Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2020

Mε τέτοιες πανοπλίες πολεμούσαν οι ομηρικοί ήρωες

Το «θωρηκτό» της Μυκηναϊκής εποχής.  Ανασκάφτηκε στο χωριό «Δενδρά» της Αργολίδας το 1960. Με τέτοιες πανοπλίες θα πρέπει να φανταστούμε τους Ήρωες των Ομηρικών Επών!

Η Πανοπλία των Δενδρών ανακαλύφθηκε το 1960 στο  θαλαμοειδή τάφο Νο 12 του νεκροταφείου των Δενδρών, ηλικίας 3.400 ετών. 

 

                                        

<p>Εικ. 1: Χάρτης πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των Δενδρών (Αρχικός χάρτης: δορυφορική εικόνα του Google Maps).</p>

                     

 Chamber tomb = Θαλαμωτός τάφος                                                                                 Μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών

                        Tholos = Θολωτός τάφος

                        Tumulus = Τύμβος

Η σφυρήλατη πανοπλία, βάρους 15 κιλών, είναι κατασκευα­σμένη από κράμα χαλκού με κασσί­τερο. Κατά τους μελετητές, ο ιδιο­κτήτης της θα πρέπει να ήταν υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ή αρχηγός αν κρίνουμε και από το γεγονός πως βρέθηκε μέσα σ έναν από τους 16 θαλαμωτούς τάφους του μυκηναϊ­κού νεκροταφείου των Δενδρών, του νεκροταφείου που συνδέεται ά­μεσα με τη αρχαία Μιδέα, την τρίτη σε σημασία οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.

              

Dendra-700
  
-24-728

          

Το μπρούτζινο αυτό τεχνούργημα αποδεικνύει το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του Μυκηναϊκού κόσμου ήδη από τον 15ο π.Χ αιώνα.

                                                              

hellenic_armors_34_01

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό οπλικό σύστημα που αποτελούσε τα «τεθωρακισμένα» της τότε εποχής. Αποτελείται από 18 ξεχωριστά ελάσματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με δερμάτινα κορδόνια επιτρέποντας μεγάλη ελευθερία κινήσεων παρόλο τον ογκώδη χαρακτήρα της.

                                                                      

                                                           

Mycenaean-bronze-armor-tusk-helmet

Όσο για τη σωματική διάπλαση του ιδιοκτήτη, δεν υπάρχουν ακριβή συμπεράσματα, καθώς πρόκειται για αρθρωτή πανοπλία και οι διαστάσεις της μπορούν να μεταβληθούν. Ά­γνωστη παραμένει, δε, η προέλευση του χαλκού, που πιθανόν λόγω της σύστασης του προερχόταν από την Κύπρο με τη μορφή ταλάντων (όγκοι χαλκού). Στη συνέχεια τον έλειωναν, τον χύτευαν και τον σφυρηλατού­σαν.

Το επίπεδο προστασίας που προσέφερε ήταν πάρα πολύ υψηλό, ουσιαστικά καθιστούσε τον πολεμιστή άτρωτο.

                  Σύγχρονες ανακατασκευές της πανοπλίας  

8338227429_791a8dd3a2_o
  
dendra

                                                                                

Ένα πραγματικό μνημείο της Ελληνικής και ταυτόχρονα της Παγκόσμιας Ιστορίας! Η πανοπλία εκτίθεται στο μουσείο του Ναυπλίου.

 Αναδημοσίευση από το «Γαργαλιάνοι on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι θα συνέβαινε αν ο Αλέξανδρος είχε νικηθεί από τους Πέρσες ή είχε σκοτωθεί στον Γρανικό ποταμό;

Ένας αγνώριστος κόσμος – Τι θα συνέβαινε αν ο Αλέξανδρος είχε νικηθεί από τους Πέρσες Το ερώτημα δεν τίθεται για πρώτη φορά ασφαλώς, παρότι ...