Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Το κιτς στη ζωή του ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

 

Ο Γιάννης Μπουτάρης εκθέτει το κιτς της ζωής του


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συλλέγει εδώ και χρόνια από τα ταξίδια σε όλον τον κόσμο τα πιο… κιτς αντικείμενα που βρίσκει. 



Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εκθέτει το κιτς στην Αθήνα.
Ο γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός που από πολλούς έχει θεωρηθεί αντισυμβατικός, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να συλλέγει από τα ταξίδια του σε διάφορες πολλές και χώρες του κόσμου, όχι έργα τέχνης ή σουβενίρ αλλά τα πιο… κιτς αντικείμενα.
Η έκθεση στην γκαλερί a.antonopoulou.art φέρνει στο προσκήνιο το συλλεκτικό πάθος του Γιάννη Μπουτάρη που αφορά σε αντικείμενα χωρίς ιδιαίτερο σκοπό και λόγο αλλά όπως δηλώνει υπό ένα μόνο σκεπτικό «να έχω κάποια ενθύμια από πόλεις και χώρες που επισκεπτόμουν όλα αυτά τα χρόνια για να πουλήσω κρασιά. Αλλά ήταν όλα ευτελή και κακόγουστα, όπως είναι τα ενθύμια σ’ όλον τον κόσμο. Όταν αυτά παραμαζεύτηκαν και δεν είχα πού να τα βάλω, τα τοποθέτησα σε βιτρίνα στο κτήμα…»
μπουτάρης κιτς Η συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: ένα πλήθος από αντικείμενα που απεικονίζουν ζώα (πορσελάνινα, πλαστικά, ξυλόγλυπτα, σκαλισμένα σε μάρμαρο)· πορτρέτα πολιτικών αρχηγών τυπωμένα σε κούπες· ήρωες της ελληνικής μυθολογίας· μπούστα γυναικών και ημίγυμνες κοπέλες σε ερωτικές πόζες· αγωνιστικά αυτοκίνητα· δεκάδες αναπτήρες· ζωγραφιστά πιάτα, τασάκια, λυχνάρια· ρολόγια τσέπης και χειρός· κούκλες ματριόσκα· ευφάνταστα διακοσμημένες φιάλες ποτών· τσαγιέρες με λεοπάρ σχέδια· και μια μεγάλη ενότητα με μπιμπελό από διάφορες πόλεις, περιοχές και χώρες, στις οποίες ταξίδεψε ο κάτοχός τους τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Πολλά από αυτά τα ενθύμια είναι άμεσα αναγνωρίσιμα τοπόσημα: ο Παρθενώνας, ο Λευκός Πύργος, ο Πύργος του Άιφελ, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος ή το Manneken Pis («Ο μικρός που ουρεί») – το γνωστό μπρούντζινο άγαλμα των Βρυξελλών.
Τα μπιμπελό και σουβενίρ που συλλέγει ο Μπουτάρης ανήκουν στην κατηγορία του μελαγχολικού κιτς.
μπουτάρης κιτσς Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα κιτς αντικείμενα εισέρχονται σε έναν χώρο τέχνης; Οι αφηγήσεις που παρουσιάζει η γκαλερίστα Αγγελική Αντωνοπούλου μέσα από τα κιτς σουβενίρ της συλλογής του Γιάννη Μπουτάρη παραπέμπουν σε μια εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης. Σε κάθε ενότητα που στήνει η Αντωνοπούλου τα αντικείμενα της συλλογής αφηγούνται μια νέα ιστορία. Ο θεατής της έκθεσης καλείται να αναλογιστεί το βαθύτερο νόημα του συλλέγειν, την απατηλότητα που χαρακτηρίζει το κιτς και την αλληγορική δύναμη της ποιητικής του.
Πληροφορίες έκθεσης
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 07.00-10.30μ.μ.
Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Αντωνοπούλου
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου – 29 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας της γκαλερί : Τετ. – Παρ. 02:00 – 08:00μ.μ. & Σάβ. 12:00-04:00μ.μ.
Διεύθυνση: Antonopoulou Αrt, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Μπουτάρης: Ο δήμαρχος που αγαπά το κιτς
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο