Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2017

Το Μητσοτακέϊκο έχει μνήμη καμήλας

 ΓΙΑΤΙ, ΑΡΑΓΕ, Ο ΚΟΥΛΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΖΑΚΗ;
 


Όταν η Βλαζάκη ανακάλυπτε πως τα αρχαία της συλλογής Μητσοτάκη ήταν προϊόντα ...αρχαιοκαπηλίας

 
Με αφορμή το Ελληνικό, παρακολουθούμε μέρες τώρα, εκείνους που θεωρητικά κόπτονται για τον νόμο και την τάξη, να αναπτύσσουν ρητορική με αντιφατικά μεταξύ τους επιχειρήματα, προκειμένου να μην τηρηθεί ο νόμος. Κι επειδή, όποτε δεν βγαίνει η πασιέντζα, βγαίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, τα πυρά στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού παρακαλώ!
Εκτός από τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ που έπεσαν να την φάνε, ήρθαν και οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έγραψε στο twitter «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό».
Ευκαιρία να θυμηθούμε μια άλλη ιστορία που περιλαμβάνει επίσης αρχαιότητες, Μητσοτάκηδες και την κυρία Βλαζάκη. Δεν ήταν δα και τόσο μικρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η κα Βλαζάκη ανακάλυπτε πως ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας τότε, διατηρούσε συλλογή με αρχαιότητες, ορισμένες από τις οποίες ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας!
Για όσους δεν θυμούνται, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πάρει άδεια συλλογέα και διατηρούσε τη συλλογή του στην οικεία του στα Χανιά. Όταν έγινε πρωθυπουργός, το Μουσείο Γουλανδρή, αποφάσισε να κάνει έκθεση με τα αντικείμενα τα προερχόμενα από τη συλλογή του. Η Οργανωτική Επιτροπή όμως που είχε συστηθεί για την διοργάνωση της έκθεσης, έστειλε μία επιστολή στο Μουσείο Ηρακλείου, η οποία στάθηκε μοιραία.
Ζητούσε από το Μουσείο να παραχωρήσει αρχαιότητες από τάφο στη Μεσαρά για να  εκτεθούν πλάι σε εκείνες της συλλογής Μητσοτάκη η οποία περιλάμβανε κι εκείνη κομμάτια από τον ίδιο χώρο. Έτσι ανακαλύπτει ο τύπος το σκάνδαλο, μάλιστα το Ποντίκι κάνει ειδικό αφιέρωμα στις αποκαλύψεις. Τι είχε συμβεί; Η εφορεία είχε κάνει ανασκαφή στη Μεσαρά, και διέκοψε λόγω κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε πως ευρήματα από τον τάφο είχαν κλαπεί.
Γίνεται η έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή λοιπόν χωρίς να παραχωρήσει αντικείμενα το μουσείο Ηράκλειου και λίγο αργότερα έρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το οποίο συστήνει επιτροπή για να διερευνήσει αν όντως η συλλογή Μητσοτάκη περιλαμβάνει αρχαία από τον τάφο της  Μεσαράς.  Η επιτροπή βρίσκει τα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ήταν μια χρυσή ταινία, η οποία ήταν η μισή στο μουσείο και υπόλοιπό της στη συλλογή Μητσοτάκη. Ένα από τα μέλη της επιτροπής εκείνης, ως μέλος της εφορείας Χανίων, ήταν (μαντέψτε ποια!), η σημερινή γγ του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη την οποία κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως εμποδίζει με την ολιγωρία της, την επένδυση στο Ελληνικό.
Η εργασία αυτή της επιτροπής, ανάγκασε τον Κ.Μητσοτάκη να δωρίσει τη συλλογή του στο κράτος, κρατώντας 27 στοιχεία μόνο για να διατηρήσει την άδεια του συλλογέα. Έβαλε και όρους που έγιναν δεκτοί, όπως να εκτεθούν σε ιδιαίτερο χώρο του μουσείου Χανίων και να υπάρχει επιγραφή με το όνομα του. Η συλλογή του είναι στο όνομα του ίδιου, της σύζυγου του Μαρίκας και του γιου του Κυριάκου. Στα εγκαίνια μάλιστα, παρευρέθηκαν, τρεις υπουργοί πολιτισμού κι ένας πρώην πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θ. Πάγκαλος και ο Εύαγ. Βενιζέλος που μόλις είχε αναλάβει το υπουργείο. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε  «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί η συλλογή μας γίνεται κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης. Τη συλλογή αυτή τη δημιουργήσαμε η γυναίκα μου και εγώ με αγάπη και θυσίες, αλλά και με κόπο και θυσίες. Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι μας στοίχισε η συλλογή και πολλές πικρίες, γιατί δεχτήκαμε τελείως αδικαιολόγητες επιθέσεις, αλλά κλείνει αυτή η δυσάρεστη σελίδα της ελληνικής πολιτικής ζωής.»
Η συλλογή περιλαμβάνει 1.062 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 - 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας.
Όλα αυτά θα ήταν απλώς ιστορίες για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, από ένα, όχι τόσο μακρινό σύμπαν, αν δεν είχαμε ζήσει με αφορμή το Ελληνικό και τις αρχαιότητές του, το πρόσφατο σίριαλ.
Το επικοινωνιακό ντελίριο μέσων και πολιτικών προσώπων (ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), της άποψης «Μη μας ζαλίζετε με τον νόμο, η επένδυση να προχωράει», ξεκίνησε με το «Μα δεν υπάρχουν αρχαία κάτι μικροπράγματα είναι», προχώρησε στο «Οκ , υπάρχουν αρχαιότητες αλλά τι τον θέλουμε τον νόμο και την κήρυξη αφού υπάρχει το μνημόνιο συνεργασίας» - που εμφάνισε η υπουργός λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ - και κατέληξε στο «Η Βλαζάκη δεν προχωράει την κήρυξη και καθυστερεί την επένδυση για ιδεολογικούς λόγους».
Τι κι αν αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και η ίδια η Βλαζάκη επέμεναν πως ο πιο σύντομος δρόμος προς τη συνέχιση των εργασιών περνάει μέσα από τη νομιμότητα; Ορίστε τα άρθρα εναντίον της γενικής γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, και να οι φωτογραφίες της και τα υψωμένα δάχτυλα δημοσιογράφων και πολιτικών που ζητούν την αποπομπή της, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας την έχει ζητήσει πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το ΚΑΣ για την κήρυξη και την έγκριση ή μη του σχέδιου ανάπτυξης. Απ’ότι φαίνεται, θα πέσει η αυλαία του έργου και τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους ώστε να προχωρήσει η επένδυση με σεβασμό στον αρχαιολογικό νόμο. Κάτι  το οποίο η κοινωνία οφείλει να διεκδικεί και η πολιτεία να διαφυλάσσει με πρώτη την υπουργό η οποία όφειλε να δώσει τη μάχη. Δεν είναι θέμα μόνο των αρχαιολόγων η τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Εκτός αν το θέμα προσφέρεται για επιπλέον πολιτική εκμετάλλευση ή βγάλει κι άλλους σκελετούς από τη ντουλάπα.
_________________________

Περί Κώστα Μητσοτάκη! Καμιά τιμή σε όσους κάνουν αλοιφή την Ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...