Σάββατο, Απριλίου 01, 2017

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Διάλεξη D. Andersson: Aristotle and his Readers in Late Byzantium: can one edit the scholia? (3/4/17)

    Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεη του Daniel Andersson, Research Fellow in History - Wolfson College - University of Oxford, με θέμα: Aristotle and his Readers in Late Byzantium: can one edit the scholia? Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης.
  • Εσπερίδα: Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου (3/4/17)

    Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει εσπερίδα με ομιλίες και παράσταση με θέμα: Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου. Η εσπερίδα θα γίνει τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

    Συνημμένα

    Πληροφορίες (pdf, 411KB)
  • Ημερίδα για τον Νίκο Καζαντζάκη: Η Θρησκεία, η Λογοτεχνία και η Φιλοσοφία στο έργο του (4/4/2017)

    Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ευτύχιος Σ. Καλογεράκης (ΠΕ01) και Π.-Φ. Δ. Σκαλτσογιάννης (ΠΕ02) διοργανώνουν στις 4 Απριλίου 2017 ημερίδα με θέμα: "Νίκος Καζαντζάκης: Η Θρησκεία, η Λογοτεχνία και η Φιλοσοφία στο έργο του" . Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημόσιας βιβλιοθήκης Τρίπολης.

    Συνημμένα

    πρόγραμμα ημερίδας για Καζαντζάκη (msword, 38KB)
  • Ποιητικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Νομού Αχαΐας

    Το Συμπόσιο Ποίησης, με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, προκηρύσσει για πρώτη φορά Ποιητικό Διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ο οποίος για το 2017 απευθύνεται σε μαθητές του Νομού Αχαΐας.
    Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και η τόνωση της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών και της σχέσης τους με την ποίηση. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετάσχει (ατομικά) με μέχρι τρία (3), ανέκδοτα και αδημοσίευτα, ποιήματα, έως τριάντα στίχους το καθένα, στην ελληνική γλώσσα και με ελεύθερο θέμα.
    Θα απονεμηθούν 3 βραβεία και 3 έπαινοι σε ισάριθμους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (από 1 για κάθε τάξη). Τα ποιήματα που θα βραβευθούν και όσα πάρουν έπαινο, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου Ποίησης (http://www.poetrysymposium.gr), θα διανεμηθούν σε ειδικό έντυπο στους συμμετέχοντες στην ειδική συνεδρία του Συμποσίου Ποίησης και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Μανδραγόρας».
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο δελτίο τύπου.

    Συνημμένα

    Δελτίο τύπου για ποιητικό διαγωνισμό (msword, 49KB)
  • Παρουσίαση βιβλίου ( 2/4/17)

    Tο βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή "Σαν μυθιστόρημα η ζωή μου, Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας, 1896-1975", θα παρουσιαστεί στην Ερμιόνη την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 και ώρα 11.30 π.μ. στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΓΡΟΥ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμιονίδας. Ομιλητές στην θα είναι: η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, Ιστορικός (Η αυτοβιογραφία ως ιστορική πηγή), η κ. Μυρσίνη Σαμαρά, Φιλόλογος (Τα χειρόγραφα του συγγραφέα με το βλέμμα του επιμελητή του βιβλίου, ο κ. Γιώργος Π. Χαρμπής (Αναμνήσεις από τον πατέρα μου, Παναγιώτη Γ. Χαρμπή) , ο κ. Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ. Ιστορίας, Εκπαιδευτικός (Το βιβλίο του Παν. Χαρμπή ως ιστορική πηγή) και ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος (Το βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή, μια κατάθεση ψυχής).


    Π. Γ. Χαρμπής: «Μια ζωή σαν μυθιστόρημα – Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα ως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας (1896-1975)


    Τι μπορεί να συμβεί σε έναν απλό άνθρωπο, ένα φτωχό νεαρό από την επαρχία, όταν τον παρασύρει η δίνη της Ιστορίας; Πώς ένας απλός άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει όταν βρίσκεται στο σταυροδρόμι όπου συναντιέται η ζωή με τον θάνατο, η ελευθερία με την ταπείνωση, η αξιοπρέπεια με τη δυστυχία;
    Στο βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή «Μια ζωή σαν μυθιστόρημα – Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας 1896-1975», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία, συναντάμε έναν τέτοιον άνθρωπο. Ο ήρωας του βιβλίου αυτού δεν είναι μυθιστορηματικό πρόσωπο αλλά ο ίδιος ο συγγραφέας και η αληθινή ζωή του σε μια περίοδο με μεγάλες ιστορικές ανακατατάξεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας άφησε σε χειρόγραφο, ως παρακαταθήκη στην οικογένειά του, χειρόγραφο που επιμελήθηκε η φιλόλογος κ. Μυρσίνη Σαμαρά, η οποία υπογράφει και τον πρόλογο.
    Μέσα από τις 263 σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε τη ζωή του αφηγητή. Ο ήρωας ξεκινά τη ζωή του στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας, με σκληρή δουλειά στις γαλαρίες των Μεταλλείων Ερμιόνης, καθώς προετοιμάζεται η θύελλα που θα τον βρει στο πέρασμά της. Φτώχεια, κοπιαστική δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, η ζωντανή εικόνα μιας γενιάς που έχτισε τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα.
    Και έρχεται ο «Μεγάλος Πόλεμος» (ο Α’ Παγκόσμιος) στον οποίο συμμετέχει τελικά και η Ελλάδα, ενώ ο «Διχασμός» ανάμεσα στους βασιλικούς και τους βενιζελικούς έχει πάρει ήδη διαστάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Παρακολουθούμε την πορεία του στρατιώτη Παναγιώτη Χαρμπή στη βόρεια Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εμπόλεμης ζωής. Με το τέλος του πολέμου, που για την Ελλάδα αποδείχτηκε προσωρινό, ο συγγραφέας από την Αδριανούπολη, όπου τελικά στρατοπεδεύει με την μονάδα του το 1920, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της διάλυσης της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νικητές ετοιμάζονται να μοιράσουν τη λεία τους.
    Και κατόπιν η προσωρινή επιστροφή στο Ηλιόκαστρο, για μια σύντομη ανάπαυλα, οι εκλογές, η επικράτηση των υποστηριχτών του βασιλιά, η βίαιη επιστράτευση για το μικρασιατικό μέτωπο, η εκστρατεία, η καταστροφή. Ο συγγραφέας ζει μέσα στα θλιβερά γεγονότα και παραθέτει τις σκέψεις του για τους πρωταγωνιστές και τις συνέπειες.
    Και ύστερα πάλι από την αρχή: επιστρέφει στο ρημαγμένο σπίτι του στο Ηλιόκαστρο, προσπαθεί να σταθεί και να περπατήσει στη ζωή, ώριμος πλέον άνδρας. Η τύχη και οι συμπτώσεις θα τον οδηγήσουν να αγοράσει ένα κτήμα και να γίνει καλλιεργητής στη δική του πια γη, ένα τεράστιο άλμα για τη μέχρι τότε ζωή του.
    Όμως η θύελλα δεν είχε ακόμα τελειώσει: ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και ύστερα η ιταλογερμανική φασιστική Κατοχή. Η Πείνα και η Αντίσταση. Πρωταγωνιστής στο ΕΑΜ Ερμιονίδας ο συγγραφέας, παραθέτει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή. Και ύστερα, μετά την απελευθέρωση, οι συνέπειες των ιδεολογικών του επιλογών: μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που περιγράφεται στο βιβλίο, η εξορία του σε Ικαρία, Ακροναυπλία, Μακρόνησο… Το 1950 θα επιστρέψει ξανά στον τόπο του και θα προσπαθήσει να ξανασταθεί. Φτιάχνει οικογένεια, καλλιεργεί με κόπο τη γη, γίνεται πρωτοπόρος στην καλλιέργεια της ροδιάς.
    Μέσα από το βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή, ο μελετητής της τοπικής (και όχι μόνο) ιστορίας μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή στην Αργολίδα και την Πελοπόννησο για όλη αυτή τη σημαντική χρονική περίοδο, πληροφορίες και στοιχεία για τις συνθήκες δουλειάς, την κοινωνική ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις στην ελληνική επαρχία, τις συνθήκες ζωής των στρατιωτών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη βίαιη επιστράτευση του 1922, τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, την εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών, την Κατοχή και την πείνα στην Ερμιονίδα, την Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ της περιοχής, την πρώτη συνεργατική επιχείρηση από εργατικό σωματείο που ιδρύθηκε στην περιοχή μέσα στην Κατοχή κ.ά.
    Όμως το βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και χάρτες καθώς και από χρονολόγιο, δεν είναι μόνο ένα βιβλίο αναφοράς, ένα βιβλίο που αφορά μόνο τους ιστορικούς και τους ερευνητές ή όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Μέσα από έναν ρέοντα λόγο, με ενδιαφέροντα γλωσσικά στοιχεία, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του απλού αναγνώστη, καθώς παρακολουθεί τον συγγραφέα-ήρωα του βιβλίου να αναμετράται με τα κύματα της Ιστορίας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μπορεί κανείς να δει τον δικό του πατέρα ή τον δικό του παππού, διαμέσου του εκπροσώπου μιας γενιάς που έφυγε από τη ζωή, έχοντας με τις πλάτες της χτίσει και ξαναχτίσει τη χώρα, αφήνοντας παρακαταθήκη σε εμάς την προσφορά τους, την πίστη τους σε αξίες και ιδανικά και τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή.
    Δήμος Γεωργίου
    Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία:
    Άρτιον – Ασκληπιού 12, Ναύπλιο
    Αποσπερίτης – Αμαλίας 30, Ναύπλιο
    Εκ Προοιμίου – Νικηταρά 15, Άργος
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (4/4/17)

    Ο υποψήφιος διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας του Freie Universität Berlin Marco Hillemann θα μιλήσει την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, ώρα 19.00 με θέμα: "Μάθετε να μεθάτε από την ομορφιά": O Κωστής Παλαμάς και η ένταξη του Friedrich Schiller στην ποιητική του, 1890-1910, στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
  • 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο: Εκπαιδευτική Έρευνα-Δράση: Ζητούμενα, Συγκρούσεις και Προοπτικές (1-2/4/17)

    Στις 1-2 Απριλίου 2017 θα διεξαχθεί το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για την Εκπαιδευτική Έρευνα-Δράση που συνδιοργανώνουν το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Επιστήμες της Αγωγής: Επαγγελματική Μάθηση και Καινοτομίες στην Εκπαίδευση" του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, το Εργαστήριο Διδακτικής Άσκησης και Εκπαιδευτικής Έρευνας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Παν/μίου Κρήτης, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και το Collaborative Action Research Network (CARN). Ο τίτλος του συμποσίου είναι "Εκπαιδευτική Έρευνα-Δράση: Ζητούμενα, Συγκρούσεις και Προοπτικές" και θα διεξαχθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.
  • Πανελλήνιο Συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού (1-2/4/17)

    Στις 1-2 Απριλίου 2017 θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο του διαδικτυακού περιοδικού "Νέος Παιδαγωγός". Το συνέδριο θα γίνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Παλαιό Φάληρο, Αθήνα).Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα, βλ. http://neospaidagogos.gr/index.html
  • Πρόσκληση αποστολής μελετών για το περιοδικό Θεσσαλικά Μελετήματα

    Μετά την έκδοση των έξι πρώτων τόμων του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (ΦΙ. Α. Λ. Ε. Θ.) αποφάσισε να προβεί και στην έκδοση του 7ου τόμου για το έτος 2017.
    Ενόψει της έκδοσης του 7ου τόμου των «ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΩΝ» απευθύνεται πρόσκληση σε κάθε ερευνητή και μελετητή της Θεσσαλίας να αποστείλλει πρωτότυπη επιστημονική μελέτη σχετική με τη φιλολογία, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη λαογραφία της Θεσσαλίας, έως τα τέλη Ιουνίου 2017.
    Οι μελέτες αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση fialeth2011@gmail.com ή ioulia.kandila@hotmail.com ή bstergioulis@hotmail.com και υποβάλλονται σε κρίση από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού.
  • Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα (3/4/2017)

    Ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, με τον Δήμο Καβάλας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση στις 3 Απριλίου 2017, ώρα 18:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, με τις ακόλουθες εισηγήσεις:
    Α. ΄΄Η ελληνική γλώσσα και η ορθογραφία της΄΄
    Εισηγητής: Γιώργος Παπαναστασίου
    (αναπλ. καθηγητής ιστορικής γλωσσολογίας, διευθυντής του Ινστιτούτου νεοελληνικών σπουδών του Α.Π.Θ.)
    Β. ΄΄Ελληνική γλώσσα και άλλες γλώσσες : δούναι και λαβείν΄΄
    Εισηγητής: Παναγιώτης Ανδρέου
    (επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου νεοελληνικών σπουδών - Ίδρυμα “Μανόλης Τριανταφυλλίδης”)
  • Διάλεξη Γ. Ξούρια: Για το "πολιτικόν" και το "ελεύθερον": η ιδεολογία της αφήγησης στο Ερωτος Αποτελέσματα (4/4/17)

     Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κ. Γιάννη Ξούρια (Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), με θέμα: Για το "πολιτικόν" και το "ελεύθερον": η ιδεολογία της αφήγησης στο Ερωτος Αποτελέσματα. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  • Σειρά διαλέξεων από το Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων (Νοέμβριος 2016-Απρίλιος 2017)

     

    Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 και για δεύτερη χρονιά, σειρά διαλέξεων υπό τον τίτλο «Σάτιρα, λογοτεχνία και κοινωνία: Όψεις μιας σοβαρής σχέσης». Οι διαλέξεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και πραγματοποιούνται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).
    Η έναρξη των διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.15
    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. http://www.uoi.gr/satira-logotexnia-kai-koinonia-opseis-mias-sov...
  • Διάλεξη Β. Λιοτσάκη: Ιστορία και ρητορική στην Ανάβαση του Αλεξάνδρου: Το πορτραίτο του βασιλιά και η συγγραφική ταυτότητα του Αρριανού (5/4/17)

    Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, και ώρες 14.30-17.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Δρ. Βασίλη Λιοτσάκη (Alexander von Humboldt Fellow, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης), με θέμα: Ιστορία και ρητορική στην Ανάβαση του Αλεξάνδρου: Το πορτραίτο του βασιλιά και η συγγραφική ταυτότητα του Αρριανού. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

  • Διάλεξη Eva Ogiermann: Quantitative and qualitative approaches to intercultural communication (5/4/17)

    Στο πλαίσιο των ερευνητικών σεμιναρίων του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), θα δοθεί διάλεξη της κ. Eva Ogiermann, Καθηγήτριας στο King's College London. Την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 12 μ.μ. στην αίθουσα 740 , θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο "Quantitative and qualitative approaches to intercultural communication".
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.phil.uoa.gr/proboli-ekdilwshs-apo-proth-selida/eva-og...
  • Παρουσίαση συλλογικού τόμου: Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη (5/4/2017)

     To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει τον συλλογικό τόμο με τίτλο «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης, την Τετάρτη 5 Απρίλιου 2017 και ώρα 19.30 Η δίγλωσση έκδοση συγκεντρώνει τις ανακοινώσεις διακεκριμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στην ομώνυμη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τον Απρίλιο του 2016.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
    Ιωάννης Μάνος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας
    Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
    Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας
    Αλίκη Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη
    Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου».
    Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Συνέδριο: Human-Environment Dynamics in the Peloponnese and Beyond. Ideas-Methods-Results (6-8/4/17)

    Το πρόγραμμα PELOPS σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: Human-Environment Dynamics in the Peloponnese and Beyond. Ideas-Methods-Results. Το Συνέδριο θα γίνει στις 6-8 Απριλίου 2017.
    Για πληροφορίες και το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 1.09MB)

     

  • Πρόγραμμα επιστημονικών συναντήσεων του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ (εαρινό εξάμηνο 2016-17)

    Πρόγραμμα επιστημονικών συναντήσεων του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, για το εαρινό εξάμηνο 2016-17
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 212KB)
  • Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς (Αθήνα): Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτές/τριες στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας

    Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) υλοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα, με τίτλο: "Επικοινωνία Δίχως Βία για Σχολεία Δίχως Βία", στο πλαίσιο του οποίου έχουν αναπτυχθεί το πρόγραμμα: "Καταπολεμώντας τον φασισμό μέσα μας και έξω από εμάς" και το πρόγραμμα: "Σχολική διαμεσολάβηση: Μία πρακτική πρόληψης και επίλυσης της ενδοσχολικής βίας".
    Το ΚΕΔΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί στα δεκάδες αιτήματα των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση καθώς και στην επιτακτική ανάγκη ειδικής παρέμβασης για την ενδοσχολική βία, σχεδίασε Πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτές/τριες στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας»
    Διδακτικές ώρες: 55
    Το σεμινάριο έχει βιωματικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους και σε σχολικούς ψυχολόγους.
    Η βεβαίωση συμμετοχής θα δοθεί μετά το τέλος της επιμόρφωσης.
    Ο χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου έχει παραχωρηθεί ευγενικά από το 4ο Δημοτικό Σχολείου στο Χολαργό.
    Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο ΚΕΔΕ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
    Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής (msword, 118KB)

     

  • Έναρξη υποβολής αιτήσεων των μαθητών Λυκείου για το Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος 

    Έναρξη υποβολής αιτήσεων των μαθητών Λυκείου για το Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου
    (High School Summer Program 2017)
    Tο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για το Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου 2017 (“High School Summer Program - HSSP”).
    Μετά την επιτυχία του Προγράμματος κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, το καινοτόμο Θερινό αυτό Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για έκτη συνεχή χρονιά το καλοκαίρι του 2017. Μαθητές Λυκείου, όλων των κατευθύνσεων, από τα Λύκεια της Αργολίδας και από τα Αρσάκεια Λύκεια Εκάλης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για δυόμιση εβδομάδες εντατικό, καθημερινό σεμινάριο, με θέμα: «Εισαγωγή στη Μελέτη των Επιστημών του Ανθρώπου». Αξιοποιώντας την επιστημονική μεθοδολογία αντιστοίχων προγραμμάτων που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο Πανεπιστήμιο Harvard, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να φέρει τους συμμετέχοντες μαθητές σε επαφή με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα και προσεγγίσεις, οι οποίες θα τους προετοιμάσουν για το επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής τους, το πανεπιστήμιο.
    Το εντατικό αυτό αγγλόφωνο πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον Νικόλα Πρεβελάκη, Λέκτορα Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και Αναπληρωτή Διευθυντή Υποτροφιών και Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον και τον Kevin Caffrey, Λέκτορα Κοινωνικών Σπουδών στο Harvard. Οι τέσσερις εκπαιδευτικοί συνεργάτες που θα συνεργαστούν με την ομάδα των συμμετεχόντων μαθητών και διδασκόντων θα είναι προπτυχιακοί φοιτητές από το Harvard.
    Το HSSP προσφέρεται με υποτροφία σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος από το Harvard και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον θα επιλέξει μαθητές/τριες από κάθε Λύκειο του νομού Αργολίδας, και δύο μαθητές από τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Λύκεια (όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας), την φετινή χρονιά από τα Λύκεια της Εκάλης. Το HSSP θα διεξαχθεί στο κτήριο Ιατρού, όπου στεγάζεται το ΚΕΣ, στο Ναύπλιο, από τις 6 έως τις 22 Ιουλίου 2017.
    Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων (http://chs.harvard.edu/hssp) από τους μαθητές θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2017.
    * Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξη Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ματίνα Γκόγκα (τηλ.: 27520 47030 και 27520 47040, e-mail: hssp_greece@mail.chs.harvard.edu).

     

  • Έναρξη Ανοικτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς (16/3/17)

     

    Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Βάσω Νικολέττου-Σκάρλιου, σας προσκαλούν στην Έναρξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στις 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Οδού Χηλής" (Χηλής 12 & Τριπόλεως).
    Η πρώτη διάλεξη έχει θέμα: Η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της. Θα μιλήσει ο κ. Νίκος Βαρσακέλης, αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ.
    Δείτε το πρόγραμμα όλων των διαλέξεων στο συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 2.02MB)
  • Το ΚΘΒΕ δίπλα στα παιδιά και στους νέους

    Ένα πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιωματικών εργαστηρίων και θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και νέους διοργανώνονται, επί σειρά ετών, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ακριβέστερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ξεκίνησαν το 2002 και προσφέρονται στα σχολεία δωρεάν.
    Περισσότερα στο συνημμένο ενημερωτικό δελτίο του ΚΘΒΕ.

    Συνημμένα

    ΚΘΒΕ Εκπαιδευτικά Προγράμματα (msword, 0)
  • Προκήρυξη ερευνητικής χορηγίας Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου

     

    Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.
    ​Επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΑΣΚΙ και ιστορικούς των γυναικών και του φύλου, θα απονείμει το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) σε μία ερευνήτρια/ή για την έρευνα και συγγραφή πρωτότυπης μελέτης και τη δημοσίευσή της εντός τριών ετών με τη μορφή μονογραφίας, κειμένου σε συλλογικό τόμο, ή αυτοτελούς άρθρου σε έγκριτο ελληνικό ή διεθνές περιοδικό.
    Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της στα ΑΣΚΙ, η επιλεγείσα ερευνήτρια/ής θα τύχει συστηματικής καθοδήγησης από την υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών, ενώ θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει πρώτα την ερευνητική της/του πρόταση και έπειτα ένα ώριμο σχεδίασμα τής υπό εξέλιξη μελέτης σε σεμινάριο που θα οργανώσουν τα ΑΣΚΙ στο πλαίσιο των ΠροΣχεδίων Ιστορίας.
    Προθεσμίες:
    Υποβολή αίτησης: έως 31 Μαρτίου 2017
    Ανακοίνωση επιτροπής: 25 Απριλίου 2017
    Περίοδος χρήσης της χορηγίας: από 1 Ιουνίου 2017 έως 1 Φεβρουαρίου 2018
    Δείτε την αναλυτική προκήρυξη (https://www.auth.gr/sites/default/files/press/erevnitiki_horigeia_chronaki_papamichos2.pdf)

    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ (http://www.askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-2...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...