Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2014

Ζητείται πατριωτισμός από... κομματόσκυλα



 

 Σύνθεση:Gerontakos 

 **************

Ο Μαγικός Αριθμός 180, Λύση στο Εθνικό Αδιέξοδο


Αποτέλεσμα εικόνας για Απόστολος Δοξιάδης Απόστολος Δοξιάδης*
Πηγή: Τα Νέα, 18/12/14

Το εθνικό πρόβλημα ζητά επείγουσα λύση, λύση που απαιτεί ευρεία πολιτική αποδοχή. Το σύνταγμα μας, εύλογα για μία δημοκρατία, ορίζει το εύρος της στο 180, τα τρία πέμπτα των εκλεγμένων αντιπροσώπων, αριθμό που απαιτεί και η προεδρική εκλογή αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση.
Είναι σημαδιακό ότι αν η Βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο στις επόμενες βδομάδες, η πολιτεία μας θα υποστεί όχι ένα αλλά δύο βαρύτατα πλήγματα: τον οριστικό εξευτελισμό του θεσμού αλλά και την απώλεια της ευκαιρίας μιας συνταγματικής αναθεώρησης εντελώς απαραίτητης για να αλλάξουν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά χάλια.
Το πρώτο πλήγμα ρίχνει το θεσμό του προέδρου της δημοκρατίας στο βυθό της κατάντιας. Ήδη, οι περισσότεροι πολίτες τον θεωρούν διακοσμητικό. Αν όμως ευοδωθεί το σχέδιο των «αντιπροεδρικών» θα παγιωθεί πλέον, δικαιολογημένα, η άποψη ότι εκτός από διακοσμητικός είναι κι επικίνδυνος, αφού δίνει στον κάθε μνηστήρα της εξουσίας μια κατ’ επίφαση συνταγματική διέξοδο για να ανεβάζει τον πήχυ της δεδηλωμένης από το 151 στο 180—δηλαδή ουσιαστικά να την καταργεί—όποτε το επιθυμεί. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ηγέτης της αντιπολίτευσης ερωτοτροπεί με αυτή τη λύση. Όμως οι εκβιασμοί στο παρελθόν έμειναν στο επίπεδο των απειλών και, τουλάχιστον, τήρησαν τα προσχήματα, προτάσσοντας διαφωνίες για τα πρόσωπα.
Τώρα τα προσχήματα εγκαταλείφθηκαν. Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση κάποιων πολιτικών να μην προτείνουν υποψήφιο πρόεδρο από φόβο μήπως εκλεγεί, θα ήταν απλώς γελοία. Σήμερα είναι κάτι χειρότερο: είναι κατάφωρη παραβίαση του πνεύματος του συντάγματος, που ανέθεσε στη Βουλή την εκλογή του προέδρου για να πετυχαίνει πολιτική συναίνεση κι όχι για να ρίχνει κυβερνήσεις. Και όταν η Βουλή καταστρατηγεί το πνεύμα του Συντάγματος, γιατί να περιμένουμε οι πολίτες να το σεβαστούν;
Το δεύτερο πλήγμα από τη μη-εκλογή προέδρου είναι όμως ακόμη σοβαρότερο: η κυβερνητική ανατροπή, που φυσικά αποτελεί το μόνο στόχο του «αντιπροεδρικού» μετώπου, θα ακυρώσει τη δυνατότητα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού για να γίνει αυτή από την επόμενη Βουλή πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα, πράγμα που απαιτεί συζήτηση και χρόνο.


Τη λύση τη δείχνει η σύμπτωση, στον αριθμό 180, του πήχυ της προεδρικής εκλογής και της συνταγματική αναθεώρησης. Γιατί αυτός μας θυμίζει, καίρια, ότι οι βουλευτές που μπορούν να εκλέξουν πρόεδρο μπορούν και να αποφασίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση. Έτσι, το 180 αναδεικνύεται σε εργαλείο ουσιαστικής εθνικής συναίνεσης, σε λύση στο αδιέξοδό μας.
Η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η απαραίτητη συναίνεση ήδη συζητιέται: εκλογή προέδρου στη βάση εκλογών το Νοέμβριο, δηλαδή σε χρόνο που θα επιτρέπει τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια της. Δε χρειάζεται τη συναίνεση κανενός για ν
α κάνει το εθνικά σωστό. Ήδη πρότεινε πρόεδρο, ως όφειλε, και μπορεί τώρα να προαναγγείλει εκλογές στο χρόνο που απαιτεί η αναθεώρηση, έχοντας την τόλμη, αν η αλλαγή αυτή κριθεί απαραίτητη συμβολικά, να αλλάξει υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση μπορεί μόνη και να αποφασίσει, και να δεσμευθεί και να καλέσει όσους πολιτικούς νοιώθουν ακέραια την ευθύνη τους να ψηφίσουν πρόεδρο, ως πρώτο βήμα στην πραγματοποίηση του εθνικά αναγκαίου. Από εκεί και πέρα, η απόφαση θα επαφίεται στον πατριωτισμό του κάθε βουλευτή.

*Απόστολος Κ. Δοξιάδης - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vincenzo Capezzuto "Twas within a furlong of Edinborough town"/Ήταν σε απόσταση αναπνοής από το Εδιμβούργο /(L'Arpeggiata)

From the CD Music for a While - Improvisations on Purcell (Erato/Warner Classics) 'Twas within a furlong z605/2 from The Mock Marriage, ...