Σάββατο, Σεπτεμβρίου 10, 2016

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για oh my god animated gifs 

Να εφαρμοστεί ο νόμος που καταψήφισαν ως «πουκάμισο αδειανό» και «φάρσα» τον Ιούνιο,  ζητούν τώρα 44 βουλευτές της Ν.Δ!

Κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή για την άμεση εφαρμογή του «αναπτυξιακού» σχετικά με επιδοτήσεις επιχειρήσεων. Ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα τον Σεπτέμβριο αν και ο Κ.Μητσοτάκης τον είχε χαρακτηρίσει «πουκάμισο αδειανόκαι ο Γ.Κουμουτσάκος «φάρσα»!

Alexandros Michailidis / SOOC

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
THE PRESSPROJECT.GR

Σε μια περίοδο στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει τους τόνους» της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση φαίνεται μάλλον οξύμωρο να παίρνει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την άμεση εφαρμογή νόμου. Ιδίως για νόμο το οποίο έχει καταψηφίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «πουκάμισο αδειανό». Ο λόγος για την ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή η  Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, με την οποία ζητούν  την εφαρμογή του αποκαλούμενου «αναπτυξιακού» νόμου ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου. Την ερώτηση συνυπογράφουν 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση: «Ο κ. Σταθάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο νέος “αναπτυξιακός νόμος” θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και ότι με το νέο σύστημα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων η χρηματοδότηση εκκρεμεί από τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους.
Επειδή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της και επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, ζητούμε να απαντήσει συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: Ποιες διοικητικές πράξεις έχουν εκδοθεί για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος; Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων; Ποιες επιτροπές έχουν συσταθεί;  Έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση των επενδύσεων, που είχαν ενταχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το καταψήφισαν στις 16 Ιουνίου στην Βουλή, στάση που καταγράφηκε και στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε όπου ο νόμος «πέρασε» με 152 θετικές ψήφους, 101 κατά και 12 «παρών».

Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «ο αναπτυξιακός νόμος που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο από την επιστροφή στον κρατικισμό και τη γραφειοκρατία» χαρακτηρίζοντας τον «άδειο πουκάμισο».

Στην ίδια λογική ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, στις 9 Ιουνίου όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, είχε τονίσει πως «όταν η οικονομία έχει ανάγκη από 100 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο σαν φάρσα μπορεί να κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος, και εμείς στη φάρσα λέμε "όχι"». Πρόσθεσε μάλιστα πως «σχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα πουκάμισο αδειανό καθώς διαθέτει 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες είναι 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία και τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου νόμου. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φύλλο συκής».

Σημειώνουμε ότι στις διατάξεις του νόμου περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- ρυθμίσεις ενίσχυσης μέσω κοινοτικών πόρων σειράς (κυρίως μεγάλων) επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων. Επίσης το «ξεπάγωμα» ενισχύσεων που είχαν καταστεί ανενεργές στους ανάλογους νόμου του 2007 και του 2011.

Αξίζει τέλος να θυμίσουμε ότι την περίοδο εκείνη υπήρξε έντονη φημολογία διαρροές για διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την στάση που έπρεπε να τηρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα υπήρξαν δύο εισηγήσεις αλλά επιλέχθηκε τελικά η «σκληρή» αντιπολιτευτική τάση. Η πρωτοβουλία των 44 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δείχνει μάλλον να επιβεβαιώνει αυτή την εκδοχή των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: