Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12, 2013

ΟΧΙ στις πρακτικές μαζικών παρακολουθήσεων!

ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΛΟΠΗ»

Τέσσερις Ελληνες μεταξύ 500 συγγραφέων που καταγγέλλουν τις μαζικές παρακολουθήσεις

Περισσότεροι από 500 συγγραφείς από 81 χώρες, μεταξύ αυτών και 4 Έλληνες, ζητούν από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει μια σύμβαση για ψηφιακή προστασία των δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις πρακτικές μαζικών παρακολουθήσεων τις οποίες χαρακτηρίζουν "κλοπή".

Στην πάνω σειρά από αριστερά: Γκίντερ Γκρας, Θανάσης Βαλτινός, Κώστας Ακριβός. Στην κάτω σειρά από αριστερά: Ορχάν Παμούκ, Πέτρος Μάρκαρης, Νίνα Ράπη (φωτομοντάζ: ethnos.gr)
Στην πάνω σειρά από αριστερά: Γκίντερ Γκρας, Θανάσης Βαλτινός, Κώστας Ακριβός. Στην κάτω σειρά από αριστερά: Ορχάν Παμούκ, Πέτρος Μάρκαρης, Νίνα Ράπη (φωτομοντάζ: ethnos.gr)
"Με μερικά κλικ του ποντικιού, το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό σας, στα ηλεκτρονικά μηνύματά σας, στα κοινωνικά δίκτυά σας και στις έρευνές σας στο Ίντερνετ", εξηγούν οι υπογράφοντες λογοτέχνες, μεταξύ των οποίων και πέντε νομπελίστες.
Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν "την κατάχρηση τεχνολογιών από κράτη και επιχειρήσεις με σκοπό τη μαζική κατασκοπεία", σε μια αίτησή τους η οποία δημοσιεύεται από περίπου τριάντα εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου.
"Ένα πρόσωπο που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον ελεύθερο· μια κοινωνία που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον δημοκρατία", υποστηρίζουν.
"Η μαζική κατασκοπεία θεωρεί κάθε πολίτη εν δυνάμει ύποπτο", κάτι που έρχεται σε αντίθεση με "το τεκμήριο της αθωότητας, που υπήρξε μία από τις ιστορικές νίκες μας", συνεχίζουν και υπογραμμίζουν πως "η κατασκοπεία είναι κλοπή".
Οι συγγραφείς "καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν την πρωταρχική σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη στην ψηφιακή σφαίρα και να υιοθετήσουν ένα διεθνή νόμο για τα ψηφιακά δικαιώματα", ενώ ζητούν από τις "κυβερνήσεις να υπογράψουν και να εφαρμόσουν αυτή τη σύμβαση".
Μεταξύ των 500 προσώπων που υπογράφουν την αίτηση, περιλαμβάνονται ο Νοτιοαφρικανός Τζ. Μ. Κούτσι, ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ, ο Σουηδός Τόμας Τρανστρέμερ, η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ ή ακόμη ο Αυστραλός Ντέιβιντ Μαλούφ. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας και ο Ιταλός διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο, αλλά και 4 Έλληνες: ο Κώστας Ακριβός, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Θανάσης Βαλτινός και η Νίνα Ράπη.
Το κείμενο δημοσιεύεται την επομένη της έκκλησης που απηύθυναν οκτώ εταιρείες-γίγαντες του Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Twitter και Google, προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας εκσυγχρονισμό των τακτικών παρακολούθησης.
Από φέτος το καλοκαίρι, οι πολύκροτες αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν φέρνουν στο φως την έκταση του συστήματος παρακολούθησης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση πολυάριθμες χώρες.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr (με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian, change.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ ,ΧΑΡΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΘΥΜΙΑ, ΕΛΠΙΣ

  Χρήστος Μουχάγιερ  ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ ,ΧΑΡΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΘΥΜΙΑ, ΕΛΠΙΣ     Μεγάλα λόγια για ευχές, δε συμφωνείς ; Τα λες   και σήμερα  έστω  κι αν δεν...