Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ! ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για the conflict greece-eurogroup 2015[.....]Μια συζήτηση περί δημοκρατικών επιλογών


Το κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ στην Ευρώπη. Στην Αθήνα έχει αρχίσει να διαρρέει στους δημοσιογράφους η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει την πρόταση των δανειστών στη κρίση του ελληνικού λαού. Σε μια αίθουσα του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες δύο Έλληνες αξιωματούχοι ακούν τον ανήσυχο εκπρόσωπο ευρωπαϊκού οργάνου:
Αξιωματούχος Α: Να σου πω πώς καταλαβαίνω εγώ την κατάσταση και να μου πεις αν κάνω λάθος. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει την πρόταση συμφωνίας και θα ζητήσει από τη Βουλή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στο οποίο θα κατατεθεί η πρόταση των Θεσμών με αρνητική εισήγηση. Και για να το συμπληρώσετε μας ζητάτε επιπλέον παράταση του προγράμματος μέχρι μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Έλληνας Α: Επίτρεψέ μου να το πω με δικά μου λόγια, γιατί οι λέξεις έχουν σημασία. […] Μελετήσαμε πολύ προσεκτικά (τις προτάσεις σας), ιδιαίτερα υπό την οπτική που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική τους βιωσιμότητα […] και καταλήξαμε στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι η απάντηση είναι «όχι». Έχουμε πλήρη επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας της στιγμής. Αποφασίσαμε ότι εμείς απλά δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να περάσουμε αυτή τη συμφωνία και πάντως θεωρούμε πολύ πιθανό ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. […] Τα δύο κυβερνητικά κόμματα εκπροσωπούν μόνο το 40% των πολιτών ενώ αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για όλους τους Έλληνες πολίτες και γι' αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε την άποψη του εκλογικού σώματος. Οπότε ερμηνεύσαμε την πρόταση των θεσμών που εσύ είπες ότι μπορώ να εκλάβω ως τελεσίγραφο…

Αξιωματούχος Α: Ποτέ δεν το είπα αυτό!

Έλληνας Α: Νομίζω ότι το είπες. Είπες «αν επιθυμείτε μπορείτε να την ερμηνεύσετε ως μία πρόταση-τελεσίγραφο από τους Θεσμούς». Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια πρόταση που ήρθε στο παρά πέντε (και άρα αποτελεί ουσιαστικά τελεσίγραφο από τη στιγμή που η μη αποδοχή του σημαίνει ρήξη). Οπότε αποφασίσαμε να τεθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να κλείσει το θέμα. Αν η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι ότι θέλει να υπογράψουμε βάσει της πρότασης των Θεσμών, θα προσπαθήσουμε να δράσουμε πολύ γρήγορα, εντός είκοσι-τεσσάρων ωρών και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να την εφαρμόσουμε. Αν όχι, δεν θα έχουμε τη νομιμοποίηση να πράξουμε κάτι τέτοιο.
Η συζήτηση συνεχίζεται γύρω από το ποια είναι η ουσιαστική στάση της κυβέρνησης, με τους Ευρωπαίους να αμφιβάλλουν αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάει στο δημοψήφισμα ως έσχατη λύση. Εκεί παρεμβαίνει ο δεύτερος Έλληνας που βρίσκεται στην αίθουσα.Αποτέλεσμα εικόνας για the conflict greece-eurogroup 2015
Έλληνας Β: […] (Αν  καταθέταμε την πρόταση στο κοινοβούλιο), αυτή δεν θα περνούσε, θα προκαλούσε την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Η προεκλογική περίοδος χρειάζεται τουλάχιστον 23 ημέρες. […] Ακόμα και αν υποστηρίζαμε την πρόταση, δεν θα τα καταφέρναμε. Αυτή είναι η πολιτική μας εκτίμηση. Οπότε είχαμε μόνο δύο επιλογές: 23 ημέρες ή 9 ημέρες.Η συζήτηση αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον. Θα το δείτε και παρακάτω. Οι δύο Έλληνες δεν ακολουθούν ακριβώς την ίδια γραμμή, παρ' όλο που και οι δύο υποστηρίζουν σθεναρά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα προκαλέσει χάος και η συζήτηση αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από το αν θα έπρεπε οι τρεις Θεσμοί να δώσουν δυο βδομάδες επέκταση του προγράμματος μέχρι να εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία. Γίνονται κάποιες τεχνικές συζητήσεις και οι Ευρωπαίοι που βρίσκονται στην αίθουσα υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να ανακληθεί το δημοψήφισμα και να δεχτεί η ελληνική πλευρά την πρόταση των Θεσμών που περιλαμβάνει πέντε μήνες παράταση του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος Α της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, φαίνεται να μην είναι καθόλου πεισμένος, όχι μόνο ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Θεσμών, αλλά ούτε καν ότι αυτή μπορεί να περάσει από το Eurogroup:
Έλληνας Α:  […] Στην συνάντηση που είχαμε τις προάλλες, όταν ζήτησα (από τους εκπροσώπους της ΕΚΤ να μου πουν) τι σκέφτονταν σχετικά με τα SMP, μου απάντησαν να πάρω χρήματα από το buffer του EFSF, εξαντλώντας τα χρήματα που προορίζονταν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για ανάγκες δηλαδή που αυξάνονται καθημερινά εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι θα κάναμε εάν φτάναμε σε συμφωνία και κατόπιν οι τράπεζες χρειάζονταν αυτά τα χρήματα. Και η απάντηση που πήρα […] ήταν ότι το ταμείο του EFSF θα αναπληρώνεται από τον ESM. Αλλά φυσικά αυτό σημαίνει τρίτο πρόγραμμα. […] Έξι υπουργοί (Οικονομικών) είπαν ότι είναι τόσο μακριά από αυτό που θεωρούσαν βιώσιμο και σύμφωνο με τη δική τους αντίληψη που δεν είναι σε θέση να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους. Έτσι εδώ έχουμε έναν πραγματικό γρίφο.
Ο βασικός ομιλητής εκ μέρους του ευρωπαϊκού οργάνου δε δείχνει καμία ευελιξία. Επιμένει ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 και υποστηρίζει ότι η πρόταση των θεσμών είναι φιλικότερη προς την ελληνική πλευρά. Όταν βλέπει ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό ρωτάει τους Έλληνες αν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία απαντάει ότι αν το δημοψήφισμα απαντήσει θετικά στο ερώτημα, η Ελλάδα σε 24 ώρες θα υπογράψει την πρόταση των Θεσμών χωρίς άλλη διαπραγμάτευση.
Αξιωματούχος Α: Ναι αλλά θα κάνετε εκστρατεία υπέρ του «όχι».

Έλληνας Α: Μα έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Παίρνουμε εντολές από το εκλογικό σώμα. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις προς το εκλογικό σώμα. [...] Η κυρίαρχη εξουσία είναι το εκλογικό σώμα. Δεν είναι η κυβέρνηση ούτε ο υπουργός. Παίρνουμε τις εντολές μας από το εκλογικό σώμα.

Αξιωματούχος Α: Τα πολιτικά κόμματα κάνουν καμπάνιες…

Έλληνας Α: Φυσικά. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα αυτής της συζήτησης. Το ποια πρόκειται να είναι η εκστρατεία μας είναι δική μας δουλειά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε…

Αξιωματούχος Α: Ναι, αλλά δείχνει τις προθέσεις σας.

Έλληνας Α: Οι απόψεις σου για τις πολιτικές μας προθέσεις δεν είναι της παρούσης. Όπως και οι απόψεις μου για τις δικές σου πολιτικές προθέσεις δεν είναι της παρούσης. Αυτά αφορούν εσένα και το εκλογικό σου σώμα. Αυτό που λέω είναι ότι θα θέσουμε αυτές τις προτάσεις στον ελληνικό λαό. Ανέφερα πριν ότι εκλεγήκαμε με το 36% των ψήφων. Αν το 50%+1 μας δώσει την εντολή να υπογράψουμε, θα το κάνουμε αμέσως χωρίς διαπραγματεύσεις, εκτός αν θέλετε να αποσύρετε την πρόταση βοήθειας. Αν ο λαός πει όχι, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: