Προκαλεί το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ για την προεδρία του Τραμπ
«Είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο…είναι κατασκευασμένα ψεύδη, μια εξαπάτηση του κοινού», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δεν είναι μυστικό στην Ουάσινγκτον ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έχουν συχνά διαφωνίες. Ωστόσο, ο αυστηρά πειθαρχημένος συνταξιούχος στρατηγός του Στρατιωτικού Σώματος των Πεζοναυτών έχει κρατήσει μυστικές τις προσωπικές διαφωνίες που έχει με τον Τραμπ, αποτρέποντας την διαρροή τους στα ΜΜΕ.
Ο Μάτις το πετύχαινε αυτό, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Μπομπ Γούντγουορντ, σχολιάζει το Politico. Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί την 11η Σεπτεμβρίου, ο βετεράνος δημοσιογράφος περιγράφει έναν εξοργισμένο υπουργό Άμυνας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο σχέσεων, με τον αρχιστράτηγο του, πρόεδρο Τραμπ.
Σε μία ιδιωτική συζήτηση με συνεργάτες του, ο Μάτις φανερώνει τις πραγματικές σκέψεις του για τον Τραμπ, ενώ τον συγκρίνει με «έναν μαθητή της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού».
Η αποκάλυψη αυτή, φέρνει τον σημερινό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, ενώ στην ίδια αυτή θέση, έχουν βρεθεί αρκετοί υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αλλά και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Τόσο οι δύο πρώην αξιωματούχοι, όσο και ο σημερινός προσωπάρχης έχουν όπως έχει αναφερθεί, προσβάλει το επίπεδο νοημοσύνης του Τραμπ. Ως άμεση συνέπεια της στάσης τους αυτής, είδαν το επίπεδο των σχέσεων τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδεινώνεται ταχύτατα.
Ειδικότερα, ο Τίλερσον που ήταν στενός πολιτικός σύμμαχος του Μάτις, είδε την τύχη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρίνεται επί τη βάσει της αποκάλυψης που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σύμφωνα με την οποία, στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως «ηλίθιο».
Σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων, η αποκάλυψη αυτή επιδείνωσε ακόμη περισσότερο μία σχέση έντασης που προϋπήρχε μεταξύ του Τραμπ και του (τότε) επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με συνέπεια την αποπομπή του Τίλερσον από τα καθήκοντα του, μετά από πέντε μήνες.
Παρά το γεγονός της δημοσιοποίησης αρκετών περιπτώσεων κατά τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφωνίες με τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, ο Μάτις ήταν-μέχρι τώρα- επιτυχής στην προσπάθειά του να μην δημοσιοποιήσει την προσωπική απαξίωση που αισθάνεται για τον πρόεδρο Τραμπ.
Οι συνεργάτες του σημερινού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Μάτις αισθάνεται ότι έχει ένα σοβαρό καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια των ΗΠΑ και έχει εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουσή του με τον Τραμπ.
Έτσι, προκάλεσε κάποια έκπληξη η κίνησή του να εκδώσει ανακοίνωση αμφισβητώντας τα όσα προκύπτουν για την στάση του, από το ρεπορτάζ του Γούντγουορντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προσέβαλε τη νοημοσύνη του Αμερικανού προέδρου.
«Τα περιφρονητικά λόγια σχετικά με τον πρόεδρο που αποδίδονται σε μένα από το βιβλίο του Γούντγουορντ δεν ειπώθηκαν ποτέ από μένα ή κατά την παρουσία μου. Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνω γενικά να διαβάζω μυθιστορήματα, αυτό, αποτελεί τμήμα μιας συγγραφής βιβλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι ανώνυμες πηγές του, δεν του προσδίδουν αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάτις σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Καθώς υπηρετώ αυτή την κυβέρνηση, η ιδέα ότι θα μπορούσα να επιδείξω απέχθεια για τον εκλεγμένο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, πρόεδρο Τραμπ, ή να ανεχθώ ασέβεια για το γραφείο του προέδρου, στο οποίο εντάσσεται το υπουργείο Άμυνας, αποτελεί προϊόν της πλούσιας φαντασίας που μπορεί να έχει κάποιος», επεσήμανε η ίδια ανακοίνωση.
Ο Μάτις την εβδομάδα αυτή, επισκέπτεται την Ασία.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η στάση ολικής άρνησης των όσων αποκαλύπτει ο Γούντγουορντ από τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, θα σταθεί ικανή προκειμένου να αντιστρέψει τις οποιεσδήποτε συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε τα όσα επεσήμανε με την ανακοίνωση του πενταγώνου ο Μάτις, στο Twitter.
Από την άλλη μεριά, ο Γούντγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post ότι «επιμένει στα όσα παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ του».
«Αυτό πρόκειται να εξοργίσει τον Τραμπ», δήλωσε ο Μαρκ Πέρι που είναι ιστορικός με αντικείμενο την στρατιωτική ιστορία, αλλά και δημοσιογράφος, που χρονογραφεί την θητεία του Μάτις στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. «Θα εκδηλώσει την εκδίκησή του», προέβλεψε ο ίδιος, αναφορικά με τις κινήσεις που αναμένει από τον πρόεδρο Τραμπ.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μάτις, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την δημοσιοποίηση του σχολίου του σχετικά με τη νοητική ικανότητα του Τραμπ, στο βιβλίο του Γούντγουορντ. Ο Μάτις κρατάει υπερβολικά το στόμα του κλειστό, ενώ σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει προσπαθήσει να παραμείνει μακριά από εκρηκτικές διαφωνίες με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Τα περιστατικά αυτά των διαφωνιών, συνήθως συμβαίνουν σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
«Ο ίδιος ήταν πάντοτε πολύ προσεχτικός, ακόμη και σε προσωπικές καταστάσεις κι αναφορικά με το να κακολογήσει τον πρόεδρο», δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πενταγώνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post, ο Γούντγουορντ γράφει ότι ο Μάτις έκανε το σχόλιο μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου. Στην συνεδρίαση αυτή, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξία της επιχείρησης συγκέντρωσης πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κι αναφορικά με τον γρήγορο εντοπισμό πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα.
Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε την συνολική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, ο Μάτις του απάντησε: «Το κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Γούντγουορντ και έχουν δημοσιευτεί στην Post.
Από την ανταλλαγή αυτή απόψεων με τον Τραμπ, ο Μάτις «εξοργίστηκε και θορυβήθηκε, λέγοντας τους συνεργάτες του, ότι ο πρόεδρος αντέδρασε σαν να είχε την αντίληψη ενός παιδιού στην πέμπτη ή την έκτη δημοτικού», γράφει ο Γούντγουορντ, που είναι αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται η αποκάλυψη από τον Γούντγουορντ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις σχέσεις του Μάτις με τον Τραμπ, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την άποψη ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ανησυχεί για τις απόψεις που εκφράζει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ για θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με την Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Βόρεια Κορέα.
Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσινγκτον που εκφράζουν την έκπληξη τους, για το γεγονός της μη προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντρών σε πιο συχνά χρονικά διαστήματα.
Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι η σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον ΥΠΑΜ του, άρχισε να επιδεινώνεται, μετά από την ανακοίνωση που έκανε ο Τραμπ το 2017 και παρά την αρνητική του στάση, για την συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, υποστήριζε ο Μάτις, παρά την τάση του Τραμπ να υποστηρίζει την αποχώρησή τους.
Τραμπ και Λευκός Οίκος αντιδρούν στο βιβλίο του Γούντγουορντ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Ο Γούντγουορντ, που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρόμπερτ Νίξον, αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι πολλοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου αγνοούσαν κάποιες φορές τις εντολές του προκειμένου να περιορίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά του.
«Είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο», σχολίασε ο ίδιος ο Τραμπ στην εκπομπή Daily Caller, «είναι κατασκευασμένα ψεύδη, μια εξαπάτηση του κοινού».
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο Μπομπ Γούντγουορντ, μετά την επίθεση με χημικά, τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον στρατηγό και του είπε ότι θέλει να σκοτώσουν τον Σύρο πρόεδρο. «Να το σκοτώσουμε το μπουρδέλο! Εμπρός! Πάμε εκεί κάτω και τον σκοτώνουμε!», φέρεται να είπε.
Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Μάτις στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του εξήγησε: «Δεν θα κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι».
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς του βιβλίου ως «ένα μοναδικό είδος λογοτεχνίας της Ουάσινγκτον» και πρόσθεσε ότι «δεν έχω εκστομίσει ποτέ ούτε έχω ακούσει να λέγονται παρουσία μου» αυτές οι επιτιμητικές εκφράσεις.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι το βιβλίο «δεν είναι τίποτα άλλο από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες (προέρχονται) από δυσαρεστημένους πρώην εργαζόμενους, που ειπώθηκαν για να αμαυρώσουν την εικόνα του προέδρου».
Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ιστορία σχετικά με τον Άσαντ. «Έχω την ευχαρίστηση να είμαι παρούσα σε αυτές τις συζητήσεις (…) και δεν έχω ακούσει ποτέ τον πρόεδρο να μιλά για δολοφονία του Άσαντ», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους.
Σε ένα άλλο του Tweet αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γούντγουορντ ότι αποκάλεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον «χαζό Νότιο», αλλά και ότι αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς «νοητικά καθυστερημένο».
«Δεν είπα τίποτα από τα δύο. Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για κανέναν, περιλαμβανομένου του Τζεφ. Το να είσαι Νότιος είναι καταπληκτικό. Τα κατασκεύασε για να μας διχάσει», τόνισε.
Ο Κέλι, από την πλευρά του, σε σχόλια που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ποτέ δεν αποκάλεσε τον Τραμπ ηλίθιο και χαρακτήρισε το βιβλίο «εντελώς βλακείες».
Ενισχύεται το κλίμα αμφιβολίας για την παραμονή του Τζον Κέλι στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ήδη οργισμένος με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, όταν χθες είδαν το φως της δημοσιότητας εκρηκτικές λεπτομέρειες από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να διαταράξει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες ευαίσθητες ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, καθώς ο Τραμπ, μισεί να τον καθοδηγούν, ενώ ο Κέλι έχει δεχθεί να τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, παρά να έχει διαρκείς τριβές με τον πρόεδρο. Ο Τραμπ απαιτεί υπακοή σε όσα πρεσβεύει, ενώ κατά την άποψη του ίδιου, αλλά και των στενών συνεργατών του, ο Κέλι ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία της προσωπικής του φήμης.
Ο ίδιος κατόρθωσε να διαχειριστεί τις φήμες που κυκλοφορούσαν για μία επικείμενη αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο με μία εσωτερική ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουλίου και, σύμφωνα με την οποία, συμφώνησε να παραμείνει στην θέση του προσωπάρχη, μέχρι την προεκλογική εκστρατεία του 2020. Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή από τις δηλώσεις περισσότερων από δώδεκα πρώην αλλά και εν ενεργεία αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, αλλά κι ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ.
Ωστόσο, η αποκάλυψη για τα σχόλια που φέρεται να έχει κάνει ο Κέλι στο βιβλίο του Γούντγουορντ, φαίνεται ότι επαναφέρει και πάλι το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο. «Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε την άμμο που έχει μείνει στην κλεψύδρα. Έτσι ήταν ο χρόνος του στον Λευκό Οίκο: μία κλεψύδρα που έφτασε στο τέλος και ενεργοποιήθηκε από την αρχή από τον Τραμπ και επί τη βάσει της επιλογής του», προέβλεψε ένας πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για τον Κέλι.
Η ανακοίνωση που έκανε ο Κέλι τον Ιούλιο, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δημοσιοποιήθηκε, ενώ φαίνεται πως εξέπληξε και τον Τραμπ. Την ημέρα που γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις του Κέλι υπήρχε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών στον Λευκό Οίκο, ενώ αντιδρώντας στην είδηση κι ο πρόεδρος Τραμπ ανασήκωσε τους ώμους του. «Αυτό είναι καλό για μένα, καθώς έρχονται οι ενδιάμεσες εκλογές», σχολίασε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και σύμφωνα με όσα δηλώνει ένας φίλος του.
Στο βιβλίο του Γούντγουορντ, ο Κέλι φέρεται να χαρακτήρισε τον πρόεδρο Τραμπ «ηλίθιο» στην διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες του. «Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να τον πείσουμε για κάτι. Έχει εκτροχιαστεί. Είμαστε στην πόλη των τρελών. Δεν γνωρίζω γιατί βρισκόμαστε εμείς εδώ. Πρόκειται για την χειρότερη δουλειά που είχα ποτέ», φέρεται να είπε ο Κέλι.
Μερικά στελέχη του Λευκού Οίκου αφήνουν να εννοηθεί ότι η άρνηση του Κέλι ότι έκανε το παραπάνω σχόλιο ενδέχεται να ενισχύσει την λογική που έχει καλλιεργηθεί από τον πρόεδρο Τραμπ και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό των «κατασκευασμένων ειδήσεων» σε δημοσιεύματα εφημερίδων που πλήττουν την αξιοπιστία μελών της κυβέρνησης ή αξιωματούχων.
«Η ιδέα ότι αποκάλεσα τον πρόεδρο ηλίθιο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», είπε ο Κέλι ανακυκλώνοντας μία δήλωση που είχε κάνει την περασμένη άνοιξη στο NBC News. «Πάντα ξέρει τι υποστηρίζω και οι δύο μας ξέρουμε ότι η ιστορία αυτή είναι ψεύτικη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ.
**************************
One
unexpected by-product of the Trump administration has been the
resurgence of Carl Bernstein and Bob Woodward. It’s not just that
Watergate feels freshly relevant and impeachment is on tongues around
the country. The two aging reporters are making vital contributions once
more.
Bernstein has contributed to several major stories, including the revelation of the Steele dossier. Now comes Woodward’s long-anticipated book on the Trump administration, and the first revelations, reported by The Washington Post on Tuesday, suggest it’s a doozy. Dishy, insidery books on the White House have become Woodward’s staple in recent decades, and is any White House as well suited to dishy, insidery accounts as Donald Trump’s?
Almost certainly not.
Woodward delivers a raft of jaw-dropping anecdotes about the administration: Secretary of Defense James Mattis saying the president has the comprehension of “a fifth- or sixth-grader.” Chief of Staff John Kelly calling Trump an idiot. Trump saying Attorney General Jeff Sessions “is mentally retarded.” The economic adviser Gary Cohn orchestrating the theft of a letter from the president’s desk to prevent him from signing it. Trump telling Commerce Secretary Wilbur Ross, “I don’t trust you. I don’t want you doing any more negotiations … You’re past your prime.”
The new nuggets in the Post write-up
are similar, and sometimes identical, in substance and thrust to what
other reports have already conveyed: The White House is a snake’s nest
of fear, rivalry, and backbiting, overseen haphazardly by an incompetent
and mercurial president.
Yet they are bound to land with a little extra force because of the source. The obvious analogue is Michael Wolff’s Fire and Fury, which created a splash when it was released in January. Yet while parts of Wolff’s book rang true, critics were able to poke some holes in others. Additional books about the White House have come from narrators who are unreliable, either because they have an ax to grind (Omarosa Manigault-Newman) or a relationship to sweeten (Sean Spicer). Woodward is not without critics, many of whom make valid points about his methods. But regardless of the means, he tends to deliver the goods.
If there’s an overarching theme that emerges from the new revelations, it is the depth of the mutual disgust and disrespect between the president and his top aides, which is even more extensive than was already known. While some of the characters in Woodward’s anecdotes, including Cohn, Chief of Staff Reince Priebus, Staff Secretary Rob Porter, and National-Security Adviser H. R. McMaster, have already left the administration, Mattis, Kelly, Sessions, and Ross remain in top positions.
Given the revelations in Woodward’s book, how can these men stay in their roles with a president they detest so much? How will they be able to do their jobs now? And how could the president possibly keep them around now that the book is out?
The standard answer to the first question is that they are there to protect the country, and the anecdotes in Woodward’s book match to that. He writes that Trump questioned why the U.S. needed to have troops in South Korea, to which Mattis replied, “We’re doing this in order to prevent World War III.” He reportedly later told friends, “Secretaries of defense don’t always get to choose the president they work for.”
Woodward also claims that Mattis slow walked an order from Trump to kill Syria’s Bashar al-Assad in April 2017, instead talking the president down to a set of air strikes. That aligns with reporting by Patrick Radden Keefe in The New Yorker, who said Mattis appeased Trump by saying the Pentagon was working on things, then let them die quietly.
For a man like Mattis, the defense secretary’s job seems to be a crowning honor in a decorated career, an act of duty to serve the nation, and a chance to help save the country from its president. Whatever moral qualms some Trump aides have about serving him, they believe, or tell themselves, that they are better able to prevent disaster by being inside the administration than they are by leaving. Assessing such claims, as a matter of fact or of morality, is difficult, though the anecdotes that sources told Woodward seem designed to bolster them.
Kelly,
like Mattis, came to the administration after a long career in the
military, and seems to approach the job dutifully as well. As became
clear early in his term as chief of staff (after a stint as secretary of
homeland security), Kelly was far more ideologically simpatico with Trump than had been initially clear. Stylistically, they remain far apart.
“He’s an idiot,” Woodward quotes Kelly as saying during a group meeting. “It’s pointless to try to convince him of anything. He’s gone off the rails. We’re in Crazytown. I don’t even know why any of us are here. This is the worst job I’ve ever had.”
So why is Kelly still in the White House? He has reportedly threatened to resign on several occasions, and already appears to be effectively sidelined within the West Wing. Why stay for more abuse?
And what about Ross and Sessions? The commerce secretary is an extremely wealthy man, and already an octogenarian. (One answer is that he seems to have enriched himself by taking the job.) The president’s derision of Sessions is even more excruciating. Sessions was one of Trump’s earliest and most steadfast supporters during the 2016 presidential race, but Trump has blasted him more or less constantly since the spring of 2017. Over Labor Day weekend, the president attacked Sessions in astonishing terms, complaining that the Justice Department had prosecuted two Republican members of Congress for committing crimes.
[............................]
Δεν είναι μυστικό στην Ουάσινγκτον ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έχουν συχνά διαφωνίες. Ωστόσο, ο αυστηρά πειθαρχημένος συνταξιούχος στρατηγός του Στρατιωτικού Σώματος των Πεζοναυτών έχει κρατήσει μυστικές τις προσωπικές διαφωνίες που έχει με τον Τραμπ, αποτρέποντας την διαρροή τους στα ΜΜΕ.
Ο Μάτις το πετύχαινε αυτό, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Μπομπ Γούντγουορντ, σχολιάζει το Politico. Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί την 11η Σεπτεμβρίου, ο βετεράνος δημοσιογράφος περιγράφει έναν εξοργισμένο υπουργό Άμυνας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο σχέσεων, με τον αρχιστράτηγο του, πρόεδρο Τραμπ.
Σε μία ιδιωτική συζήτηση με συνεργάτες του, ο Μάτις φανερώνει τις πραγματικές σκέψεις του για τον Τραμπ, ενώ τον συγκρίνει με «έναν μαθητή της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού».
Η αποκάλυψη αυτή, φέρνει τον σημερινό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, ενώ στην ίδια αυτή θέση, έχουν βρεθεί αρκετοί υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αλλά και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Τόσο οι δύο πρώην αξιωματούχοι, όσο και ο σημερινός προσωπάρχης έχουν όπως έχει αναφερθεί, προσβάλει το επίπεδο νοημοσύνης του Τραμπ. Ως άμεση συνέπεια της στάσης τους αυτής, είδαν το επίπεδο των σχέσεων τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδεινώνεται ταχύτατα.
Ειδικότερα, ο Τίλερσον που ήταν στενός πολιτικός σύμμαχος του Μάτις, είδε την τύχη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρίνεται επί τη βάσει της αποκάλυψης που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σύμφωνα με την οποία, στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως «ηλίθιο».
Σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων, η αποκάλυψη αυτή επιδείνωσε ακόμη περισσότερο μία σχέση έντασης που προϋπήρχε μεταξύ του Τραμπ και του (τότε) επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με συνέπεια την αποπομπή του Τίλερσον από τα καθήκοντα του, μετά από πέντε μήνες.
Παρά το γεγονός της δημοσιοποίησης αρκετών περιπτώσεων κατά τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφωνίες με τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, ο Μάτις ήταν-μέχρι τώρα- επιτυχής στην προσπάθειά του να μην δημοσιοποιήσει την προσωπική απαξίωση που αισθάνεται για τον πρόεδρο Τραμπ.
Οι συνεργάτες του σημερινού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Μάτις αισθάνεται ότι έχει ένα σοβαρό καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια των ΗΠΑ και έχει εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουσή του με τον Τραμπ.
Έτσι, προκάλεσε κάποια έκπληξη η κίνησή του να εκδώσει ανακοίνωση αμφισβητώντας τα όσα προκύπτουν για την στάση του, από το ρεπορτάζ του Γούντγουορντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προσέβαλε τη νοημοσύνη του Αμερικανού προέδρου.
«Τα περιφρονητικά λόγια σχετικά με τον πρόεδρο που αποδίδονται σε μένα από το βιβλίο του Γούντγουορντ δεν ειπώθηκαν ποτέ από μένα ή κατά την παρουσία μου. Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνω γενικά να διαβάζω μυθιστορήματα, αυτό, αποτελεί τμήμα μιας συγγραφής βιβλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι ανώνυμες πηγές του, δεν του προσδίδουν αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάτις σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Καθώς υπηρετώ αυτή την κυβέρνηση, η ιδέα ότι θα μπορούσα να επιδείξω απέχθεια για τον εκλεγμένο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, πρόεδρο Τραμπ, ή να ανεχθώ ασέβεια για το γραφείο του προέδρου, στο οποίο εντάσσεται το υπουργείο Άμυνας, αποτελεί προϊόν της πλούσιας φαντασίας που μπορεί να έχει κάποιος», επεσήμανε η ίδια ανακοίνωση.
Ο Μάτις την εβδομάδα αυτή, επισκέπτεται την Ασία.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η στάση ολικής άρνησης των όσων αποκαλύπτει ο Γούντγουορντ από τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, θα σταθεί ικανή προκειμένου να αντιστρέψει τις οποιεσδήποτε συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε τα όσα επεσήμανε με την ανακοίνωση του πενταγώνου ο Μάτις, στο Twitter.
Από την άλλη μεριά, ο Γούντγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post ότι «επιμένει στα όσα παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ του».
«Αυτό πρόκειται να εξοργίσει τον Τραμπ», δήλωσε ο Μαρκ Πέρι που είναι ιστορικός με αντικείμενο την στρατιωτική ιστορία, αλλά και δημοσιογράφος, που χρονογραφεί την θητεία του Μάτις στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. «Θα εκδηλώσει την εκδίκησή του», προέβλεψε ο ίδιος, αναφορικά με τις κινήσεις που αναμένει από τον πρόεδρο Τραμπ.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μάτις, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την δημοσιοποίηση του σχολίου του σχετικά με τη νοητική ικανότητα του Τραμπ, στο βιβλίο του Γούντγουορντ. Ο Μάτις κρατάει υπερβολικά το στόμα του κλειστό, ενώ σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει προσπαθήσει να παραμείνει μακριά από εκρηκτικές διαφωνίες με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Τα περιστατικά αυτά των διαφωνιών, συνήθως συμβαίνουν σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
«Ο ίδιος ήταν πάντοτε πολύ προσεχτικός, ακόμη και σε προσωπικές καταστάσεις κι αναφορικά με το να κακολογήσει τον πρόεδρο», δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πενταγώνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post, ο Γούντγουορντ γράφει ότι ο Μάτις έκανε το σχόλιο μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου. Στην συνεδρίαση αυτή, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξία της επιχείρησης συγκέντρωσης πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κι αναφορικά με τον γρήγορο εντοπισμό πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα.
Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε την συνολική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, ο Μάτις του απάντησε: «Το κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Γούντγουορντ και έχουν δημοσιευτεί στην Post.
Από την ανταλλαγή αυτή απόψεων με τον Τραμπ, ο Μάτις «εξοργίστηκε και θορυβήθηκε, λέγοντας τους συνεργάτες του, ότι ο πρόεδρος αντέδρασε σαν να είχε την αντίληψη ενός παιδιού στην πέμπτη ή την έκτη δημοτικού», γράφει ο Γούντγουορντ, που είναι αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται η αποκάλυψη από τον Γούντγουορντ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις σχέσεις του Μάτις με τον Τραμπ, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την άποψη ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ανησυχεί για τις απόψεις που εκφράζει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ για θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με την Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Βόρεια Κορέα.
Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσινγκτον που εκφράζουν την έκπληξη τους, για το γεγονός της μη προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντρών σε πιο συχνά χρονικά διαστήματα.
Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι η σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον ΥΠΑΜ του, άρχισε να επιδεινώνεται, μετά από την ανακοίνωση που έκανε ο Τραμπ το 2017 και παρά την αρνητική του στάση, για την συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, υποστήριζε ο Μάτις, παρά την τάση του Τραμπ να υποστηρίζει την αποχώρησή τους.
Τραμπ και Λευκός Οίκος αντιδρούν στο βιβλίο του Γούντγουορντ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Ο Γούντγουορντ, που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρόμπερτ Νίξον, αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι πολλοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου αγνοούσαν κάποιες φορές τις εντολές του προκειμένου να περιορίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά του.
«Είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο», σχολίασε ο ίδιος ο Τραμπ στην εκπομπή Daily Caller, «είναι κατασκευασμένα ψεύδη, μια εξαπάτηση του κοινού».
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο Μπομπ Γούντγουορντ, μετά την επίθεση με χημικά, τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον στρατηγό και του είπε ότι θέλει να σκοτώσουν τον Σύρο πρόεδρο. «Να το σκοτώσουμε το μπουρδέλο! Εμπρός! Πάμε εκεί κάτω και τον σκοτώνουμε!», φέρεται να είπε.
Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Μάτις στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του εξήγησε: «Δεν θα κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι».
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς του βιβλίου ως «ένα μοναδικό είδος λογοτεχνίας της Ουάσινγκτον» και πρόσθεσε ότι «δεν έχω εκστομίσει ποτέ ούτε έχω ακούσει να λέγονται παρουσία μου» αυτές οι επιτιμητικές εκφράσεις.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι το βιβλίο «δεν είναι τίποτα άλλο από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες (προέρχονται) από δυσαρεστημένους πρώην εργαζόμενους, που ειπώθηκαν για να αμαυρώσουν την εικόνα του προέδρου».
Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ιστορία σχετικά με τον Άσαντ. «Έχω την ευχαρίστηση να είμαι παρούσα σε αυτές τις συζητήσεις (…) και δεν έχω ακούσει ποτέ τον πρόεδρο να μιλά για δολοφονία του Άσαντ», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους.
Σε ένα άλλο του Tweet αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γούντγουορντ ότι αποκάλεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον «χαζό Νότιο», αλλά και ότι αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς «νοητικά καθυστερημένο».
«Δεν είπα τίποτα από τα δύο. Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για κανέναν, περιλαμβανομένου του Τζεφ. Το να είσαι Νότιος είναι καταπληκτικό. Τα κατασκεύασε για να μας διχάσει», τόνισε.
Ο Κέλι, από την πλευρά του, σε σχόλια που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ποτέ δεν αποκάλεσε τον Τραμπ ηλίθιο και χαρακτήρισε το βιβλίο «εντελώς βλακείες».
Ενισχύεται το κλίμα αμφιβολίας για την παραμονή του Τζον Κέλι στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ήδη οργισμένος με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, όταν χθες είδαν το φως της δημοσιότητας εκρηκτικές λεπτομέρειες από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να διαταράξει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες ευαίσθητες ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, καθώς ο Τραμπ, μισεί να τον καθοδηγούν, ενώ ο Κέλι έχει δεχθεί να τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, παρά να έχει διαρκείς τριβές με τον πρόεδρο. Ο Τραμπ απαιτεί υπακοή σε όσα πρεσβεύει, ενώ κατά την άποψη του ίδιου, αλλά και των στενών συνεργατών του, ο Κέλι ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία της προσωπικής του φήμης.
Ο ίδιος κατόρθωσε να διαχειριστεί τις φήμες που κυκλοφορούσαν για μία επικείμενη αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο με μία εσωτερική ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουλίου και, σύμφωνα με την οποία, συμφώνησε να παραμείνει στην θέση του προσωπάρχη, μέχρι την προεκλογική εκστρατεία του 2020. Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή από τις δηλώσεις περισσότερων από δώδεκα πρώην αλλά και εν ενεργεία αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, αλλά κι ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ.
Ωστόσο, η αποκάλυψη για τα σχόλια που φέρεται να έχει κάνει ο Κέλι στο βιβλίο του Γούντγουορντ, φαίνεται ότι επαναφέρει και πάλι το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο. «Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε την άμμο που έχει μείνει στην κλεψύδρα. Έτσι ήταν ο χρόνος του στον Λευκό Οίκο: μία κλεψύδρα που έφτασε στο τέλος και ενεργοποιήθηκε από την αρχή από τον Τραμπ και επί τη βάσει της επιλογής του», προέβλεψε ένας πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για τον Κέλι.
Η ανακοίνωση που έκανε ο Κέλι τον Ιούλιο, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δημοσιοποιήθηκε, ενώ φαίνεται πως εξέπληξε και τον Τραμπ. Την ημέρα που γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις του Κέλι υπήρχε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών στον Λευκό Οίκο, ενώ αντιδρώντας στην είδηση κι ο πρόεδρος Τραμπ ανασήκωσε τους ώμους του. «Αυτό είναι καλό για μένα, καθώς έρχονται οι ενδιάμεσες εκλογές», σχολίασε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και σύμφωνα με όσα δηλώνει ένας φίλος του.
Στο βιβλίο του Γούντγουορντ, ο Κέλι φέρεται να χαρακτήρισε τον πρόεδρο Τραμπ «ηλίθιο» στην διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες του. «Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να τον πείσουμε για κάτι. Έχει εκτροχιαστεί. Είμαστε στην πόλη των τρελών. Δεν γνωρίζω γιατί βρισκόμαστε εμείς εδώ. Πρόκειται για την χειρότερη δουλειά που είχα ποτέ», φέρεται να είπε ο Κέλι.
Μερικά στελέχη του Λευκού Οίκου αφήνουν να εννοηθεί ότι η άρνηση του Κέλι ότι έκανε το παραπάνω σχόλιο ενδέχεται να ενισχύσει την λογική που έχει καλλιεργηθεί από τον πρόεδρο Τραμπ και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό των «κατασκευασμένων ειδήσεων» σε δημοσιεύματα εφημερίδων που πλήττουν την αξιοπιστία μελών της κυβέρνησης ή αξιωματούχων.
«Η ιδέα ότι αποκάλεσα τον πρόεδρο ηλίθιο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», είπε ο Κέλι ανακυκλώνοντας μία δήλωση που είχε κάνει την περασμένη άνοιξη στο NBC News. «Πάντα ξέρει τι υποστηρίζω και οι δύο μας ξέρουμε ότι η ιστορία αυτή είναι ψεύτικη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ.
**************************
Bob Woodward's Damning New Book About President Trump
David A. Graham
Bob Woodward's latest book shows the administration is broken, and yet what comes next could be even worse.
Bernstein has contributed to several major stories, including the revelation of the Steele dossier. Now comes Woodward’s long-anticipated book on the Trump administration, and the first revelations, reported by The Washington Post on Tuesday, suggest it’s a doozy. Dishy, insidery books on the White House have become Woodward’s staple in recent decades, and is any White House as well suited to dishy, insidery accounts as Donald Trump’s?
Almost certainly not.
Woodward delivers a raft of jaw-dropping anecdotes about the administration: Secretary of Defense James Mattis saying the president has the comprehension of “a fifth- or sixth-grader.” Chief of Staff John Kelly calling Trump an idiot. Trump saying Attorney General Jeff Sessions “is mentally retarded.” The economic adviser Gary Cohn orchestrating the theft of a letter from the president’s desk to prevent him from signing it. Trump telling Commerce Secretary Wilbur Ross, “I don’t trust you. I don’t want you doing any more negotiations … You’re past your prime.”
Yet they are bound to land with a little extra force because of the source. The obvious analogue is Michael Wolff’s Fire and Fury, which created a splash when it was released in January. Yet while parts of Wolff’s book rang true, critics were able to poke some holes in others. Additional books about the White House have come from narrators who are unreliable, either because they have an ax to grind (Omarosa Manigault-Newman) or a relationship to sweeten (Sean Spicer). Woodward is not without critics, many of whom make valid points about his methods. But regardless of the means, he tends to deliver the goods.
If there’s an overarching theme that emerges from the new revelations, it is the depth of the mutual disgust and disrespect between the president and his top aides, which is even more extensive than was already known. While some of the characters in Woodward’s anecdotes, including Cohn, Chief of Staff Reince Priebus, Staff Secretary Rob Porter, and National-Security Adviser H. R. McMaster, have already left the administration, Mattis, Kelly, Sessions, and Ross remain in top positions.
Given the revelations in Woodward’s book, how can these men stay in their roles with a president they detest so much? How will they be able to do their jobs now? And how could the president possibly keep them around now that the book is out?
The standard answer to the first question is that they are there to protect the country, and the anecdotes in Woodward’s book match to that. He writes that Trump questioned why the U.S. needed to have troops in South Korea, to which Mattis replied, “We’re doing this in order to prevent World War III.” He reportedly later told friends, “Secretaries of defense don’t always get to choose the president they work for.”
Woodward also claims that Mattis slow walked an order from Trump to kill Syria’s Bashar al-Assad in April 2017, instead talking the president down to a set of air strikes. That aligns with reporting by Patrick Radden Keefe in The New Yorker, who said Mattis appeased Trump by saying the Pentagon was working on things, then let them die quietly.
For a man like Mattis, the defense secretary’s job seems to be a crowning honor in a decorated career, an act of duty to serve the nation, and a chance to help save the country from its president. Whatever moral qualms some Trump aides have about serving him, they believe, or tell themselves, that they are better able to prevent disaster by being inside the administration than they are by leaving. Assessing such claims, as a matter of fact or of morality, is difficult, though the anecdotes that sources told Woodward seem designed to bolster them.
“He’s an idiot,” Woodward quotes Kelly as saying during a group meeting. “It’s pointless to try to convince him of anything. He’s gone off the rails. We’re in Crazytown. I don’t even know why any of us are here. This is the worst job I’ve ever had.”
So why is Kelly still in the White House? He has reportedly threatened to resign on several occasions, and already appears to be effectively sidelined within the West Wing. Why stay for more abuse?
And what about Ross and Sessions? The commerce secretary is an extremely wealthy man, and already an octogenarian. (One answer is that he seems to have enriched himself by taking the job.) The president’s derision of Sessions is even more excruciating. Sessions was one of Trump’s earliest and most steadfast supporters during the 2016 presidential race, but Trump has blasted him more or less constantly since the spring of 2017. Over Labor Day weekend, the president attacked Sessions in astonishing terms, complaining that the Justice Department had prosecuted two Republican members of Congress for committing crimes.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου