Το μήνυμα σε δικαστές και εισαγγελείς
Τάσος Παππάς
Οταν εκλήθη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάσει τον ανασχηματισμό απάντησε με απαξιωτικό τρόπο: «Ποιος ασχολείται, ποιον ενδιαφέρει; Το θέμα είναι να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό». Το πρώτο μέρος της απάντησης δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Αυτή είναι η δουλειά των αντιπολιτεύσεων, να αποδοκιμάζουν όλες τις ενέργειες των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα εκείνες (ανασχηματισμοί) που παρουσιάζονται από τους πρωθυπουργούς με βαρύγδουπα συνθήματα του τύπου «νέο ξεκίνημα», «αλλαγή πορείας», «γυρίζουμε σελίδα» και άλλα ανάλογου περιεχομένου.
Το δεύτερο μέρος του σχολίου -αυτό για τις εκλογές που πρέπει να γίνουν γρήγορα- λόγω της συχνότητας που καταθέτει το αίτημα ο κ. Μητσοτάκης είναι άνευ σημασίας. Εξαιτίας της επανάληψης τείνει να γίνει μια γραφικότητα που όμοιά της δεν έχουμε ματαδεί στη δημόσια συζήτηση. Ακόμη και ο πρώτος διδάξας, Ανδρέας Παπανδρέου, δεν ζητούσε εκλογές με τέτοιο ρυθμό. Σεβόταν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις αργίες και κυρίως τα μπάνια του λαού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξαιρεί καμία περίοδο. Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα εκφωνεί; Κλείνει με το αίτημα των εκλογών για να είναι η νέα χρονιά ελπιδοφόρα.
Συγχαρητήρια στέλνει στους Ελληνες αθλητές που παίρνουν μετάλλια σε διεθνείς αγώνες; Δεν ξεχνάει να απαιτήσει εκλογές. Ευχές για Καλή Ανάσταση δίνει; Θα πετάξει τη σπόντα για την ανάσταση του έθνους που θα έρθει με εκλογές. Είναι η κλασική απάντηση των παραγόντων της συντηρητικής παράταξης σε όλες τις ερωτήσεις που δέχονται, ακόμη και για άσχετα ζητήματα: «Τι ώρα είναι;»- «Είναι η ώρα των εκλογών». «Τι χειμώνα θα έχουμε φέτος;» - «Για να μη γίνουν πλημμύρες πρέπει να γίνουν εκλογές». «Τι κάνει η οικογένεια;» - «Περιμένει τις εκλογές, ζει μόνον γι’ αυτές», «Ανησυχείς για τις εξελίξεις στην Τουρκία;» - «Για να αποφύγουμε τις περιπέτειες πρέπει να στηθούν κάλπες», «Το ΔΝΤ ξαναπήγε στην Αργεντινή» - «Τα ίδια θα πάθουμε αν δεν πάμε σε εκλογές», «Πώς είδες την εμφάνιση της ομαδάρας μας;» - «Χωρίς εκλογές, ξέχνα το πρωτάθλημα». Είναι το δημοφιλέστερο σλόγκαν που διακινούν οι δεξιοί και ακολουθεί σε κοντινή απόσταση αυτό για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.
Εκτός όμως από τις εμμονές (δεν έχουν ψυχαναλυτές και ψυχιάτρους εκεί στην Πειραιώς) και παρά τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Ν.Δ. ασχολείται με τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» είπε ότι «ο κ. Καλογήρου έχει εκπροσωπήσει εκτός δικαστικής αίθουσας και έχει συνηγορήσει υπέρ των απόψεων ανθρώπων καταδικασμένων για τρομοκρατία». Δεν είναι καλά διαβασμένη, χώρια που γίνεται προσβλητική για τη Δικαιοσύνη.
Ο πολίτης τον οποίο, όπως λέει η κ. Σπυράκη, υπερασπίστηκε ο κ. Καλογήρου εκτός δικαστικής αίθουσας, αφέθηκε ελεύθερος επί υπουργίας Αθανασίου. Νεοδημοκράτης είναι ο κ. Αθανασίου, ας τον ρωτήσει. Ο πολίτης υπέρ του οποίου συνηγόρησε ο κ. Καλογήρου αθωώθηκε αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Υπάρχει κάτι μεμπτό σ’ αυτό; Αν ξέρει κάτι η κ. Σπυράκη, ας προσκομίσει στοιχεία. Η εκπρόσωπος Τύπου αξίωσε επίσης να δοθούν απαντήσεις «στα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με το αν μπορεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει το αίσθημα ανασφάλειας που πλέον διαπερνά τους πολίτες και να εκπροσωπήσει τη χώρα στα διεθνή fora, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις που έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των ζητημάτων της τρομοκρατίας».
Τι να… πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτήν τη λίαν επικίνδυνη λογική. Καλά, δεν ξέρει η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο δικηγόρος δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί με τον κατηγορούμενο που υπερασπίζεται; Δεν ξέρει ότι στα κράτη δικαίου όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους; Τραβώντας το συγκεκριμένο σκεπτικό μέχρι την έσχατη συνέπειά του: Δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί κατηγορούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών (εμπορία, χρήση) δεν δικαιούται να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης γιατί δεν θα μπορεί να παραστεί σε διεθνείς συναντήσεις που θα έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας.
Δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί κατηγορούμενους για βαριά εγκλήματα δεν μπορεί να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης γιατί δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις που θα έχουν αντικείμενο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί κατηγορούμενους για διαφθορά δεν πρέπει να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης γιατί δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς -εκτεταμένο φαινόμενο σε όλες τις πολιτισμένες δυτικές αστικές δημοκρατίες.
Δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί ανθρώπους που κατηγορούνται για εγκλήματα του λευκού κολάρου δεν πρέπει να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί δεν θα μπορεί να πάρει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις που θα έχουν ως προτεραιότητα την εφαρμογή μέτρων ώστε να ελεγχθεί αυτή η διαδεδομένη στις πολιτισμένες δυτικές αστικές δημοκρατίες δραστηριότητα των μελών της οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Αστεία πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι στη Ν.Δ. ανησυχούν. Έχουν λόγους. Είναι πολλές οι ανοιχτές υποθέσεις σκανδάλων στις οποίες εμπλέκονται στελέχη της -κορυφαία και δευτεροκλασάτα. Αμφισβητώντας το κύρος του υπουργού Δικαιοσύνης στέλνουν μήνυμα σε δικαστές και εισαγγελείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου