Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017

ΠΕΡΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

http://www.avgi.gr/documents/10179/7909830/50A.jpg/205204b6-fba9-470c-85d4-327ed88d05bb?t=1487404857225&imageThumbnail=3

1. Περί βιβλιοθηκών... και ιδεών

Οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο προσπαθούν να προσφέρουν στις κοινότητες που εξυπηρετούν το αγαθό της ανάγνωσης, της πρόσβασης στην πληροφορία, την πολιτιστική δημιουργία και την επιστημονική σκέψη. Προσπαθούν να δημιουργήσουν σκεπτόμενους πολίτες. Δημιουργούν γι’ αυτόν τον λόγο πολλές δράσεις, καινοτόμες και ευφάνταστες. Ας περιηγηθούμε λίγο λοιπόν σήμερα στις βιβλιοθήκες του κόσμου.
Στη Βιβλιοθήκη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία τρέχει το πρόγραμμα Bebelê, το οποίο προσφέρει ώρες ανάγνωσης σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 χρόνων, καθώς επίσης επιτρέπει τον δανεισμό βιβλίων και κούκλων για να συνεχίσει το παιχνίδι στο σπίτι. Στόχος του προγράμματος είναι να δείξει στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών τη σημασία της ανάγνωσης και τη διάδραση των βιβλίων με τις ιστορίες, καθώς και τις θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών.
Στη Χιλή το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Βιβλιοθηκών τρέχει το πρόγραμμα Biblioplayas, που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «βιβλιοπαραλία». Το πρόγραμμα προσφέρει σημεία ανάγνωσης σε έξι παραλίες της χώρας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο) με το σλόγκαν: “Βιβλιοπαραλίες - γιατί ακόμα και το καλοκαίρι διαβάζεις”.
Στο Αμβούργο η εταιρεία λεωφορείων VHH αποφάσισε να δώσει βιβλιοθήκες και δυνατότητες ανάγνωσης στους καθημερινούς επιβάτες της. Εγκατέστησαν ράφια με δωρεάν βιβλία στις στάσεις και έτσι ο καθένας μπορεί να διαβάζει κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τι γίνεται όμως αν δεν προλάβεις να τελειώσεις το βιβλίο; Το παίρνεις μαζί σου στο σπίτι και το επιστρέφεις άλλη μέρα, είτε στη στάση είτε ακόμα και μέσα στο λεωφορείο.
Το κίνημα της Ζωντανής βιβλιοθήκης, όπου στον χώρο της βιβλιοθήκης συναντάς ανθρώπους - βιβλία και συζητάς μαζί τους, έχει αρχίσει να γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο. Καθώς το σύνθημά του είναι «Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του», οδηγεί στην κατανόηση και αποδοχή του άλλου. Προτεινόμενοι τίτλοι από την οργάνωση της ζωντανής βιβλιοθήκης: Κακοποίηση, αυτισμός, αλκοολισμός, νέα μόνη μητέρα, θετικός HIV, ανεργία, πρόσφυγας, μουσουλμάνος, άστεγος κ.ο.κ.
Στη βιβλιοθήκη του Βανκούβερ του Καναδά δεκάδες μουσικά όργανα όλων των τύπων είναι διαθέσιμα για δανεισμό σε όλους τους κατόχους κάρτας δανεισμού της βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και με μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με γνωστούς μουσικούς σε μία προσπάθεια να καλλιεργηθεί η αγάπη για τη μουσική σε όλη την πόλη.
Βλέπουμε λοιπόν πώς με τρόπους διαφορετικούς οι βιβλιοθήκες όλου του κόσμου προσπαθούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Που δεν είναι άλλοι από το να είναι στην καρδιά της κοινότητας που εξυπηρετούν και να την εφοδιάζουν συνεχώς με νέα γνώση, πολιτισμό και ψυχαγωγία, πληροφορίες και διάβασμα.

Καλλίμαχος
kallimachos.avgi@gmail.com
***********************************
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΙΑΡΧΟΣ
2. Η (ΝΕΑ) ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 

Εθνική Βιβλιοθήκη: Νέα στέγη, ανάσα στο μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: