέον ο φορολογικός μηχανισμός να κυνηγάει τους «μικρούς» αλλά τους «μεγάλους». Αυτή η τοποθέτησή του μπορεί να είναι πολιτικά αριστερή, τεχνικά όμως είναι βαθύτατα προβληματική, καθώς εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι να μην αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιον στοχεύει η φορολογική διοίκηση. Αν ο κ. Βαρουφάκης βρισκόταν το απόγευμα στο ειδικό δικαστήριο, θα άκουγε τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη να λέει στο δικαστήριο ότι δεν ήταν έτοιμος να κάνει ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ καθώς δεν την είχε παραλάβει επισήμως.
Αυτό υπόσχεται να το αντιστρέψει ο Βαρουφάκης, να κυνηγήσει τους επώνυμους και ισχυρούς και να αφήσει τους ανώνυμους και μικρούς. Αλλά οι μικροί είναι πολλοί, είναι εκατομμύρια και αν αθροίσεις τις δικές τους οφειλές μπορεί να είναι σημαντικότερες από τις μεγάλες οφειλές των επώνυμων. Πάρτε την υστέρηση της χώρας στον ΦΠΑ. Η απόστασή μας από τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι τεράστια. Τη δεκαετία 2000-2010, τα έσοδα από τον ΦΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμεναν σταθερά παρά την αύξηση των συντελεστών από το 18% (2000) στο 21% (2010).
Η δουλειά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να προστατεύσει εκείνη ή την άλλη ομάδα πολιτών από τους φορολογικούς ελέγχους, αλλά να ενθαρρύνει την συμμόρφωση. Αυτό μπορεί να γίνει με την πλήρη ανεξαρτησία του φορολογικού μηχανισμού. Αυτός πρέπει να αποφασίζει ποιους θα ελέγχει αν θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση κινείται σε μια λογική χώρας που δεν είναι σύγχρονη, ενθαρρύνοντας τον «ηθικό κίνδυνο». Έχετε ξανακούσει ευρωπαϊκή χώρα να δίνει μπόνους στον φορολογούμενο επειδή πλήρωσε στην ώρα του τους φόρους που του αναλογούν;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: