Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

ΤΟ ΚΘΒΕ ΚΑΝΕΙ ΤΑΜΕΙΟ

Το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι τελικά θέρισε...


Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

«Ελπίζω πως το ?το καλοκαίρι θα θερίσουμε? » έλεγε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη άνοιξη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, δανειζόμενος τον τίτλο από το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Δαμιανού, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει, με τίτλους θεατρικών έργων, την κατάσταση που βίωνε, στα ηνία της δεύτερης κρατικής θεατρικής σκηνής.

Οι πολυσυζητημένοι Αισχύλιοι «Επτά επί Θήβας» του καλοκαιριού, φαίνεται να...ξελάσπωσαν οικονομικά, αλλά κυρίως καλλιτεχνικά, το πολύπαθο ΚΘΒΕ, -σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΔΣ και καλλιτεχνικός διευθυντής του- καθώς στις 26 παραστάσεις που έδωσε ανά τη χώρα, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών φεστιβάλ, «έφερε» -πέραν του ενθουσιασμού των θεατών- και?έσοδα 382.863 ευρώ (με έξοδα 237.772 ευρώ).

Για ...αδιευκρίνιστους λόγους φαίνεται μάλλον να μην πέτυχε το «πείραμα» -τόλμημα της παράστασης του «Αγαπητικού της βοσκοπούλας» εν μέσω θέρους, σε κλειστό θέατρο(Βασιλικό).
Τις 36 παραστάσεις (υπό την σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή) που δόθηκαν Ιούλιο και Αύγουστο, παρακολούθησαν περί τους 11.000 θεατές και τα έσοδα στο ΚΘΒΕ έφθασαν μόλις τα 47.429 ευρώ, ενώ τα έξοδα ήταν 89.230 ευρώ! (Μόνο το σκηνικό στοίχισε, σύμφωνα με το κ Αναστασάκη, 30.000 ευρώ).

Αυξημένα έσοδα, σε σχέση με τα έξοδα για την παραγωγή τους, έφεραν στο θέατρο και οι παραστάσεις του χειμώνα (της περιόδου 2015-2016) μεταξύ των οποίων : «Ο Γλάρος» (με έξοδα μόλις 6.882 ευρώ καθώς «ερχόταν» από την προηγούμενη θεατρική σεζόν), οι 40 παραστάσεις που έδωσε έφεραν έσοδα 58.108 ευρώ, ενώ ο «Μυστικός κήπος», με έξοδα 30.638 ευρώ, είχε έσοδα 214.823 ευρώ. Η «Σωτηρία με λένε», με 70 παραστάσεις, έκανε 50.837 ευρώ εισπράξεις, με έξοδα 18.245 ευρώ.

Συνολικά, τα έξοδα του ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις του χειμώνα ήταν 374.305 ευρώ, ενώ τα έσοδά του από τα εισιτήρια έφτασαν στις 785.912 ευρώ.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, δηλώνει μάλλον ευχαριστημένος με την πορεία του θεάτρου, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα οικονομικά προβλήματα δεν ανέκοψαν την πορεία του ΚΘΒΕ». Άποψη την οποία φαίνεται να υιοθετεί και ο πρόεδρος του ΔΣ Άρης Στυλιανού, παρ? ότι, όπως δήλωνε σήμερα, «τα χρέη του θεάτρου, γενικά, μειώθηκαν αισθητά, αλλά με χρέη 4.976.000 ευρώ, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού».

Η νέα θεατρική σεζόν για το ΚΘΒΕ ξεκινά μ? ένα...άδειο «Κιβώτιο» (αυτό της διάψευσης, της προδοσίας, του οράματος..) του Άρη Αλεξάνδρου - το συγκλονιστικότερο ίσως λογοτεχνικό κείμενο της μετεμφυλιακής Ελλάδας- φιλοξενούμενο σε μια από τις λιγοστές απόπειρες μεταφοράς του στο θέατρο (με τη μορφή θεατρικού μονολόγου).

Το «Κιβώτιο» παρουσιάζεται από σήμερα και για τέσσερις παραστάσεις σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών .
Ακολουθεί από το επόμενο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου και για έξι παραστάσεις το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στις 7 Οκτωβρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, κάνει πρεμιέρα το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή (στη διασκευή του Σταμάτη Φασουλή) και σκηνοθεσία για το ΚΘΒΕ από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Η πρεμιέρα της δεύτερης μεγάλης παραγωγής του ΚΘΒΕ για το φετινό χειμώνα, «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», σε σκηνοθεσία του Νικήτα Μιλιβόγεβιτς, ορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου (παράσταση ενταγμένη στα «Δημήτρια»).
Όσον αφορά τέλος την τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ, οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται μεταξύ 5-13 ευρώ (Τετάρτη και Πέμπτη -γενική είσοδος 5 ευρώ, Παρασκευή 10 ευρώ- με εκπτωτικό 8 ) και Σάββατο και Κυριακή 13 ,10 και εκπτωτικό 8 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο