Σάββατο, Μαΐου 02, 2020

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

https://www.latrobe.edu.au/news/images/articles/book-3996723_1920.jpg/preview.jpg

Τρία αυτονόητα μέτρα που προτείνει ο Σύλλογος για την σωτηρία του βιβλίου στη χώρα μας, τόσο προφανή που δεν απαιτούν επιχειρήματα. Προσκαλούμε όλους τους φίλους του βιβλίου να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας.
Τρία άμεσα μέτρα για το βιβλίο
Μόνη παρηγορία στη ζοφερή κατάσταση στην οποία περιέρχεται μέρα με τη μέρα ο κλάδος του βιβλίου είναι μια κάπως νεφελώδης, αστήρικτη ελπίδα να μην επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση, όταν επιτραπεί η επιστροφή στην κανονικότητα. Στη χώρα και στη σημερινή συγκυρία, έχουμε το παράδοξο πλεονέκτημα, θλιβερό γενικώς, να λείπουν στοιχειώδεις υποδομές και καθιερωμένες πρακτικές άλλων χωρών, και επομένως να υπάρχει χώρος για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Η οικονομική στήριξη όλων των συντελεστών του¬¬ κλάδου, και κυρίως των εκδοτών που έχουν την κομβική θέση σε όλη την αλυσίδα, είναι προϋπόθεση για να αναληφθούν οι δράσεις που συνήθως επαναλαμβάνονται ως προσδοκίες από όλες τις πλευρές. Η κοινότητα των αναγνωστών, που μέχρι σήμερα μόνη της στήριζε την εκδοτική αγορά, δεν έχει πια τους πόρους για να συμβάλει στην επιβίωση των εκδοτών, συγγραφέων και βιβλιοπωλών.
Αυτή την περίοδο μόνο δύο πηγές οικονομικής στήριξης υπάρχουν, το δημόσιο ταμείο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, και απαιτείται η παρέμβαση της Πολιτείας για να αντληθούν οι απαραίτητοι πόροι από αμφότερες. Δύο πολιτικές αποφάσεις αρκούν, μία μείζων, και πολλές δεκαετίες καθυστερημένη, είναι η ανασύσταση των ανά την χώρα βιβλιοθηκών, η δεύτερη, απλούστερη, είναι η εφαρμογή του 6% ΦΠΑ κατά την παραγωγή και μηδενικού ποσοστού κατά την πώληση. Για την δεύτερη απαιτείται μια υπογραφή, όπως έγινε προ ημερών για τα είδη ατομικής υγιεινής. Για την πρώτη απαιτείται η διάθεση ενός μικρού κονδυλίου -- 100 βιβλιοθήκες μπορούν να προμηθεύονται κάθε χρόνο 5.000 τίτλους η κάθε μια, μέσης τιμής 12 ευρώ, εάν τους διατεθεί το ποσόν των 6 εκατομμυρίων.
Η εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλα τα προγράμματα στήριξης αποτελεί πανευρωπαϊκή κατεύθυνση και είναι πλέον υποχρεωτικός όρος. Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα οι τράπεζες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα εγγυοδοσίας [financial guarantee] που αποτελεί το κύριο εργαλείο παροχής ρευστότητας σε όλες τις ανακοινώσεις των πανευρωπαϊκών φορέων (π.χ., της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών) και έχουν καταλήξει στο αστήρικτο συμπέρασμα πως ο κλάδος μας είναι υψηλού κινδύνου. Και εδώ η παρέμβαση της Πολιτείας είναι αναγκαία, πρώτον για να τους πληροφορήσει πως οι εκδοτικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο εκείνες των «γυαλιστερών» περιοδικών που βάρεσαν κανόνι, αλλά εκατοντάδες μικροί και μεσαίοι, συνετοί στην διαχείριση, εκδοτικοί οίκοι, και κυρίως για να τους πείσει πως η επιβίωση των επιχειρήσεων πολιτισμού είναι κεντρική της πολιτική απόφαση.
Ο Σύλλογός μας πιστεύει πως οι δυσκολίες, που μετατρέπονται σταδιακά σε απειλές για την ύπαρξή μας, υποβόσκουν εδώ και πολύ καιρό. Είναι γνωστές σε όλους τους παράγοντες της αγοράς του βιβλίου και είναι καιρός με ειλικρίνεια να συζητήσουμε, αν οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να γίνουν κοινά αιτήματα του κλάδου. Οι πρωτοφανείς συνθήκες μας υποχρεώνουν να επινοήσουμε νέα οράματα, ας βρεθούμε, όσοι περισσότεροι, από την σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Φ. Βλάχος, Αν. Βογιατζής, Ευ. Γεωργακάκης, Αλ. Μανωλάκης,
Χρ. Μωυσίδου, Κ. Α. Παπαδόπουλος, Σπ. Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: