Θάνος Τζήμερος: Άκου, φασιστάκο!
Λάζαρος Βασιλείου
πηγή: documentonews.gr
πηγή: documentonews.gr
Εντάξει. Ο Θάνος ο Τζήμερος δεν είναι
ιστορικός. Το παίζει όμως. Αναπαράγει χιλιοειπωμένα τσιτάτα του
καθεστώτος των «νικητών» από τη χούντα μέχρι και πρόσφατα, τσιτάτα που
επιχειρεί να κωδικοποιήσει σε «επιστημονικές μελέτες» το γνωστό
αναθεωρητικό δίδυμο (Καλύβας – Μαραντζίδης) και οι συν αυτώ. Και φυσικά
πολλά από αυτά τα τσιτάτα εκπορεύτηκαν από τους ίδιους τους ναζί
κατακτητές: «Οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων ήταν οι
αυτοαποκαλούμενοι αντάρτες». Κοινώς, αν δεν υπήρχαν οι αντάρτες οι ναζί
δεν θα έκαναν εγκλήματα.
Ηταν ένας πολιτευτάκιας μαύρος, θλιβερός, φιλελές πρώτης, τύπος σκοτεινός
Ενα πόνημα του λελέ τρωγλοδύτη Θάνου Τζήμερου για το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που
δεν έκανε αντίσταση και με τη στάση του «υποχρέωνε» τους ναζήδες να
καταφεύγουν σε αντίποινα ξεσήκωσε τη μήνι των τρολ της εφημερίδας.
Εντάξει. Ο Θάνος ο Τζήμερος δεν είναι ιστορικός. Το παίζει όμως. Αναπαράγει χιλιοειπωμένα τσιτάτα του καθεστώτος των «νικητών» από τη χούντα μέχρι και πρόσφατα, τσιτάτα που επιχειρεί να κωδικοποιήσει σε «επιστημονικές μελέτες» το γνωστό αναθεωρητικό δίδυμο (Καλύβας – Μαραντζίδης) και οι συν αυτώ. Και φυσικά πολλά από αυτά τα τσιτάτα εκπορεύτηκαν από τους ίδιους τους ναζί κατακτητές: «Οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι αντάρτες». Κοινώς, αν δεν υπήρχαν οι αντάρτες οι ναζί δεν θα έκαναν εγκλήματα.
Ο Θάνος ο Τζήμερος θέτει και ερωτήματα του τύπου: «Ηταν ωφέλιμες στρατιωτικά αυτές οι επιχειρήσεις;». Και φυσικά απαντά αρνητικά. Γιατί αυτός είναι ο Θάνος ο Τζήμερος. Σε αυτό το σημείο αρχίζει να ξεφεύγει το πράγμα και πάμε σε άλλη «επιστήμη» (όχι πως πριν ήμασταν σε κάποια). Η σχέση ανάμεσα στους κατακτητές και τους κατακτημένους είναι σαν τον ισολογισμό μιας εταιρείας. Γερμανοί νεκροί = κέρδος, Ελληνες νεκροί = ζημία. Οι Ελληνες νεκροί είναι περισσότεροι, άρα η χώρα ζημιώθηκε.
Κι αν σε τσιμπήσει κουνούπι αντάρτης;
Για να «αποδείξει» τους ισχυρισμούς του ο Θάνος ο Τζήμερος παραθέτει αριθμούς. Κατά την προσφιλή συνήθεια των αναθεωρητών οι αριθμοί αυτοί αφορούν νεκρούς (δεν μου το βγάζεις από τον νου ότι η επιστήμη της πτωματολογίας έχει λελέδικο υπόβαθρο). Εν προκειμένω Γερμανούς. Γράφει λοιπόν: «Καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής, από τις αντιστασιακές ενέδρες σκοτώθηκαν στην Ελλάδα 376 Γερμανοί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του γερμανικού στρατού. Αριθμός εντελώς αμελητέος συγκριτικά με τα 6,8 εκατομμύρια νεκρούς των δυνάμεων του Αξονα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα κουνούπια σκότωσαν διπλάσιους απ’ όσους η ενωμένη εθνική αντίσταση! 721 οπλίτες και βαθμοφόροι του στρατού κατοχής πέθαναν από ελονοσία, τύφο και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αλλοι 237 Γερμανοί αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους».
Η επιστήμη της Ιστορίας χρησιμοποιεί στοιχεία, βασίζεται σε τεκμήρια τα οποία αξιολογεί και παραθέτει αναφέροντας τις πηγές προέλευσής τους. Είναι επίσης μια κοπιαστική διαδικασία που προϋποθέτει έρευνα σε αρχεία, διασταύρωση, αξιολόγηση και φυσικά την τήρηση κανόνων δεοντολογίας. Τέλος μαθήματος, ω! Θάνε, ω! Τζήμερε. Ας δούμε λοιπόν τι γράφουν τα βρετανικά αρχεία. Είναι γνωστή η «συμπάθεια» των Βρετανών προς τον ΕΛΑΣ και αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορούσε να κατηγορήσει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για ροπή προς τον κομμουνισμό. Διαβάζουμε λοιπόν στο Απόρρητο Βιβλίο (Game Book) του Φόρεϊν Οφις (F.O.): «Πηγές της Force 133 (σ.σ.: της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα) αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 1944 σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 3.197 άντρες του εχθρού: 3.164 Γερμανοί και 33 Ιταλοί και Ελληνες συνεργάτες τους. Δεσμεύτηκαν 499 όπλα, 12 τόνοι εκρηκτικών, 68 στρατιωτικά οχήματα και ένα καΐκι. Επίσης καταστράφηκαν εννέα σκάφη, ένα ορυχείο χρωμίου, τέσσερις αποθήκες καυσίμων και δύο αποθήκες πυρομαχικών, 29 σιδηροδρομικές μηχανές και 125 βαγόνια, 9 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, 20 σιδηροδρομικές γέφυρες και 24 οδικές και προκλήθηκαν βλάβες σε 68 σημεία σιδηροδρομικής γραμμής. Τέλος, καταστράφηκαν 480 εχθρικά στρατιωτικά οχήματα και σκοτώθηκαν 55 υποζύγια (Game Book, Απόρρ., Σεπτ. 1944 F.O 371/43694/R 17213). Συνεχίζουμε πάλι από τα βρετανικά αρχεία: «Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί υπέστησαν συνολικά απώλειες 1.180 αντρών: 561 άντρες σκοτώθηκαν, 173 τραυματίστηκαν, για τους οποίους δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, και 316 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι» (Game Book, Απόρρ., Σεπτ. 1944 F.O 371/43696/R 19147). Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην Ακαδημία Αθηνών, το πιο έγκριτο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας.
Ας δούμε τα αμερικανικά αρχεία. Αλιεύουμε τυχαία. «5/9/1944. 10ωρη μάχη μεταξύ Γερμανών και κοινής δύναμης ΕΛΑΣ, SOE (Special Operation Executive – Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις) και OSS (Αμερικανική Αποστολή – πρόδρομος της CIA) και ανατίναξη των ορυχείων και εργοστασίου Πέλλας». Υποπτα τα πράγματα, Τζήμερε, δεν νομίζεις; Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί –οι σύμμαχοί μας– παρασύρθηκαν και πολεμούν μαζί με τους «αυτοαποκαλούμενους αντάρτες», τους «κοινούς εγκληματίες»;
Ο,τι πουν οι Γερμανοί, που είναι φίλοι μας
Και καλά, είπαμε, ο Θάνος ο Τζήμερος δεν είναι ιστορικός. Δεν ξέρει πού να ψάξει για να βρει τεκμήρια και στοιχεία. Μια γερμανική έκθεση διάβασε με 376 νεκρούς Γερμανούς. Αυτήν ξέρει, αυτήν εμπιστεύεται. Και στήνει γύρω από αυτή την ιστοριούλα του για να τσιμπήσουν κάποιοι αφελείς. Αφού δεν τα πολυκαταφέρνει με τα αρχεία, ας τον βοηθήσουμε λίγο. Ας του προτείνουμε μια βόλτα να καθαρίσει το μυαλό. Μακάβρια μεν, διαφωτιστική δε. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Διόνυσο, βρίσκεται το Γερμανικό Νεκροταφείο για τους νεκρούς του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η «χαρά» του πτωματολόγου. Εκεί λοιπόν από τους συνολικά 10.000 τάφους Γερμανών στρατιωτών οι 4.729 αφορούν ημερομηνίες θανάτου των τελευταίων 11 μηνών της Κατοχής (Δεκέμβριος 1943 - Οκτώβριος 1944), δηλαδή μετά τη λήξη των εχθροπραξιών με τακτικούς στρατούς (Βρετανούς – Ιταλούς). Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ έχει μετρήσει τους νεκρούς Γερμανούς ανά μήνα: Δεκέμβριος 1943: 292 Γερμανοί νεκροί. Ιανουάριος: 250. Φεβρουάριος: 244. Μάρτιος: 257. Απρίλιος: 346. Μάιος: 314. Ιούνιος: 336. Ιούλιος: 579. Αύγουστος: 544. Σεπτέμβριος: 878. Οκτώβριος: 689. Γράφει ο Φλάισερ: «Μια σύγκριση με τα διασωθέντα έγγραφα οδηγεί σε ένα ποσοστό απωλειών άνω του ημίσεως εξαιτίας του ανταρτοπολέμου στον οποίο οφειλόταν και η άνοδος του τελευταίου καλοκαιριού αφού το άθροισμα των άλλων αιτιών ελονοσία και άλλες ασθένειες, ατυχήματα, συμμαχικοί βομβαρδισμοί επιδεχόταν λιγότερες αυξομειώσεις. Οι γερμανικές εκθέσεις δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι η πλειονότητα των Γερμανών θυμάτων της αντιστασιακής δράσης οφειλόταν στον ΕΛΑΣ» (Χάγκεν Φλάισερ, «Η απόλυτη γερμανική εξουσία και το λυκόφως της Κατοχής, 1943-1944» «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους», τόμος ΙΣΤ, Ακαδημία Αθηνών).
Η αρχειακή έρευνα και η τεκμηρίωση είναι που ξεχωρίζουν την Ιστορία από τη μεταφυσική, τη θεολογία, την πολιτική, την (παρα)φιλολογία, την προπαγάνδα κ.ο.κ. Αντί κατακλείδας μια –διόλου επιστημονική– ερώτηση για να μπορεί να την αντιληφθεί και ο Θάνος ο Τζήμερος: «Ηθικός αυτουργός της σφαγής της Χίου, της καταστροφής των Ψαρών, της εξόδου του Μεσολογγίου, της ερήμωσης της Πελοποννήσου ήταν οι αντάρτες του 1821»;
Καλή αντάμωση στα Τζημεράδικα
του Αθανάσιου Κλάρα, γεωπόνου
Ωρε Αθανάσιε-Γλαυκοτζήμερε, μου σφυρίξανε πως έγραψες μεγάλη πραγματεία για την Αντίσταση όπου μας θεωρείς χειρότερους κι από τους φασίστες. Και πολύ καλά τα λες. Δεν κινδυνέψανε δα και όλοι στην κατοχή από τους ναζήδες. Και δουλίτσες έκαναν και τα ΕΣΠΑ της εποχής τσίμπησαν και τους ντενεκέδες πούλησαν χρυσάφι και τα μισθά τους πήραν για να ξεράσουν κάνα δυο κουβέντες στο φιλικό για όσους αντιστέκονταν. Γιατί τη φουστανέλα του γερμανοτσολιά τη συνόδευε πάντα η γραβάτα του καθωσπρέπει. Πάνω στο βουνό μάθαμε πως αυξήθηκαν μέσα στον λιμό οι εισαγωγές πολυτελών αυτοκινήτων και σοκολάτας ελβετικής. Business as usual, όπως λεν και οι πονηροί Εγγλέζοι, που έβαζαν τρικλοποδιά σε κάθε βήμα του αντάρτικου.
Επρεπε το λοιπόν να προσφωνήσουμε κι εμείς εξοχότατο τον Αδόλφο, όπως έκανες κι εσύ στη Μέρκελ; Σπάραξα στο γέλιο εκεί που αναφέρεις πως περισσότερα θύματα στον εχθρό προκάλεσαν τα κουνούπια παρά οι παρτιζάνοι μας. Γι’ αυτό τον λόγο προφανώς οι ταγματαλήτες κουβαλούσαν εντομοκτόνο φλιτ στα μπλόκα και τις εκκαθαριστικές κι όχι όλμους, πολυβόλα. Αλλά η αντίδραση αυτά έλεγε από τότε. Είχε τα δικά της μαθηματικά και εξαφάνιζε τις απώλειες του εχθρού για να μειώσει το βάρος της Αντίστασης ενώ κάθε χρόνο πρόσθετε κι άλλα ονόματα σε πηγάδες αναβαφτίζοντας τους θύτες σε θύματα. Μας λες πως έπρεπε να καθίσουμε στ’ αυγά μας και να κακαρίζουμε μέχρι να περάσει η μπόρα, όπως ο βασιλιάς και αυτοί που τον ακολούθησαν –με το αζημίωτο, ζυγιζόμενο σε ουγγιές χρυσού– στο Κάιρο. Μας κατηγορείς πως θέλαμε και κοινωνική αλλαγή ώστε να μην επιστρέψει το προπολεμικό ρετσινόλαδο. Αυτό που με στενοχώρησε όμως, ρε συνονόματε, είναι που δεν έχεις καμιά πρωτοτυπία σ’ αυτά που γράφεις. Σκονάκι είναι από τα εγχειρίδια της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης. Τα ίδια, μαθαίνω, λένε και στη Λετονία κάτι γερόντια των SS που παρευλάνουν μόνο και μόνο γιατί έτυχε να βρίσκονται εκτός υπηρεσίας όταν τους χτυπούσαμε. Και μην ξανακούσω πως κατέβασες αφίσες γιατί θα πάρω οδοιπορικό από τον κομμουνιστικό παράδεισο όπου βρίσκομαι και θα επανορθώσεις κουβαλώντας κουβά με γλουτολίνη.
Σύντροφοι, ευτυχώς δεν ηττηθήκαμε, γιατί αλλιώς δεν θα μας έπιαναν ακόμη στο στόμα τους οι διαχρονικοί Τζημεραίοι.
Για το δίκιο κι όχι άδικα, καλή αντάμωση στα Τζημεράδικα!
*** Ο γεωπόνος Αθανάσιος Κλάρας είναι μια από τις περσόνες γνωστού τρολ του διαδικτύου
Εντάξει. Ο Θάνος ο Τζήμερος δεν είναι ιστορικός. Το παίζει όμως. Αναπαράγει χιλιοειπωμένα τσιτάτα του καθεστώτος των «νικητών» από τη χούντα μέχρι και πρόσφατα, τσιτάτα που επιχειρεί να κωδικοποιήσει σε «επιστημονικές μελέτες» το γνωστό αναθεωρητικό δίδυμο (Καλύβας – Μαραντζίδης) και οι συν αυτώ. Και φυσικά πολλά από αυτά τα τσιτάτα εκπορεύτηκαν από τους ίδιους τους ναζί κατακτητές: «Οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι αντάρτες». Κοινώς, αν δεν υπήρχαν οι αντάρτες οι ναζί δεν θα έκαναν εγκλήματα.
Ο Θάνος ο Τζήμερος θέτει και ερωτήματα του τύπου: «Ηταν ωφέλιμες στρατιωτικά αυτές οι επιχειρήσεις;». Και φυσικά απαντά αρνητικά. Γιατί αυτός είναι ο Θάνος ο Τζήμερος. Σε αυτό το σημείο αρχίζει να ξεφεύγει το πράγμα και πάμε σε άλλη «επιστήμη» (όχι πως πριν ήμασταν σε κάποια). Η σχέση ανάμεσα στους κατακτητές και τους κατακτημένους είναι σαν τον ισολογισμό μιας εταιρείας. Γερμανοί νεκροί = κέρδος, Ελληνες νεκροί = ζημία. Οι Ελληνες νεκροί είναι περισσότεροι, άρα η χώρα ζημιώθηκε.
Κι αν σε τσιμπήσει κουνούπι αντάρτης;
Για να «αποδείξει» τους ισχυρισμούς του ο Θάνος ο Τζήμερος παραθέτει αριθμούς. Κατά την προσφιλή συνήθεια των αναθεωρητών οι αριθμοί αυτοί αφορούν νεκρούς (δεν μου το βγάζεις από τον νου ότι η επιστήμη της πτωματολογίας έχει λελέδικο υπόβαθρο). Εν προκειμένω Γερμανούς. Γράφει λοιπόν: «Καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής, από τις αντιστασιακές ενέδρες σκοτώθηκαν στην Ελλάδα 376 Γερμανοί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του γερμανικού στρατού. Αριθμός εντελώς αμελητέος συγκριτικά με τα 6,8 εκατομμύρια νεκρούς των δυνάμεων του Αξονα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα κουνούπια σκότωσαν διπλάσιους απ’ όσους η ενωμένη εθνική αντίσταση! 721 οπλίτες και βαθμοφόροι του στρατού κατοχής πέθαναν από ελονοσία, τύφο και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αλλοι 237 Γερμανοί αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους».
Η επιστήμη της Ιστορίας χρησιμοποιεί στοιχεία, βασίζεται σε τεκμήρια τα οποία αξιολογεί και παραθέτει αναφέροντας τις πηγές προέλευσής τους. Είναι επίσης μια κοπιαστική διαδικασία που προϋποθέτει έρευνα σε αρχεία, διασταύρωση, αξιολόγηση και φυσικά την τήρηση κανόνων δεοντολογίας. Τέλος μαθήματος, ω! Θάνε, ω! Τζήμερε. Ας δούμε λοιπόν τι γράφουν τα βρετανικά αρχεία. Είναι γνωστή η «συμπάθεια» των Βρετανών προς τον ΕΛΑΣ και αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορούσε να κατηγορήσει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για ροπή προς τον κομμουνισμό. Διαβάζουμε λοιπόν στο Απόρρητο Βιβλίο (Game Book) του Φόρεϊν Οφις (F.O.): «Πηγές της Force 133 (σ.σ.: της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα) αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 1944 σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 3.197 άντρες του εχθρού: 3.164 Γερμανοί και 33 Ιταλοί και Ελληνες συνεργάτες τους. Δεσμεύτηκαν 499 όπλα, 12 τόνοι εκρηκτικών, 68 στρατιωτικά οχήματα και ένα καΐκι. Επίσης καταστράφηκαν εννέα σκάφη, ένα ορυχείο χρωμίου, τέσσερις αποθήκες καυσίμων και δύο αποθήκες πυρομαχικών, 29 σιδηροδρομικές μηχανές και 125 βαγόνια, 9 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, 20 σιδηροδρομικές γέφυρες και 24 οδικές και προκλήθηκαν βλάβες σε 68 σημεία σιδηροδρομικής γραμμής. Τέλος, καταστράφηκαν 480 εχθρικά στρατιωτικά οχήματα και σκοτώθηκαν 55 υποζύγια (Game Book, Απόρρ., Σεπτ. 1944 F.O 371/43694/R 17213). Συνεχίζουμε πάλι από τα βρετανικά αρχεία: «Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί υπέστησαν συνολικά απώλειες 1.180 αντρών: 561 άντρες σκοτώθηκαν, 173 τραυματίστηκαν, για τους οποίους δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, και 316 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι» (Game Book, Απόρρ., Σεπτ. 1944 F.O 371/43696/R 19147). Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην Ακαδημία Αθηνών, το πιο έγκριτο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας.
Ας δούμε τα αμερικανικά αρχεία. Αλιεύουμε τυχαία. «5/9/1944. 10ωρη μάχη μεταξύ Γερμανών και κοινής δύναμης ΕΛΑΣ, SOE (Special Operation Executive – Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις) και OSS (Αμερικανική Αποστολή – πρόδρομος της CIA) και ανατίναξη των ορυχείων και εργοστασίου Πέλλας». Υποπτα τα πράγματα, Τζήμερε, δεν νομίζεις; Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί –οι σύμμαχοί μας– παρασύρθηκαν και πολεμούν μαζί με τους «αυτοαποκαλούμενους αντάρτες», τους «κοινούς εγκληματίες»;
Ο,τι πουν οι Γερμανοί, που είναι φίλοι μας
Και καλά, είπαμε, ο Θάνος ο Τζήμερος δεν είναι ιστορικός. Δεν ξέρει πού να ψάξει για να βρει τεκμήρια και στοιχεία. Μια γερμανική έκθεση διάβασε με 376 νεκρούς Γερμανούς. Αυτήν ξέρει, αυτήν εμπιστεύεται. Και στήνει γύρω από αυτή την ιστοριούλα του για να τσιμπήσουν κάποιοι αφελείς. Αφού δεν τα πολυκαταφέρνει με τα αρχεία, ας τον βοηθήσουμε λίγο. Ας του προτείνουμε μια βόλτα να καθαρίσει το μυαλό. Μακάβρια μεν, διαφωτιστική δε. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Διόνυσο, βρίσκεται το Γερμανικό Νεκροταφείο για τους νεκρούς του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η «χαρά» του πτωματολόγου. Εκεί λοιπόν από τους συνολικά 10.000 τάφους Γερμανών στρατιωτών οι 4.729 αφορούν ημερομηνίες θανάτου των τελευταίων 11 μηνών της Κατοχής (Δεκέμβριος 1943 - Οκτώβριος 1944), δηλαδή μετά τη λήξη των εχθροπραξιών με τακτικούς στρατούς (Βρετανούς – Ιταλούς). Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ έχει μετρήσει τους νεκρούς Γερμανούς ανά μήνα: Δεκέμβριος 1943: 292 Γερμανοί νεκροί. Ιανουάριος: 250. Φεβρουάριος: 244. Μάρτιος: 257. Απρίλιος: 346. Μάιος: 314. Ιούνιος: 336. Ιούλιος: 579. Αύγουστος: 544. Σεπτέμβριος: 878. Οκτώβριος: 689. Γράφει ο Φλάισερ: «Μια σύγκριση με τα διασωθέντα έγγραφα οδηγεί σε ένα ποσοστό απωλειών άνω του ημίσεως εξαιτίας του ανταρτοπολέμου στον οποίο οφειλόταν και η άνοδος του τελευταίου καλοκαιριού αφού το άθροισμα των άλλων αιτιών ελονοσία και άλλες ασθένειες, ατυχήματα, συμμαχικοί βομβαρδισμοί επιδεχόταν λιγότερες αυξομειώσεις. Οι γερμανικές εκθέσεις δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι η πλειονότητα των Γερμανών θυμάτων της αντιστασιακής δράσης οφειλόταν στον ΕΛΑΣ» (Χάγκεν Φλάισερ, «Η απόλυτη γερμανική εξουσία και το λυκόφως της Κατοχής, 1943-1944» «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους», τόμος ΙΣΤ, Ακαδημία Αθηνών).
Η αρχειακή έρευνα και η τεκμηρίωση είναι που ξεχωρίζουν την Ιστορία από τη μεταφυσική, τη θεολογία, την πολιτική, την (παρα)φιλολογία, την προπαγάνδα κ.ο.κ. Αντί κατακλείδας μια –διόλου επιστημονική– ερώτηση για να μπορεί να την αντιληφθεί και ο Θάνος ο Τζήμερος: «Ηθικός αυτουργός της σφαγής της Χίου, της καταστροφής των Ψαρών, της εξόδου του Μεσολογγίου, της ερήμωσης της Πελοποννήσου ήταν οι αντάρτες του 1821»;
Καλή αντάμωση στα Τζημεράδικα
του Αθανάσιου Κλάρα, γεωπόνου
Ωρε Αθανάσιε-Γλαυκοτζήμερε, μου σφυρίξανε πως έγραψες μεγάλη πραγματεία για την Αντίσταση όπου μας θεωρείς χειρότερους κι από τους φασίστες. Και πολύ καλά τα λες. Δεν κινδυνέψανε δα και όλοι στην κατοχή από τους ναζήδες. Και δουλίτσες έκαναν και τα ΕΣΠΑ της εποχής τσίμπησαν και τους ντενεκέδες πούλησαν χρυσάφι και τα μισθά τους πήραν για να ξεράσουν κάνα δυο κουβέντες στο φιλικό για όσους αντιστέκονταν. Γιατί τη φουστανέλα του γερμανοτσολιά τη συνόδευε πάντα η γραβάτα του καθωσπρέπει. Πάνω στο βουνό μάθαμε πως αυξήθηκαν μέσα στον λιμό οι εισαγωγές πολυτελών αυτοκινήτων και σοκολάτας ελβετικής. Business as usual, όπως λεν και οι πονηροί Εγγλέζοι, που έβαζαν τρικλοποδιά σε κάθε βήμα του αντάρτικου.
Επρεπε το λοιπόν να προσφωνήσουμε κι εμείς εξοχότατο τον Αδόλφο, όπως έκανες κι εσύ στη Μέρκελ; Σπάραξα στο γέλιο εκεί που αναφέρεις πως περισσότερα θύματα στον εχθρό προκάλεσαν τα κουνούπια παρά οι παρτιζάνοι μας. Γι’ αυτό τον λόγο προφανώς οι ταγματαλήτες κουβαλούσαν εντομοκτόνο φλιτ στα μπλόκα και τις εκκαθαριστικές κι όχι όλμους, πολυβόλα. Αλλά η αντίδραση αυτά έλεγε από τότε. Είχε τα δικά της μαθηματικά και εξαφάνιζε τις απώλειες του εχθρού για να μειώσει το βάρος της Αντίστασης ενώ κάθε χρόνο πρόσθετε κι άλλα ονόματα σε πηγάδες αναβαφτίζοντας τους θύτες σε θύματα. Μας λες πως έπρεπε να καθίσουμε στ’ αυγά μας και να κακαρίζουμε μέχρι να περάσει η μπόρα, όπως ο βασιλιάς και αυτοί που τον ακολούθησαν –με το αζημίωτο, ζυγιζόμενο σε ουγγιές χρυσού– στο Κάιρο. Μας κατηγορείς πως θέλαμε και κοινωνική αλλαγή ώστε να μην επιστρέψει το προπολεμικό ρετσινόλαδο. Αυτό που με στενοχώρησε όμως, ρε συνονόματε, είναι που δεν έχεις καμιά πρωτοτυπία σ’ αυτά που γράφεις. Σκονάκι είναι από τα εγχειρίδια της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης. Τα ίδια, μαθαίνω, λένε και στη Λετονία κάτι γερόντια των SS που παρευλάνουν μόνο και μόνο γιατί έτυχε να βρίσκονται εκτός υπηρεσίας όταν τους χτυπούσαμε. Και μην ξανακούσω πως κατέβασες αφίσες γιατί θα πάρω οδοιπορικό από τον κομμουνιστικό παράδεισο όπου βρίσκομαι και θα επανορθώσεις κουβαλώντας κουβά με γλουτολίνη.
Σύντροφοι, ευτυχώς δεν ηττηθήκαμε, γιατί αλλιώς δεν θα μας έπιαναν ακόμη στο στόμα τους οι διαχρονικοί Τζημεραίοι.
Για το δίκιο κι όχι άδικα, καλή αντάμωση στα Τζημεράδικα!
*** Ο γεωπόνος Αθανάσιος Κλάρας είναι μια από τις περσόνες γνωστού τρολ του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου