Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

    Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Λογοτεχνικής Σκηνής (8/5/13, 23/5/13)



  • Στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί, στο θέατρο του Δήμου Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", η κεντρική διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής, με τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων ποιητών και πεζογράφων από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Η Λογοτεχνική Σκηνή έχει προγραμματίσει προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο της Οδού Χηλής (Καλαμαριά):

    Στις 8 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ. η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου διαβάζει ποιήματα και πεζά της. Κείμενά της διαβάζουν επίσης ποιήτριες και πεζογράφοι της Θεσσαλονίκης. Σύντομη αποτίμηση του έργου της επιχειρεί ο Θανάσης Μαρκόπουλος.
     

    Στις 23 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός ποίησης Poetry Slam. Όσοι συμμετέχουν απαγγέλλουν από στήθους πρωτότυπη, αδημοσίευτη δουλειά τους, που την υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποκλειστικά και μόνο με τους στίχους, τη φωνή, την έκφραση, το σώμα τους.

    Η Λογοτεχνική Σκηνή είναι ένας νέος, φιλόδοξος θεσμός που δημιουργήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του «Παρά θίν’ αλός», του ανήσυχου φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, και προστέθηκε στους ήδη υπάρχοντες άξονες για τη μουσική και τα εικαστικά
  •  

    2. Διαγωνισμός Ποίησης

    Το περιοδικό για την Τέχνη και τη Ζωή Μανδραγόρας, σε συνεργασία με την Εφορεία Φιλολογικού του Πειραϊκού Συνδέσμου, προκηρύσσουν Διαγωνισμό Ποίησης.
    Τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν με απλό ταχυδρομείο έως και τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση:
    ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
    (Για τη συμμετοχή στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό)
    ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ 104 & ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΙΟΣ
    Τ.Κ. 18535
    ΠΕΙΡΑΙΑΣ
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.peiraikos.gr
    Συνημμένα

    3. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πειραματικών Σχολείων: Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία: ένα χρόνο μετά (27-28/4/13)

    Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου – Πρότυπο Πειραματικό του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πειραματικών Σχολείων στις 27-28 Απριλίου 2013. Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία: ένα χρόνο μετά». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του σχολείου, Καραολή και Δημητρίου 26 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε.
    Οι θεματικές του Συνεδρίου αφορούν σε καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, εφαρμογές των νέων ΑΠΣ, προτάσεις και εφαρμογές καινοτόμου διδακτικού υλικού στα ΠΠΣ, στο ρόλο των ΠΠΣ στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και στην ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική διαδικασία.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://3dim-evosm.web.auth.gr/conference/

    4. Νέα έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών

     

    Κυκλοφόρησε ο έβδομος τόμος της σειράς "Ιστορία της θεωρίας της λογοτεχνίας" με τίτλο Μοντερνισμός και Νέα Κριτική (επιμέλεια: A. W. Litz, L. Menand & L. Rainey, θεώρηση μετάφρασης Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη & Μ. Χρυσανθόπουλος), ο οποίος πραγματεύεται τις θεωρίες της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, επιλέγοντας να εστιάσει στον Μοντερνισμό και τη Νέα Κριτική καθώς και στη σημαντική συμβολή τους στην εξέλιξη των γραμματολογικών σπουδών.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article...
    ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!

    1. Έκθεση: Η πόλη και οι πύργοι της (2-28/4/13)

    Η διοργάνωση “Μade in Thessaloniki#2’’ της Parallaxi έχει θέμα τη μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου και στοχεύει ευαισθητοποιώντας δημιουργούς, designers, γραφίστες αλλά και κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης και τους επίσημους φορείς που εμπλέκονται, να λειτουργήσει επεμβατικά στην πόλη. Ακόμα, με την μετάκληση στη Θεσσαλονίκη σπουδαίων δημιουργών και επιστημόνων από χώρες της Ευρώπης που θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στο κοινό αλλά και wosrkshops από ειδικούς σε σπουδαστές της πόλης, η δράση προσπαθεί να επιτύχει την ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού πάνω σε ζητήματα μιας διαφορετικής χρήσης του δημόσιου χώρου.
    Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται η έκθεση "Η πόλη και οι πύργοι της", στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 2 έως τις 28 Απριλίου 2013. Η θεματική της έκθεσης πηγάζει από τους τρεις Πύργους της πόλης: το Λευκό Πύργο, τον Πύργο του Τριγωνίου και τον Πύργο του ΟΤΕ. Ανεξίτηλα σύμβολα που αντικατοπτρίζουν τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της μέσα στο χρόνο. Τρεις Πύργοι, δύο περίοδοι, μία πόλη. Με μεταφορική ή κυριολεκτική προσέγγιση οι γραφίστες ερμηνεύουν μέσα από τη δική τους ματιά τους χαρακτηριστικούς αυτούς Πυλώνες και όλα όσα συμβολίζουν.
    Τα γραφιστικά γραφεία που συμμετέχουν είναι τα εξής: ELIXIRION, RED FISH, KITCHEN WAS, LACRIMOSA, ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ DESIGN HOUSE, URBANICA, MENAGE A TROIS, METALLUS, TOGETHER DESIGN, NEW WORK, COLIBRI, DOLPHINS.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://cdn.parallaximag.gr/content/made-thessaloniki-2-%CE%B5%CF...

     Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργανώνει Πασχαλινό Παζάρι Βιβλίων από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2013, 10.00-15.00, στο φουαγέ της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις θα προσφερθούν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε σχολεία της Θεσσαλονίκης για την προσφορά πρωινού σε μαθητές.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια: