Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2019

Επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει: το κόκκινο κρέας ευθύνεται για πολλούς θανάτους παγκοσμίως

Όσο λιγότερο μοσχαρίσιο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας τρώμε , τόσο το  καλύτερο για μας 

Αποτέλεσμα εικόνας για μοσχαρίσιο κρέας

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου.
Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυξημένη, το ποσοστό των ανθρώπων  που θα μπορούσαν να γλιτώσουν ανέρχεται στο 5%, υπογραμμίζει το WEF, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, στην ανατολική Ελβετία.
Η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».
Επιπλέον, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φθάσει στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.
«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WEF Ντόμινικ Γουορέι σε ένα δελτίο Τύπου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν 13 πηγές πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα φασόλια, το τόφου και νέα προϊόντα όπως τα έντομα.
Τα φασόλια, οι μικροπρωτεΐνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να μειώνεται έως και 7%.
Η έρευνα επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Το 2010, υπενθυμίζεται από τους συντάκτες, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το 1/4 όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή.
Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης, εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα.
«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι, σε ένα δελτίο τύπου.
«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
______________________


Optimum “health tax” for meat calculated



News Thumbnail

A new study from researchers at the Oxford Martin School has found that a health tax on red and processed meat could prevent more than 220,000 deaths and save over US$40 billion in healthcare costs every year.
The World Health Organisation classifies beef, lamb and pork as carcinogenic when eaten in processed form, and as probably carcinogenic when eaten unprocessed. These three types of meat have also been linked to increased rates of coronary heart disease, stroke and type 2 diabetes.
The consumption of red and processed meat exceeds recommended levels in most high- and middle-income countries. This has significant impacts not only on personal health, but also on healthcare systems, which are taxpayer-funded in many countries, and on economies, which are losing workers due to ill health and care for family members who fall ill.
Published today in the journal PLoS One, the study, led by Dr Marco Springmann of the Oxford Martin Programme on the Future of Food and the Nuffield Department of Population Health, found that red meat would need to be 20% more expensive and processed meat, like bacon, sausages and jerky, would need to be more than double its current price to account for these health costs.
The study calculated that in 2020 there will be 2.4 million deaths attributable to red and processed meat consumption, as well as $285 billion in costs related to healthcare. It then set out to estimate the optimal levels of taxation in 149 world regions to account for the marginal costs associated with consumption and to encourage consumers to make healthier choices.
The research suggests that if the optimum health taxes were introduced, the consumption of processed meat would decline by about two portions per week in high-income countries and by 16% globally. Unprocessed red meat consumption would remain steady, due to consumers substituting it for processed meat. This could prevent more than 220,000 deaths and save over US$40 billion in healthcare costs every year. Tax revenues would amount to US$172 billion globally and cover 70% of the health costs that red and processed meat consumption put on society. To fully cover the costs, the health taxes would have to be doubled.
“I hope that governments will consider introducing a health levy on red and processed meat as part of a range of measures to make healthy and sustainable decision-making easier for consumers. A health levy on red and processed meat would not limit choices, but send a powerful signal to consumers and take pressure off our healthcare systems,” said Dr Springmann.
He added: “Nobody wants governments to tell people what they can and can’t eat. However, our findings make it clear that the consumption of red and processed meat has a cost, not just to people’s health and to the planet, but also to the healthcare systems and the economy.”
The reduced consumption of processed meat identified by the study would also have positive knock-on effects on climate change and body weight. The researchers found it would reduce global greenhouse gas emissions by over one hundred million tonnes, mainly due to lower beef consumption, and reduce levels of obesity by driving consumers to lower-calorie substitutions.

Δεν υπάρχουν σχόλια: