Κυριακή, Νοεμβρίου 08, 2020

«Κλείνει η κοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί η δυσφήμιση του πρωθυπουργού»!

Σπ. Ζακυνθινός, καθ. Πνευμονολογίας: " Lockdown για να αποφευχθεί η δυσφήμιση του πρωθυπουργού"!



«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. μάς οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Από τον φόβο μήπως τυχόν ντροπιαστούν το υπουργείο Υγείας και ο πρωθυπουργός, που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το "φαίνεσθαι", θέλουν να ηρωοποιηθούν. Είναι η επικοινωνία, όχι η ουσία. Την ώρα που η κοινωνία πεινάει, φοβάται, την κλείνει όλη μέσα, τη θάβει προληπτικά. Πολιτικό λάθος και αμοραλισμός».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», και ως τον περασμένο Ιούλιο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το περιγράφει δημοσίευση του Lancet.

Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας, τονίζει ο καθηγητής.

Σε ερώτηση πώς σχολιάζετε το απόλυτο μέτρο του lockdown που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός, απάντησε:

«Μέτρα πάνω στα μέτρα, κλιμάκωση των μέτρων μέσα σε λίγες μέρες, «εκθετική αύξηση της διασποράς», «κάτι άλλαξε δραματικά», «είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα» και τελικά... lockdown! «Η φρίκη! Η φρίκη!» του Κόνραντ σε απευθείας μετάδοση, αντί για αναδιάταξη του συστήματος υγείας ακόμα και τώρα, την ώρα της αύξησης των διαγνώσεων. Πού είναι τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι πρέπει να γίνει lockdown; Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Το lockdown ήταν πρώιμο. Κλείνει η κοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί η δυσφήμιση του πρωθυπουργού. Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας.

Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια.»

Σε ερώτηση τι θα έλεγε στον κόσμο, απάντησε:

«Να προσέχει, να φοράει τη μάσκα του παντού, αλλά να μη φοβάται και αν χρειαστεί να έρθει στο νοσοκομείο. Η πανδημία δεν είναι πρόβλημα του κόσμου. Οι πολίτες της χώρας μας είναι πιο μαζεμένοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Θα βάλουν μάσκα παντού και θα προσέχουν. Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι φοβερά με την τήρηση του μέτρου της μάσκας. Πρωτίστως τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν - και οι άνθρωποι με τις ζωές τους. Δεν μπορείς να απομονώσεις πλήρως την κοινωνία. Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν μεγάλη ηλικία είναι σε μειονεκτική θέση. Χρειάζεται επομένως να προσέχουν και να τους προσέχουμε περισσότερο. Η υπερμετάδοση είναι το πρόβλημα με τον ιό αυτό.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...