Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2020

Πέντε ψέματα» από Μενδώνη για τα αρχαία της Βενιζέλου

 

Βουλή: Επιβεβαίωσε η Μενδώνη την εξωθεσμική επίσκεψή της στο ΣτΕ«Πέντε ψέματα» από Μενδώνη για τα αρχαία της Βενιζέλου και παραδοχή της συνάντησης με την Πρόεδρο του ΣτΕ

«Το Υπουργείο λέει σε έγγραφό του προς το ΣτΕ ότι η περίοδος 2017-2019 ήταν αδρανής. Ψεύδεται. Το Υπουργείο λέει σε έγγραφό του προς το ΣτΕ ότι “απομακρύνθηκαν” τα πρόσωπα, των οποίων η εξαίρεση ζητήθηκε από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ψεύδεται. Το Υπουργείο λέει ότι δεν υπάρχει κατατεθειμένο ψήφισμα στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ενάντια στην απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου. Ψεύδεται και μας διασύρει διεθνώς» τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Απαντώντας σε ερώτησή του, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παραδέχθηκε ότι επισκέφθηκε την πρόεδρο του ΣτΕ λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της προσφυγής για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το μετρό της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως «η επίσκεψη έγινε με απόλυτη θεσμική ευθύνη και απόλυτη διαφάνεια.»


«Ναι επισκέφθηκα την πρόεδρο του ΣτΕ» παραδέχθηκε τελικά, η υπουργός Πολιτισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η επίσκεψή της στο ΣτΕ έγινε με «απόλυτη διαφάνεια» και «θεσμική ευθύνη» και δεν είχε ως στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του δικαστηρίου. «Συζητήσαμε το θέμα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού και υπογράμμισε ότι η συνάντηση είχε «πολύ περιορισμένη διάρκεια». Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι διάδικοι έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν με τους δικαστές και ότι είναι υποτιμητικό να λέγεται πως η Πρόεδρος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι της επικρατείας επηρεάζονται από μια επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, στις 3 Νοεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού είχε αποφύγει να απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν επισκέψθηκε την Πρόεδρο του ΣτΕ

Σχετικά με τη συζήτηση της ερώτησής του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, καταγράφει πέντε ψέματα της Υπουργού Πολιτισμού. Όπως υποστηρίζει:

Ψέμα πρώτο:

Λέει το Υπουργείο στο έγγραφό του από τις 19 Οκτωβρίου 2020 προς την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με την ασκηθείσα ενώπιόν του Αίτηση Ακύρωσης, στο κεφάλαιο που ξεκινά στη σελίδα 17 «2017 – 2019 Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ» ότι για την περίοδο αυτή «υπήρξε απόλυτη αδράνεια και ανυπαρξία οιασδήποτε προόδου του έργου ως προς την προώθηση των μελετών ή την κατασκευή του σταθμού» και αναφέρει στην επόμενη σελίδα την τεκμηρίωσή του ως προς αυτό.

Η αλήθεια:

Εκτός από τα έγγραφα των ιδίων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και την εκτέλεση έργων στο Σταθμό Βενιζέλου το 2018-2019, που γνωρίζει όλη η Θεσσαλονίκη, διαψεύδεται και από τον ίδιο τον εισηγητή του ΣτΕ κ. Βασιλειάδη, που εξέτασε όλο τον φάκελο: Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Δ’, στη σελ. 10 και στις επόμενες 5 που ακολουθούν, με τίτλο «Υποβολή Μελετών και Εκτέλεση εργασιών για την κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων» αναφέρει με έγγραφα και ντοκουμέντα τις Μελέτες που έγιναν, που εγκρίθηκαν, που πληρώθηκαν και που εκτελέστηκαν.

Ψέμα δεύτερο:

Σχετικά με τη δαπάνη του ⅓ του προϋπολογισμού την περίοδο 2017-2019 για τη διατήρηση των αρχαίων κατά χώρα, η υπουργός ισχυρίσθηκε ότι τα πέντε εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν στην κατασκευή των τσιμεντοπασάλων και της οροφής και ότι τα συγκεκριμένα έργα θα γίνονταν, ανεξαρτήτως ή όχι της μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

Η αλήθεια:

Δυστυχώς και σε αυτό η υπουργός ψεύδεται, διότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων γίνεται με ανοιχτό όρυγμα και η ύπαρξη της οροφής παρεμποδίζει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να αποσπασθούν οι αρχαιότητες.

Ψέμα τρίτο:

Λέει το Υπουργείο στο έγγραφό του προς στο ΣτΕ με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου, όπου αντικρούει τους λόγους για την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης, στη σελίδα 7, πως ο Μιχάλης Τιβέριος και ο Μανώλης Κορρές «απομακρύνθηκαν πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας» από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αφού είχε ζητηθεί αίτηση εξαίρεσης.

Η αλήθεια:

Τα ίδια τα πρακτικά του ΚΑΣ από τη συνεδρίαση αυτή σας διαψεύδουν κυρία Μενδώνη. Δεν υπήρξε καμία απομάκρυνση από τη συνεδρίαση – και ας δούμε λίγο τι ακριβώς εννοείτε με τη “δημιουργική” λέξη απομάκρυνση έναντι της σαφούς “αποχώρησης και εκλογής αναπληρωματικών μελών”.

Ψέμα τέταρτο:

Λέει το Υπουργείο, διά στόματος της νομικής συμβούλου του ΝΣΚ, ότι δεν είναι στην ατζέντα της συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), το ψήφισμα που έχει καταθέσει το ελληνικό τμήμα για τη διάσωση των αρχαίων στη Βενιζέλου.

Η αλήθεια:

Το σχετικό ψήφισμα, που μπορεί κανείς να το βρει με μια απλή αναζήτηση στο Google, προτάθηκε από το ελληνικό τμήμα, διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από δύο διεθνείς επιτροπές του ICOMOS και κατατέθηκε στην Ολομέλεια. Σήμερα βρίσκεται ως draft στην ατζέντα του ICOMOS. Η ψήφισή του δε, είναι σχεδόν βέβαιη μετά τη συνδιαμόρφωση από δύο επιτροπές.

Ψέμα πέμπτο:

Μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της προσφυγής κατά της απόσπασης των αρχαίων, η Υπουργός Πολιτισμού βρίσκει καλή ιδέα να συναντήσει την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπονομεύοντας καίρια το σεβασμό και την αξιοπιστία των συνταγματικών θεσμών. Σήμερα, στη Βουλή -προκειμένου να υπερασπισθεί την κίνησή της- ισχυρίσθηκε ότι είχε κάθε δικαίωμα να επισκεφθεί την Πρόεδρο, καθώς το ίδιο έκαναν -πριν από την ίδια- και οι προσφεύγοντες. Στην πραγματικότητα, την πρόεδρο του ΣτΕ είχε επισκεφθεί ο εισηγητής και όχι οι προσφεύγοντες. Και αυτό διότι ποτέ οι διάδικοι δεν συναντούν την Πρόεδρο. Την Πρόεδρο του ΣτΕ συναντά μόνον ο εισηγητής.

Κυρία Μενδώνη, σας καλώ να σεβαστείτε το πνεύμα του λόγου της ΠτΔ, κατά την ομιλία της στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμπτωματικά την επομένη ακριβώς της επίσκεψής σας στην Πρόεδρο του ΣτΕ: «Οι πολιτικές παρεμβάσεις στην επιλογή και το έργο των δικαστών δεν υπονομεύουν μόνον την αποστολή του δικαστή ή το δικαίωμα των πολιτών σε αποτελεσματική δικαστική προστασία και δίκαιη δίκη. Διαβρώνουν, συμβολικά και πρακτικά, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την αναπαράστασή τους στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: