Σάββατο, Ιανουαρίου 19, 2019

ΕΙΔΕΣ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ;

Η στρατηγική του 1%

Φινλανδία
Η Φινλανδία, χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες του πλανήτη. Διαθέτει πληθυσμό γύρω στα 5,5 εκατ. κατοίκους, δηλαδή το μισό από τη δική μας χώρα, αλλά κατά 75% μεγαλύτερη έκταση από την αντίστοιχη ελληνική.
Ας σημειωθεί ότι το 30% της φινλανδικής έκτασης ανήκει στον αρκτικό κύκλο, ενώ σε ποσοστό περίπου 10% σκεπάζεται από νερό. Το ονομαστικό κατά κεφαλήν εισόδημα της Φινλανδίας είναι διπλάσιο του αντίστοιχου ελληνικού, με την οικονομία της να βασίζεται στη βιομηχανική εκμετάλλευση των δασών της.
Η παραγόμενη ξυλεία τροφοδοτεί την παραγωγή χαρτομάζας, ξυλοπολτού και κυτταρίνης, ενώ χρησιμοποιείται και ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Οι Φινλανδοί εφαρμόζουν κεντρικά σχεδιασμένη υλοτομία καταφέρνοντας, παρά την εντατική εκμετάλλευση, να διατηρούν τη δασοκάλυψη της χώρας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 77%.
Αυτό παραμένει και το υψηλότερο στην Ευρώπη, αποτελώντας έτσι παράδειγμα κεντρικά σχεδιασμένης αειφόρου ανάπτυξης, που και ανταγωνιστική παραμένει διεθνώς και τους φυσικούς πόρους δεν εξαντλεί.
Μαζί με τα προηγούμενα, αξίζει να θυμόμαστε ότι η Φινλανδία ήταν η χώρα της Ευρώπης που πρώτη απέδωσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες το 1906, καθιστώντας έτσι τις Φινλανδές τις πρώτες Ευρωπαίες που αναγνωρίστηκαν ως πολιτικά ισότιμες με τους άνδρες.
Δυστυχώς, λησμονούμε ότι ο δυτικός μας πολιτισμός, που για τόσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις περηφανεύεται, άργησε κατά πολύ να αναγνωρίσει την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Και ότι ακόμα και η καθυστερημένη αυτή αναγνώριση δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως. Οι δυτικές κοινωνίες, όσα βήματα κι αν έχουν κάνει, παραμένουν ανδροκρατούμενες, όχι μόνο σε θέματα νοοτροπίας, αλλά και σε θέματα θεσμικά.
Τέλος, η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα που ήδη από το 2017 σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης και εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αναγνωρίζοντας ότι χώρες όπως αυτή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν βιομηχανικούς κολοσσούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όπως η ΗΠΑ και η Κίνα, η Φινλανδία εφάρμοσε το πρόγραμμα «1 τοις εκατό», ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.
Στόχος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση του 1% του πληθυσμού (δηλαδή περίπου 55 χιλιάδες κάτοικοι) στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι τα τέλη του 2018. Αυτοί θα αποτελούσαν «μαγιά» για τη συνέχεια.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, ο πρόεδρος της χώρας απένειμε αυτοπροσώπως τα πρώτα πτυχία, κυβερνητικοί φορείς και μεγάλες εταιρείες αγκαλιάζουν το πρόγραμμα. Η Φινλανδία καθίσταται το πρώτο κράτος-εργαστήριο της Τεχνητής Νοημοσύνης, εισερχόμενη στη νέα εποχή.
* (Ph.D.)2, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: