Σάββατο, Δεκεμβρίου 17, 2016

Σοκολάτα αγάπη μου!

 

Βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η σοκολάτα σώζει ζωές, διότι προστατεύει τη σωματική και ψυχική υγεία

Όσοι τρώνε 100 γραμμάρια σοκολάτα καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι, αν κόψει κανείς τη σοκολάτα, θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, πράγμα που αποτελεί ευχάριστα νέα για τους ουκ ολίγους φίλους της σοκολάτας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο Μίιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “Heart”, πραγματοποίησαν μια συστηματική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) των ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι οκτώ μελέτες συνολικά αφορούσαν σχεδόν 158.000 ανθρώπους και κάλυπταν μια περίοδο 12 ετών κατά μέσο όρο.
Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα.
Η ανάλυση έδειξε ότι αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελείτο κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεϊνες λόγω φλεγμονής, ενώ ασκούνταν περισσότερο – όλοι παράγοντες που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν πολλή, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «τα συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν πως η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων». Ανέφεραν, μάλιστα, ότι τα οφέλη δεν αφορούν μόνο την μαύρη σοκολάτα, αλλά και άλλα είδη, όπως η σοκολάτα γάλακτος, που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά.
Όπως συμπέραναν, «δεν φαίνεται να υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι η σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που ανησυχούν για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ  
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ



Sweet dreams: eating chocolate prevents heart disease

Howard LeWine, M.D.
Howard LeWine, M.D., Chief Medical Editor, Internet Publishing, Harvard Health Publications

If you’re a chocoholic, the news out of England is tantalizing: middle-aged and older adults who eat up to 3.5 ounces of chocolate a day (that’s more than two standard Hershey bars) seem to have lower rates of heart disease than those who spurn chocolate.
At least that was the conclusion of a study that followed the health of nearly 21,000 resident of Norfolk, England, for 11 years. Among those in the top tier of chocolate consumption, 12% developed or died of cardiovascular disease during the study, compared to 17.4% of those who didn’t eat chocolate. The results were published online in the medical journal Heart.

Desire vs. evidence

I’m a chocolate lover. My new favorite is an ice cream called Chocolate Therapy. The name doesn’t feel like a stretch, given the results of this study and many before it that have linked eating chocolate to a lower risk of heart disease.
Much as I’d like to believe in that connection, and get to work on my own personal Chocolate Therapy, we don’t yet know enough to put eating chocolate on a par with eating fruits, vegetables, and whole grains.
All of the large studies, including the one from Norfolk, are observational studies. That means the researchers asked questions about the participants eating habits, tracked their health, and made statistical connections. These kinds of studies can generate important insights. But they can’t prove cause and effect. It takes a randomized trial to do that.
It’s possible that people who like to eat chocolate do something else that offers heart protection, like eat a wide variety of healthful foods. One of the interesting things about this research is that participants in the non-chocolate group had higher average weight, more artery-damaging inflammation, more diabetes, were less physically active and had diets with the least amount of fat compared to chocolate eaters.

Is milk chocolate okay?

Most of the previous studies on the chocolate-heart connection found that only dark chocolate offered any cardiovascular protection. In the Norfolk study, any type of chocolate, including milk chocolate, seemed to have the same beneficial effect.
Scientists aren’t sure what it is about chocolate that seems to boost heart health. It may be related to flavonoids, a type of antioxidant produced by plants. Flavonoids are found in tea, red wine, blueberries, apples, pears, cherries, and nuts.
Flavonoids are particularly abundant in cacao beans—the seeds of the cacao tree. Fermenting, drying, and roasting cacao beans yields cocoa powder, which is used to make chocolate.
Flavonoids in cocoa have been shown to help lower blood pressure, improve blood flow to the brain and heart, prevent blood clots, and fight cell damage. They’ve also been shown to help thinking skills.

No chocolate prescription—yet

I routinely write my patients a prescription for exercise, and sometimes for eating more vegetables and fruits. I won’t be writing any prescriptions for chocolate in the foreseeable future.
But I won’t be telling them not to eat chocolate—in moderation of course. As the Norfolk study researchers concluded, “There does not appear to be any evidence to say that chocolate should be avoided in those who are concerned about cardiovascular risk.”
When it comes to chocolate or cocoa flavonoids, no recommended daily amounts have been set. The European Food Safety Authority suggests that 200 mg of cocoa flavonoids per day is a good target for the general population.
The amount of cocoa used in chocolate varies a lot. To find out how much you’re getting you’ll have to do some detective work. The amount of flavonoids in chocolate is not always listed.
Your best bet is to stick with dark chocolate. As a general rule, it has more cocoa and therefore more flavonoids than milk chocolate. It also has less unhealthy sugar and saturated fat.
The higher the cocoa content of the bar, the better it is for your health. Look for bars with 70% cocoa or more.
I’m going to stick with an ounce of dark chocolate every so often—with some Chocolate Therapy in between.

Δεν υπάρχουν σχόλια: