Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2012

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ




Ο νόμος είναι νόμος

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Τα Νέα, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012


Υποθέτω ότι όσοι προτείνουν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή το προτείνουν διότι γνωρίζουν πολύ καλά, όπως όλοι μας, πως στην Ελλάδα του 2012 ό,τι ξεπερνάει τα όρια του νόμου εξαφανίζεται. Μπορεί να μην εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού αλλά μαραίνεται στην κοινωνική περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζεται καθετί παράνομο σ' αυτή τη χώρα. Και αργά αλλά σταθερά μαραινόμενο, αποθνήσκει. Αποθνήσκον δε, βγαίνει απ' τη μέση και ησυχάζουμε μια και καλή με δαύτο. Τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο και με τα παράνομα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο. Από τότε που τα παράνομα στοιχήματα κρίθηκαν εκτός νόμου εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει κανέναν να παίζει παράνομο στοίχημα.
Η Χρυσή Αυγή βέβαια είναι ένα ζήτημα πιο περίπλοκο, γι' αυτό θα πρέπει να προνοήσουν όσοι ψηφίσουν τον νόμο που θα τη θέσει εκτός νόμου να ψηφίσουν και έναν νόμο που θα ορίζει πως η μη εφαρμογή του νόμου που τη θέτει εκτός νόμου είναι παράνομη. Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς και άξιους συνταγματολόγους που καιρό έχουν να παρέμβουν δημοσία και είναι μια ευκαιρία να ξαναπάρουν τον λόγο και όχι να σιωπούν.
Διότι έχω να καταγγείλω ότι η πνευματική ηγεσία του τόπου, ενώ εμφανίζεται λαλίστατη όταν πρόκειται να αποφανθεί για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών, σιωπά σε περιπτώσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Δεν αντιλαμβάνονται επιτέλους πως το πρόβλημα με τους τραμπούκους της είναι ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τις δραστηριότητές τους; Δεν αντιλαμβάνονται πως κατ' αυτόν τον τρόπο παρασύρεται ένα σωρό κόσμος που σου λέει αφού είναι νόμιμη γιατί να μην πάω να την ψηφίσω; Διότι, ως γνωστόν, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας κρύβει μέσα του κι έναν Σωκράτη ο οποίος, μόλις κλείσει τα μάτια του, τον επισκέπτονται οι νόμοι της χώρας για να τον νανουρίσουν. Είναι βέβαια και μερικοί που τους βλέπουν τους νόμους και λένε «να σηκωθώ να φύγω μια ώρα αρχύτερα», αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Κι όλοι αυτοί που μιλάνε για τις Βαϊμάρες πώς είναι δυνατόν να μη σκέφτονται πως αν το ναζιστικό κόμμα είχε τεθεί εγκαίρως εκτός νόμου, και την εισβολή στην Πολωνία θα είχαμε αποφύγει και την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα δεν θα είχαν αναγκαστεί να ρίξουν οι Αμερικανοί, και το γάλα σε σκόνη του Σχεδίου Μάρσαλ δεν θα είχε καταστρέψει τις οδοντοστοιχίες μιας ολόκληρης ελληνικής γενιάς. Μα είναι τόσο απλά τα πράγματα που είναι να απορεί κανείς πώς δεν το είχαν σκεφτεί ως σήμερα.
Αντιθέτως, είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών να θέσει εκτός νόμου όσους φορούν κουκούλες. Οχι τις κουκούλες των φούτερ, εννοείται, για να μην μπερδευτούμε σαν τον ληστή της διαφήμισης. Τις κουκούλες που είναι μόνο κουκούλες. Διότι ένας κουκουλοφόρος ο οποίος θα ξέρει ότι παρανομεί θα το σκεφτεί δύο φορές πριν το κάνει. Καλόν θα ήτο μάλιστα, μια που άνοιξε η συζήτηση, να τεθεί εκτός νόμου και η καταδίκη σε θάνατο διά της πυράς τραπεζικών υπαλλήλων, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα σαν της Μαρφίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: