Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2016

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ στα χρόνια του μνημονίου

  • Παρουσίαση βιβλίου (12/12/16)

    Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στις 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Αναστασιάδου "Αρχαϊκές μητέρες. Η διαχρονία του αρχαίου δράματος στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Γ. Βιζυηνού". Η παρουσίαση θα γίνει στο Polis Art Cafe, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
    - Γιάγκος Ανδρεάδης, ομοτ. καθηγ. Παντείου Πανεπιστημίου
    - Άννα Γρίβα, ποιήτρια-συγγραφέας
    - Μαρίνα Φραγκιαδάκη, ψυχαναλύτρια
    και η συγγραφέας
    Θα συντονίζει η Άννα Μαυρολέων, διδάσκουσα στο ΕΚΠΑ
  • Νέα, διορθωμένη ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου Σελιδοδείκτες. Οδηγός ανάγνωσης για τη λογοτεχνία

    Αναρτήθηκε σε νέα, διορθωμένη ηλεκτρονική έκδοση το βιβλίο Σελιδοδείκτες. Οδηγός ανάγνωσης για τη λογοτεχνία (επιμέλεια Βασίλης Βασιλειάδης & Κική Δημοπούλου). Η συγκεκριμένη έκδοση διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΓ http://www.greeklanguage.gr/node/998 και μπορεί να μεταφορτωθεί τοπικά. Οι "Σελιδοδείκτες" λειτουργούν και ως διαδικτυακό περιβάλλον στη διεύθυνση: http://selidodeiktes.greek-language.gr/ Η έκδοση του τόμου και η λειτουργία του περιβάλλοντος υλοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ.
  • Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες του υπουργείου Πολιτισμού για τα κρατικά βραβεία παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου (εκδ. 2014)

    Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες του υπουργείου Πολιτισμού για τα κρατικά βραβεία παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου (εκδόσεις 2014).
    Κατηγορία παιδικού λογοτεχνικού Βιβλίου
    · Κοντολέων Μ. συγγραφέας , Δεληβοριά Μ. εικονογράφος , «Στο νησί της Ροδιάς», εκδ. Ψυχογιός.
    · Πατσαρός Κ. συγγραφέας, Γρίβας Β. εικονογράφος, «Το κουτί», εκδ. Μεταίχμιο.
    · Σερέφας Σ. συγγραφέας, Παπαδοπούλου Σ., εικονογράφος, «Μήπως είμαι βλάκας;» εκδ. Μεταίχμιο.
    · Χαρίτος Κ. συγγραφέας , Σταματιάδη Ν. εικονογράφος, «Το τραγούδι του ύπνου», εκδ. Μεταίχμιο.
    Κατηγορία εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου
    · Celia Chauffrey εικονογράφος, Παππά Ροδούλα συγγραφέας, «Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί», εκδ. Νεφέλη.
    · Ζαχαριά Π. εικονογράφος, Μιχαηλίδου Σ. συγγραφέας, «Πολυξένη», εκδ. Παπαδόπουλος.
    · Κατσίκα Μάρω, εικονογράφος και συγγραφέας, «Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου», εκδ. Καλειδοσκόπιο.
    · Μελισσινού Μ. εικονογράφος , Πιπίνη Α. συγγραφέας, «Το δικό τους ταξίδι», εκδ. Καλειδοσκόπιο.
    · Μιμηλάκη Θ. εικονογράφος, Κουτσιαρής Β. συγγραφέας, «Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα», εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη.
    · Σαμαρτζή Ι. εικονογράφος, Δαρλάση Α. συγγραφέας, «Το παλιόπαιδο», εκδ. Πατάκη.
    · Τουλιάτου Σ. εικονογράφος, Αγγέλου Α., Σίνη Ε. συγγραφείς, «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», εκδ. Παπαδόπουλος.
    Κατηγορία εφηβικού-νεανικού βιβλίου
    · Κατσαμά Ε., «Γορίλλας στο φεγγάρι», εκδ. Πατάκη.
    · Παπαθεοδώρου Β., «Το ημερολόγιο ενός δειλού», εκδ. Καστανιώτη.
    · Πιπίνη Α., «Η Αλίκη στην πόλη», εκδ. Πατάκη.
    · Κατηγορία βιβλίου γνώσεων για παιδιά
    · Αγγελίδου Μ., «Ιστορίες που τις είπε το φως», εκδ. Μεταίχμιο.
    · Ανδρεάδη Ε., «Γίνε πράκτορας του πλανήτη», εκδ. Μεταίχμιο.
    · Βαρουφάκης Γ., «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία», εκδ. Πατάκη.
    · Τσερόλας Π., «Ο Προϊστορικός ζωγράφος ( και ένα τερατάκι)», εκδ. Κέδρος.
    Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποτελούν οι: Αλέξιος Κυριτσόπουλος, εικονογράφος, πρόεδρος, Αναστασία Οικονομίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αντιπρόεδρος, Τασούλα Τσιλιμένη, επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας, μέλος, Γιώργος Θεοχάρης, συγγραφέας, μέλος, Νέαρχος Ντάσκας, εικονογράφος, μέλος, Ιωάννης Βασιλαράκης, κριτικός, μέλος, Κατερίνα Δερματά, κριτικός, μέλος, Αγγελική Γιαννικοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος και Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος.
    πηγή: εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=847717)
  • Επιστημονική Ημερίδα: Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες (14/12/16)

    πιστημονική Ημερίδα «Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες» Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, 1ος όροφος, Πανεπιστήμιο Πατρών
    Η ημερίδα «Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες» στοχεύει σε μια διεπιστημονική, συγκριτολογική και πολυθεματική συζήτηση των ερωτημάτων αυτών με σημείο αναφοράς το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών μεταποιήσεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://echo.frl.auth.gr/rewritingpapadiamantis/
  • Δύο συνέδρια για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα (2-3/12/16 & 7-12/12/16)

    Δύο συνέδρια στις αρχές Δεκεμβρίου από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο για τα γεγονότα που δίχασαν βαθιά την Ελλάδα.
    Χρονικά, το πρώτο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 2 και 3 Δεκεμβρίου, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα). Θέμα του συνεδρίου που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) είναι «Διαδρομές του παρελθόντος: ο εμφύλιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία και τη μνήμη».
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-2...
    Τέσσερις ημέρες αργότερα ανοίγουν οι εργασίες ενός άλλου, πολυήμερου συνεδρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αυτή τη φορά, στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα ΙΙ» από τις 7 ως τις 12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
    Οι βασικοί άξονές του, που εκτείνονται σε 28 συνεδρίες και μία ειδική, είναι οι κοινωνικές διαστάσεις του Εμφυλίου, η οικονομία, η πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και ο ξένος παράγοντας. Στο πλούσιο θεματικό υλικό σίγουρα θα βρει κάποιος μια πτυχή που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσει (το πρόγραμμα και περιλήψεις εισηγήσεων αναρτώνται σε ειδική σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/events/112892345859792/)
    πηγή: εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=847191)
  • Διημερίδα αφιερωμένη στη Βυζαντινή Ποίηση (16-17/12/16)

    Στις 16-17 Δεκεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί Διημερίδα αφιερωμένη στη Βυζαντινή Ποίηση. Πρόκειται για την Γ΄ Παρεκβολών Ημέρα / Third Parekbolai Symposium, που διοργανώνει η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους εξής χώρους:
    Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, AULA Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ
    Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
    Για το πρόγραμμα, βλ. http://www.phil.uoa.gr/fileadmin/phil.uoa.gr/uploads/Tomeas_Byz/...
  • Εισήγηση Προέδρου ΚΕΓ με θέμα "Η ελληνομάθεια στο εξωτερικό" στην εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών & τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου (7/12/2016)

    Στην εκδήλωση με θέμα "Η συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στη γενική ανάπτυξη της χώρας" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Αλέξανδρος Παπαναστασίου", θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την "Ελληνομάθεια στο εξωτερικό". Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών ΑΕΙ Β. Ελλάδος και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ.
    Σύνδεσμος Ζωντανής Διαδικτυακής Αναμετάδοσης: https://www.auth.gr/video/22982
    Επισυνάπτονται: Πρόσκληση & Πρόγραμμα

    Συνημμένα

  • Πρόσκληση (pdf, 820KB)
Πρόγραμμα (pdf, 823KB)

  • Παρουσίαση βιβλίου (9/12/16)

    Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το Polis Art Café διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου
    της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη με τίτλο "Επιτηρούμενες ζωές. Μουσική, χορός και διαμόρφωση
    της υποκειμενικότητας στη Μακεδονία". Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 στις 8:00 μ.μ., στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα).
    Θα μιλήσουν οι:
    Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,
    Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Λεωνίδας Εμπειρικός, Ιστορικός
    Πάνος Πανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας της Μουσικής και του Χορού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Συντονίζει ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης,
    Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Σεμινάριο: Πάπυροι και Καινή Διαθήκη (9 & 16/12/16)

    Στο Θρησκευτικό Εκπαιδευτικό και Φιλανθρωπικό Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα «Άρτος Ζωής» πρόκειται να πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα "Πάπυροι και Καινή Διαθήκη" και εισηγητή τον κ. Αμφιλόχιο Παπαθωμά. Το σεμινάριο θα γίνει στα γραφεία του ιδρύματος (Μπουμπουλίνας 28, πίσω από το Μουσείο) στις 9 και στις 16 Δεκεμβρίου 2016, 6-9 μμ.
    Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται η υποβολή αίτησης έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016.
    Θα βρείτε την αίτηση στην σελίδα του ιστότοπου του Άρτου Ζωής (http://artoszois.us11.list-manage.com/track/click?u=5f4bc4fbb1e9...). Αποστολή αίτησης στο email artos@otenet.gr
  • Έκθεση: Χίλια μύρια κύματα... Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη (6/11-4/12/16})

    Η έκθεση "Χίλια μύρια κύματα… Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη" φιλοξενείται από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στον Δημοτικό Εκθεσιακό Χώρο Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού Καλαμαριάς). Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ.
    Ομιλητές: Δημήτρης Γουλής, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Διευθυντής 67ου Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης - Τζωρτζίνα Κουτρουδίτσου, Υποψ. Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας - Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός στο Ι.Α.Π.Ε.
    Συμμετέχει το μουσικό σχήμα "Τα πάντα ρει" με μικρασιάτικα και ρεμπέτικα τραγούδια
    Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα: 9.00 - 13.00
    Τρίτη έως Παρασκευή: 9.00 - 13.00 και 18.00 - 22.00
    Σάββατο: 12.00 - 14.00 και 19.00 - 22.00
    Κυριακή 12.00 - 17.00
    Είσοδος ελεύθερη
  • Διαλέξεις Μ. Φραγκουλάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (6 & 7/12/16)

    Η κ. Μαρία Φραγκουλάκη (Cardiff University) θα πραγματοποιήσει δύο διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
    Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20.30
    Ο Ομηρικός Θουκυδίδης: Μύθος και Ιστορία, Χώρος και Συλλογική Μνήμη
    Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
    Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ώρες 17.30-20.30
    Η πρόσληψη των Περσικών Πολέμων στον Θουκυδίδη
    (στο πλαίσιο του Σεμιναρίου της κας Ταμιωλάκη)
    Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα 8 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/

     

  • Κύκλος ομιλιών του ΕΙΕ: Η κοινωνία της γραφής στο Αιγαίο της 2ης χιλιετίας π.Χ. (6, 13 & 20/12/16)

    Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, "Επιστήμης Κοινωνία", διοργανώνει κύκλο ομιλιών που περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Ο κύκλος ομιλιών θα διεξαχθεί στις 6, 13 και 20 Δεκεμβρίου 2016 και έχει τον γενικό τίτλο "Η κοινωνία της γραφής στο Αιγαίο της 2ης χιλιετίας π.Χ." και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) | Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Ώρα έναρξης: 19.00.
    Είσοδος Ελεύθερη
    Για το αναλυτικό πρόγραμμα του κύκλου, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Αναλυτικό πρόγραμμα (msword, 107KB)
  • Ημερίδα: Το πρόσωπο και το έργο - Βασίλης Παναγιωτόπουλος (7/12/16)

    Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
    σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει με τίτλο: Το πρόσωπο και το έργο - Βασίλης Παναγιωτόπουλος, την Τετάρτη 7.12.2016 στις 18:30. Η ημερίδα θα γίνει στον Πολυχώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1).
    Ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος συνομιλεί με τον Γιάννη Βούλγαρη, τον Λεωνίδα Καλλιβρετάκη και τον Αλέξη Πολίτη.
    Τη συζήτηση συντονίζει η Μικέλα Χαρτουλάρη.

     
    Η διδασκαλία της μεταπολεμικής ιστορίας - Βασίλης Παναγιωτόπουλος from SGT Athens on Vimeo.

  • Επιστημονική Εκδήλωση και Έκθεση έργων του Αριστοτέλη στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (7/12/16)

    Συμμετέχοντας στους εορτασμούς του έτους Αριστοτέλη που με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννησή του ανακήρυξε η ΟΥΝΕΣΚΟ, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών» του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) της Φιλοσοφικής Σχολής, οργανώνουν επιστημονική εκδήλωση και έκθεση βιβλίων με έργα του Αριστοτέλη.
    Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7.30 μμ στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης.
    Θα προηγηθεί επιστημονική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης στην οποία Διδάσκοντες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών» και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης θα μιλήσουν για τον Αριστοτέλη και το έργο του.
    Για το πρόγραμμα, βλ. http://www.uoi.gr/wp-content/uploads/2016/11/Anakoinosi-Ekdilwsi...
  • Εισήγηση Προέδρου ΚΕΓ με θέμα "Η ελληνομάθεια στο εξωτερικό" στην εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών & τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου (7/12/2016) 

     

    Στην εκδήλωση με θέμα "Η συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στη γενική ανάπτυξη της χώρας" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Αλέξανδρος Παπαναστασίου", θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την "Ελληνομάθεια στο εξωτερικό". Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών ΑΕΙ Β. Ελλάδος και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ.
    Σύνδεσμος Ζωντανής Διαδικτυακής Αναμετάδοσης: https://www.auth.gr/video/22982
    Επισυνάπτονται: Πρόσκληση & Πρόγραμμα

    Συνημμένα

  • Πρόσκληση (pdf, 820KB)
Πρόγραμμα (pdf, 823KB)
  • Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

     

    Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συνεχίζει το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και διαρκούν 10 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 10-10-2016 μέχρι και 18-11-2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.greek-language.gr/routes
    Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:
    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων
    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς
    3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά
    4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών
    5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)
    6. Όψεις της γλώσσας
    7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή
    8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εμπλεκόμενοι στη ή/και ενδιαφερόμενοι για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που είναι απόφοιτοι ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Το πρόγραμμα παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016).
    Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το νομικό πλαίσιο των ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ, την εγγραφή σας στο πρόγραμμα και το οικονομικό κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών http://www.greek-language.gr/routes
    Στοιχεία επικοινωνίας:
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com
    Τηλ: 2310488782 & 2310805507 (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες

    Συνημμένα

    Δελτίο Τύπου (pdf, 159KB)
  • Παράταση εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Παρατείνονται οι εγγραφές στο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (diadromes.greek-language.gr) ως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Γ.: «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» (http://www.greek-language.gr/routes).
    Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το οποίο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών και συνιστά πρότυπο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διδακτικής ικανότητας των διδασκόντων την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.
    Παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 862, Τεύχος Δεύτερο, 8 Απριλίου 2014 και
    Ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα που προβλέπει η Υ.Α. με αρ. Φ.815.2/279/41778/Z1 για τη Διατήρηση αναγνωρισμένων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΦΕΚ 1430, τεύχ. Β', 30/4/2012) (άρθρο 1, παρ. 5, εδ.α)
    Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν οι εμπλεκόμενοι στη ή/και ενδιαφερόμενοι για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που είναι απόφοιτοι ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και διαρκεί 10 μήνες. Υλοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:
    Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων
    Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς
    Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά
    Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών
    Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)
    Όψεις της γλώσσας
    Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή
    Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
    ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» (www.greek-language.gr/routes)
    και στο συνημμένο
    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: programma.diadromes@gmail.com
    Πληροφορίες: δρ Ράνια Βοσκάκη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Διαδρομών
    ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 2310488782 & 2310805507 (ώρες πληροφόρησης: 8.30-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Συνημμένα

    Δελτίο Τύπου (pdf, 202KB)

     

  • Κύκλος δράσεων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης: Ένα έκθεμα διηγείται (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Δεκέμβριος 2016)

     

    Συνεχίζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού οι κύκλοι δράσεων με τίτλο «Ένα έκθεμα διηγείται». Θεματικές ξεναγήσεις, ειδικά σχεδιασμένες, απευθύνονται στους επισκέπτες του Μουσείου παρουσιάζοντας λιγότερο γνωστές πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεών του, που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον και έχουν να μας διηγηθούν κρυμμένα κάποτε μυστικά.
    Στην τρίτη θεματική ενότητα αντικείμενα, που σχετίζονται με τον προστάτη άγιο της Θεσσαλονίκης, τον άγιο Δημήτριο, αφηγούνται την ιστορία τους και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν.
    Μαθαίνουμε για τη ζωή του αγίου και το μαρτύριό του, αλλά και για τη διακόσμηση του ναού του στην πόλη, τη λατρεία του και τη διάδοση της τιμής προς το πρόσωπό του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο (“οικουμένη”). Ανακαλύπτουμε μαζί την ιστορική διαδρομή των παραστάσεών του πάνω σε διάφορα αντικείμενα (εικόνες, νομίσματα, σφραγίδες κ.ά.), καθώς και το πώς αυτές συνδέονταν με τις συνθήκες, που κάθε φορά επικρατούσαν στο Βυζάντιο.
    Της ξενάγησης προηγείται ολιγόλεπτη προβολή με θέμα «Η πόλη, η οικουμένη και ο άγιος» στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη».
    Ημερομηνίες ξεναγήσεων: 14/9, 28/9, 5/10, 16/10, 7/12, 21/12 στις 12 μ.μ.
    Διάρκεια ξεναγήσεων: 60΄
    Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
    Δυνατότητα συμμετοχής με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: