ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ- ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ:
Ελληνικό... αλαλούμ
Από χτες η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να πει κάποιος ότι πήρε τον δρόμο της. Και πήρε τον δρόμο της διότι έγινε το αυτονόητο: Μια δημόσια υπηρεσία γνωμοδότησε ποια ακριβώς περιοχή – σε ένα οικόπεδο 6.500 στρεμμάτων – είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και άρα ποιες θα είναι οι χρήσεις της, σύμφωνα με τις κείμενες αρχαιολογικές διατάξεις. Διαδικασία απολύτως συμβατή με όσα προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο κατά την κατασκευή του αεροδρομίου είχαν βρεθεί αρχαία. Όμως η χθεσινή κατάληξη μας επιτρέπει να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις, κυρίως τι προηγήθηκε όλο αυτό το διάστημα:
- Μια σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία η σημερινή τη βελτίωσε σε κάποιον βαθμό, τόσο στους οικονομικούς όρους όσο και στο πλάνο των παραχωρήσεων σε ελεύθερους χώρους – πάρκο, μουσεία, λοιπές δραστηριότητες.
- Καθυστερήσεις στην υπογραφή της νέας σύμβασης, λόγω της ανικανότητας των στελεχών της εταιρείας που εκπροσωπεί τον επενδυτή, κυρίως για την τελική μορφή του πρότζεκτ, αλλά και στις συνεννοήσεις με κρατικές υπηρεσίες και κυβερνητικά στελέχη.
- Έλλειψη γνώσεων από ορισμένους υπουργούς για τις διαδικασίες που απαιτούνται, αλλά και από την άλλη, αγκυλώσεις εξ αιτίας της στάσης που είχε κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – και ο ίδιος ο Τσίπρας – κυρίως πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’16.
- Συνεχής προσπάθεια από μέρους του επενδυτή να λοιδορήσει δημόσιους λειτουργούς και υπηρεσίες, οι οποίες ζητούσαν να γνωμοδοτήσουν για μια σειρά πράγματα, όπως γίνεται για οποιονδήποτε, είτε θέλει να φτιάξει ένα σπίτι σε ένα οικόπεδο είτε ξενοδοχείο ή επένδυση τέτοιου είδους.
- Το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης – με ελάχιστες εξαιρέσεις – να ασχολούνται με το θέμα ως γραφεία Τύπου του επενδυτή. Και σε αυτή τη λογική κινήθηκαν, είπαν και έγραφαν δεκάδες δημοσιογράφοι.
- Κόμματα της αντιπολίτευσης – κυρίως η Ν.Δ. –, τα οποία όχι μόνο είχαν ευθύνη για μια σύμβαση – την αρχική – ραμμένη στα μέτρα του επενδυτή, αλλά με τη στάση τους συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.
- Την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή, που στην αρχή ήταν αντίθετη, μετά κατάλαβε λίγο και μετά της... έδωσαν και κατάλαβε απολύτως!
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, για τις κωλοτούμπες, την ασχετοσύνη υπουργών και βουλευτών για το συγκεκριμένο θέμα, ταιριάζει απόλυτα αυτό που έλεγε ένας Αμερικανός πολιτικός: «Η ανάγκη δεν έκανε ποτέ καλά παζαρέματα».
2. Κωνσταντίνος Ταχτσίδης: "Αρχαιολογία, οικολογία, δικαιώματα κι άλλες δεισιδαιμονίες"
Πηγή: altsantiri.gr/ 5-10-2017
Tα έχουμε ισοπεδώσει όλα σε αυτή τη χώρα. Βάλλονται υγιείς θεσμοί όπως η Εκκλησία, η Siemens και η Eldorado, αλλά έχουν ακόμα δικαίωμα άποψης παρωχημένες επιστήμες όπως η αρχαιολογία.
Tα έχουμε ισοπεδώσει όλα σε αυτή τη χώρα. Βάλλονται υγιείς θεσμοί όπως η Εκκλησία, η Siemens και η Eldorado, αλλά έχουν ακόμα δικαίωμα άποψης παρωχημένες επιστήμες όπως η αρχαιολογία.
Τη σχετική μονοτονία της ήρεμης φθινοπωρινής βραδιάς όμως, ήρθε να τη σπάσει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για προστασία 280 στρεμμάτων αρχαιολογικού χώρου, από τα συνολικά 3000, της επένδυσης στο Ελληνικό.
Ναι, καλά διαβάσατε. Έχουμε φτάσει στο 2017, βάλλονται και δαιμονοποιούνται υγιείς θεσμοί όπως η Εκκλησία, η Siemens και η Eldorado, αλλά έχουν ακόμα δικαίωμα επιβολής άποψης, δημόσιοι υπάλληλοι παρωχημένων επιστημών όπως η αρχαιολογία.
Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης, που προτρέπει όλους τους νέους της χώρας μας να αλλάξουν φύλο. Ας ελπίσουμε πως η εκκλησία μας, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή θα αντισταθούν στο σκοταδισμό των συριζανέλ και θα ξαναγυρίσουμε σε ρεαλιστικά πρότυπα, που προάγουν το θεσμό της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας… όπως ο Αδάμ και η Εύα, ο Κρίνος και η Παναγία και η παιδεραστία σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.
ΥΓ. Βγήκαν πάλι, με αφορμή τον αγιασμό στη Βουλή, οι γνωστοί άγνωστοι εχθροί της Ορθοδοξίας και γράφουν ότι “γίναμε Τεχεράνη“. Μέγα λάθος. Η Τεχεράνη, πριν την ισλαμική “επανάσταση” του 1979 στο Ιράν, όπου και επεβλήθη θεοκρατική δημοκρατία από το Χομεϊνί, ήταν μια χαρά, κοσμική και πολιτισμένη πόλη. Η Αθήνα πάλι, έτσι ήταν πάντα… καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Δε γίναμε λοιπόν Τεχεράνη. Η Τεχεράνη από ένα χρονικό σημείο και μετά έγινε Αθήνα.
ΥΓ2. Η προσωπική στοχοποίηση αρχαιολόγων όπως η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Δέσποινα Κουτσούμπα, για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, είναι αποδεκτή μόνο αν ανήκεις στη Σικελική μαφία. Εκτός και αν δεν υπάρχουν τελικά και τόσο μεγάλες διαφορές με κάποια πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα που δρουν στη χώρα μας…
ΥΓ3. Ας θυμηθούμε την εποχή που ο όμιλος Αλαφούζου δημοσίευε άρθρα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Ελληνικού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου