Σάββατο, Δεκεμβρίου 20, 2014

Δεκατρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα


/01alt
Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ, Malcolm Mackay (μτφρ. Α. Τριμπέρη, Πόλις)
Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα μαύρο το αστυνομικό ντεμπούτο του πρωτοεμφανιζόμενου Σκοτσέζου Μάλκολμ ΜακΚέι. Ο συγγραφέας επιλέγει ως κεντρικό χαρακτήρα έναν επαγγελματία δολοφόνο ο οποίος διαβάζει Σόμερσετ Μομ και πιστεύει ότι η δουλειά του είναι μια δουλειά σαν όλες τις άλλες. Κοφτή γραφή, παγερή μερικές φορές, ωραία σκιαγράφηση των χαρακτήρων, είτε ανήκουν στον υπόκοσμο, είτε στις δυνάμεις του νόμου. Το βιβλίο είναι το πρώτο από την Τριλογία της Γλασκόβης.
alt02/
Η μάρτυρας της φωτιάς, Lars Kepler (μτφρ. Τ. Σπερελάκη, Πατάκη) 
Το ζεύγος των Σουηδών που γράφει με το ψευδώνυμο Lars Kepler στήνει τους απεχθείς φόνους του σ’ ένα κέντρο για προβληματικούς εφήβους. Ο επιθεωρητής Γιούνα Λίννα, τον οποίο οι τρόφιμοι αποκαλούν κοροϊδευτικά «Φινλανδό» (Πόντιο, στα καθ’ ημάς), παρότι βρίσκεται υπό δυσμένεια, αποδεικνύεται ιδιαίτερα παρατηρητικός και εξιχνιάζει μια υπόθεση στην οποία οι λογικοί μοιάζουν να έχουν τρελαθεί και οι τρελοί να είναι λογικοί.
alt/03
Ο μεταξοσκώληκας, Robert Galbraith (μτφρ. Χ. Καψάλης, Ψυχογιός)
Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (της δημιουργού του Χάρυ Πότερ) με ήρωα τον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ. Η εξαφάνιση του συγγραφέα Όουεν Κουίν ανησυχεί τη σύζυγό του, η οποία αναθέτει την υπόθεση στον Στράικ, έναν πρώην στρατιωτικό. Όταν ο συγγραφέας θα βρεθεί νεκρός, οι ύποπτοι θα αποδειχτούν πάρα πολλοί, αφού αρκετοί είχαν συμφέρον να ξεφορτωθούν – αυτόν, και το μυθιστόρημα που έγραφε. Την πλοκή διανθίζουν διάφορες σκέψεις περί γραφής και λογοτεχνικού κόσμου.
04/alt
Ο άνθρωπος της λίμνης, Arnaldur Indridason (μτφρ. Ν. Προδρομίδου, Μεταίχμιο)
Σ’ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστυνομικά μυθιστορήματα που μας έρχονται από τον Βορρά, ο επιθεωρητής Έτλεντουρ καλείται να ανακαλύψει σε ποιον ανήκουν τα οστά που βρίσκει ένας υδρολόγος στον πυθμένα μιας αποξηραμένης λίμνης. Η πρώτη σκέψη είναι ότι πρόκειται για αυτοκτονία, αφού στην Ισλανδία δεν θεωρείται σπάνιο φαινόμενο η οικειοθελής εξαφάνιση ενός ανθρώπου. Ωστόσο, ανάμεσα στα οστά υπάρχει ένας παλιός ρώσικος ραδιοπομπός. Η ιστορία που ξεκινάει σαν απλή εξαφάνιση, εξελίσσεται σε μια περιπέτεια «διεθνούς κατασκοπίας, φόνου και προδοσίας», όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο.
   

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΔΩ=>12+1 αστυνομικά μυθιστορήματα του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...