Το περιοδικό Μadmazel βρέθηκε στην  έκθεση ζωγραφικής τριών σπουδαίων καλλιτεχνών σε έναν εξαιρετικό χώρο τέχνης , την Καλλικαντζούρα. Ο Θοδωρής Χαριζάκης , ο Γιάννης Σιαμσιάρης και ο Γιάννης Μπαρτζώκας   παρουσίασαν στο κοινό τους τις δημιουργίες τους και διαμόρφωσαν ένα αρμονικό πάζλ ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο. Η κατανομή του χώρου είχε γίνει έτσι ώστε να μπορέσει ο κάθε καλλιτέχνης να αποδώσει την προσωπικότητα του μέσα από τα έργα του και όλοι μαζί να παρουσιάσουν ένα έξοχο αποτέλεσμα.
Θοδωρής Χαριζάκης :
Μπαίνοντας στο χώρο και κατεβαίνοντας τα μικρά σκαλοπάτια που μας οδηγούσαν στην έκθεση, συναντάμε πρώτα τα έργα του Θοδωρή Χαριζάκη. Όπως μας ανέφερε στόχος του ήταν να αναδείξει την χαμένη αίσθηση του ανέμελου παιχνιδιού. Στο σύνολο τους οι εικόνες δείχνουν όλες παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια,  τα οποία έχουν ξεχαστεί από το σήμερα ,την ανεμελιά που είχαν τότε τα παιδικά χρόνια, την καλπάζουσα φαντασία, την αξία που είχε το πρώτο παιχνίδι, ειδικά αν ήταν όλο δημιούργημα του ίδιου του παιδιού, και να γίνει μια σύγκριση με το τώρα, που το παιδί απομονώνεται σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι χάνοντας την χαρά της ανεμελιάς , ακόμα και της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης. Τα χρώματα στους πίνακες περιμετρικά είναι σκούρα και στόχο έχουν να δείξουν αυτούσιο το παιχνίδι χωρίς να υπάρχουν άλλες εικόνες στο μυαλό, ακριβώς δηλαδή αυτό που βίωνε το παιδί τότε.
madmazel_kallikatzoura
madmazel_kallikatzoura
Γιάννης Σιαμσιάρης :
Στη συνέχεια, στο κέντρο της αίθουσας βρίσκουμε τα έργα του Γιάννη Σιαμσιάρη. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης , λάτρεψε τη ζωγραφική και έμαθε τα πάντα γύρω απ’ αυτήν. Στους πίνακες του , παρουσιάζονται εικόνες από τα Ψαρά με έντονη μυρωδιά καλοκαιριού. Αδυναμία του, όπως μας ανέφερε, είναι το καθρέφτισμα της θάλασσας και πως αυτό αποτυπώνεται με όλα τα χρώματα του γαλάζιου στα έργα του. Όπως θα δείτε και εσείς οι πίνακες βγάζουν μια απίστευτη ηρεμία και χαλαρότητα λες και  σταμάτησε ο χρόνος για λίγο. Τοποθετημένοι αρμονικά ο ένας δίπλα στον άλλον μας δίνουν την αίσθηση πως χαζεύουμε  φωτογραφίες και όχι πίνακες ζωγραφικής, από τα υπέροχα Ψαρά ,λόγω των έντονων χρωμάτων αλλά και της εξαιρετικής λεπτομέρειας και συμμετρίας.
madmazel_kallikatzoura
madmazel_kallikatzoura
Γιάννης Μπαρτζώκας :
Φτάνοντας στο τρίτο μέρος της αίθουσας συναντάμε τα έργα του Γιάννη Μπαρτζώκα. Εδώ, βλέπουμε την απόλυτη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού , σχεδόν , στο σύνολο των έργων του με πολλά να έχουν έντονο άσπρο και μαύρο χρώμα. Όπως μας εξηγεί ο κος Μπαρτζώκας ξεκίνησε να σχεδιάζει με στύλο ερασιτεχνικά και έτσι γνώρισε και ο ίδιος το πάθος του για τη ζωγραφική. Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πίνακες του ότι κυριαρχεί το σκοτεινό στοιχείο αλλά με πολλά φωτεινές λεπτομέρειες που ξεπροβάλλουν μέσα από αυτό. Έντονη συμμετρία, σκοτεινά χρώματα και γεωμετρικά σχέδια συνθέτουν τα έργα του τρίτου και τελευταίου μας εκθέτη.
madmazel_kallikatzoura
%cf%89-%cf%87%ce%b6
Διαφορετικής εντελώς φιλοσοφίας τα έργα των τριών καλλιτεχνών μας ταξίδεψαν από μαγευτικές παραλίες και ήρεμα μεσημέρια σε σκηνές από το σκοτάδι της ζωής στη πόλη αλλά και τα παιδικά μας χρόνια. Στην έκθεση συμμετείχε και η Σπυριδούλα Βεντούρη η οποία είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων μερικά από  τα οποία και μας παρουσίασε.
madmazel_kallikatzoura
Στο τέλος της βραδιάς μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς με λύρα και λαούτο το μουσικό δίδυμο του Σταύρου Τερεζάκη και  Σπυριδούλας Βεντούρη μας ταξίδεψαν στην κρητική μουσική τους.
Φωτογραφίες : Γιώτα Χρυσανθακοπούλου



Νανά Βεργή

Νανά Βεργή

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Ρέθυμνο και αν την ρωτήσεις θα σου πει πως θα ήθελε να μένει μόνιμα στη Κρήτη. Είναι λάτρης του κέντρου και της φασαρίας,αγαπάει τις βόλτες με το ποδήλατο και το περπάτημα στους δρόμους της Πλάκας. Αγαπάει πολύ τα ταξίδια και δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά.