Νομοσχέδιο Κεραμέως: Η χαρά του σχολάρχη και του φροντιστηριούχου

Σε πολιτική και κοινωνική απομόνωση η κυβέρνηση εισάγει προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε για ένα νομοσχέδιο με «πολλαπλά αναχρονιστικές» διατάξεις, ενώ, με εξαίρεση τους συνήθεις υπόπτους της Ελληνικής Λύσης, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο, ενώ επέκριναν και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για απουσία ουσιαστικού διαλόγου ζητώντας την απόσυρσή του.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και φτάνοντας έως τα Πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση «συνολικού» σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο συνδυάζει τις δύο εμμονές της Ν.Δ. στον χώρο της Παιδείας. Από τη μία το ξήλωμα των προοδευτικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων και μια «ολική επαναφορά» στο παρελθόν. Από την άλλη, την παροχή όλο και μεγαλύτερου χώρου στον ιδιωτικό τομέα της Παιδείας εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και κατά συνέπεια της προσπάθειας για μείωση των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων.
Εξετασιοκεντρικό σύστημα προς όφελος των φροντιστηρίων
Καθόλου περίεργο δεν είναι ότι οι μόνοι φορείς που στάθηκαν με ενθουσιασμό στο πλευρό της κυβέρνησης ήταν οι φροντιστές και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Το νομοσχέδιο είναι προσανατολισμένο στην επαναφορά του εξετασιοκεντρικού συστήματος, το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι συνεπάγεται σημαντικά ποσά από τους γονείς για φροντιστήρια και υψηλή σχολική διαρροή. Η κυβέρνηση επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων, που προκάλεσε θεαματική αύξηση των μετεξεταστέων στο 24%, όπως και τη βάση του 10, ενώ αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο. Παράλληλα, επιστρέφουν από το παρελθόν η διαγωγή και τα Λατινικά.
Στο πλευρό της κυβέρνησης φροντιστές και σχολάρχες
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι μαθητές ανά τάξη σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία προκειμένου να μειωθούν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ στα Νηπιαγωγεία εισάγεται η Αγγλική γλώσσα, κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης υπερηφανεύτηκε μάλιστα γιατί η κυβέρνηση εισάγει στο δημόσιο σχολείο πολλές από τις πρακτικές των ιδιωτικών σχολείων χωρίς να παραλείψει να επιτεθεί σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Το νομοσχέδιο «επιβραβεύει όσους εργάζονται», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης.
Σφοδρή κριτική από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς
Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Μαλαγάρης αποδόμησε το σύνολο σχεδόν του νομοσχεδίου, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αύξηση των πρότυπων σχολείων και την επιμονή στη λογική «ενός σχολείου που θα χωράει λίγους μαθητές και εκπαιδευτικούς». Για επιστροφή στο παρελθόν, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, έκανε λόγο κι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικίνης. Κι οι δύο στηλίτευσαν τις διατάξεις για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων προειδοποιώντας για τα καταστροφικά αποτελέσματα της τιμωρητικής αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων.
«Η ομοσπονδία των φροντιστών λογικό είναι να τρίβει τα χέρια της, καθώς πιθανόν να εκτοξευθεί ο αριθμός των πελατών της», σχολίασε, από τη μεριά του, ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος. «Και μόνο το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηριούχων κρίνει θετικό το σχέδιο νόμου, και μάλιστα ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, μας βάζει σε μεγάλο προβληματισμό και δείχνει ποιους εξυπηρετεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου» υπογράμμισε και ο α’ αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας Δημήτρης Λάμπρου.
«Κερκόπορτα» για δίδακτρα τα ξενόγλωσσα τμήματα ΑΕΙ
Παράλληλα, ο συνδυασμός αναχρονισμού και εμπορευματοποίησης διαπνέει και τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν τη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων στα ΑΕΙ εκτιμώντας ότι στόχος είναι να παρακαμφθεί το σύνταγμα και να λειτουργήσουν τμήματα με δίδακτρα για Έλληνες φοιτητές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν ότι ο περιορισμός της φοίτησης στα τμήματα αυτά σε αλλοδαπούς φοιτητές δεν θα σταθεί, σε περίπτωση προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Για «κερκόπορτα» έκανε λόγο ο Ν. Φίλης, για «μπίζνα» η Σία Αναγνωστοπούλου και για «δημιουργική παράκαμψη του συντάγματος» η Μερόπη Τζούφη. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν και τις αλλαγές στις προϋποθέσεις για μετεγγραφή, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να μιλά για «υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα των μετεγγραφών».
Αποκλεισμός του ειδικού διδακτικού προσωπικού από τις πρυτανικές εκλογές
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με τον αποκλεισμό του ειδικού διδακτικού προσωπικού από τις πρυτανικές εκλογές. Ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να διαστρεβλώσει δική του γνωμοδότηση από το παρελθόν, με την οποία τόνιζε ότι τέτοιου είδους αποκλεισμός είναι αντισυνταγματικός. Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον Κώστα Μάρκου που διάβασε στη Βουλή την επίμαχη γνωμοδότηση. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός αυτός ουσιαστικά επαναφέρει το καθεστώς της έδρας, δεδομένης της μείωσης των καθηγητών στις μεσαίες βαθμίδες λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων.
Πηγή: avgi.gr