Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2012

ΛΕΞΩ ΠΡΟΣ ΑΙΘΕΡΑ


                                            ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί φίλοι,

Την Παρασκευή 26.10.2012, μέρα γιορτής για τη Θεσσαλονίκη, στις 8.00 το βράδυ στο γνωστό FIX, που αναστηλώνεται πολιτιστικά, το μουσικό μας σχήμα «Λέξω προς Αιθέρα» σε συνεργασία με την ομάδα Λόγου Art Attack παρουσιάζουν πρόγραμμα για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης και τα 90 της χαμένης Σμύρνης, που περιλαμβάνει αρχειακές φωτογραφίες των δύο πόλεων, κειμενικές αναφορές και τραγούδια γι` αυτές.  Αλλά και την έκπληξη: Ο Δήμαρχος Σμύρνης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής μας σε ζωντανή σύνδεση στέλνει μήνυμα φιλίας και συμφιλίωσης μεταξύ των δύο λαών.

Σας καλούμε να χαρείτε μαζί μας τη βραδιά αυτή.
*************************************
Οι «Λέξω προς αιθέρα»

Η εκπρόσωπος της ομάδας Λόγου Art Attack, που είναι και υπεύθυνη για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, Ελένη Καρασαββίδου, γράφει σχετικά:

   Η Θέλησή μας να θυμόμαστε είναι η θέλησή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο... έγραψε η Αμερικανίδα πανεπιστημιακός Τζόαν Νεστλ. Η θέληση μας να συνδέσουμε την μνήμη με την ιστορία δυο τόπων, με το «παραμύθι δυο πόλεων», είναι η θέλησή μας ν’ αναζητήσουμε, μες τις συμβάσεις της ενήλικης ζωής και της πολιτικής, ένα “πέρασμα” σε ένα “αλλού”, σε μια έννοια “μιας άλλης, καλύτερης, ζωής, που βασανίζει τον άνθρωπο από την εποχή του Μωυσή και του Οδυσσέα” (Καρασαββίδου, 1997). Κρυμμένο, αλλά όχι ξεχασμένο, πίσω από διάφορα ονόματα (Έρωτας, «Ευτυχία», Παράδεισο ή Ιερουσαλήμ, Κάμελοτ ή «Σοσιαλισμό»...) με καραβάκι, αυτό το καραβάκι του Ρεμπώ, την “παιδική” φαντασία”.
    «Από τη Σμύρνη στη Σαλονίκη, διαδρομές τόπων, διαδρομές ανθρώπων» λοιπόν… Για μας (κι ευχαριστούμε το Φιξ για την Φιλοξενία) αν έχει κάτι αξία, μέσα σε τόσες άλλες προσπάθειες με αξία, είναι να σπάσουμε «τα στεγανά» στους τρόπους εορτασμού, να βρούμε τις συνάφειες ανθρώπων κι εποχών πέρα από την ιδεολογική χρήση της ιστορίας απ’ όλες τις πλευρές, και να το καταφέρουμε μέσα από τον συμμετοχικό πολιτισμό, όπου άνθρωποι της πόλης δηλαδή, σχήματα  ερασιτεχνών με την ιδιότητα του πολίτη, θα παρεμβαίνουν πολιτιστικά μιλώντας με λέξεις, νότες και χρώματα για όλα όσα αποτελούν τη Μνήμη μας αλλά και το Παρόν μας…

Συμμετέχουν, τραγουδώντας  τραγούδια για τη Σμύρνη και τη Σαλονίκη, οι «Λέξω προς Αιθέρα»* και η ομάδα Λόγου Art Attack.
Υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ε. και του Συλλόγου Byron για τον Πολιτισμό και τον Φιλελληνισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές της εκδή-λωσης στο ενημερωτικό μας δελτίο που έχει ως εξής:

Μια βραδιά όπου η Μνήμη συναντά το Παρόν και η Λογοτεχνία
το Τραγούδι….
Πολυχώρος Φιξ, Θεσσαλονίκη, 
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ώρα 8 μ.μ.

Στις "Μουσικές περιπλανήσεις" οι «Λέξω προς Αιθέρα»*

Διαβάζουν  λογοτεχνικά αποσπάσματα:
* Γιάννης Περδίκης (Θέατρο Έξω από τα Τείχη),  
*Γιώργος Σαράτσης (αφηγητής) και Ελένη Καρασαββίδου.

Κείμενα/συντονισμός: Ελένη Καρασαββίδου.

Την εκδήλωση ανοίγει ο Νίκος Μπιλιλής με το κινηματογραφικό αρχείο του και ακολουθεί χαιρετισμός έκπληξη από την άλλη μεριά του Αιγαίου.

Μουσικές επιλογές από τους: «Λέξω προς Αιθέρα»
Μέλη του:
*Βέλκος Χρήστος: Μπουζούκι
*Ζαγοριανός Δημήτρης: Ακουστική κιθάρα, τραγούδι 
* Καλόστος Σταύρος: Μμπαγλαμάς, τραγούδι
*Καπράλος Χρήστος: Πνευστά, κρουστά, τραγούδι  
*Καρκαλέτσης Θεολόγης: Κλασσική κιθάρα, συντονιστής *Μαδεμλή Μάγδα: Κρουστά 
*Παπαστεργίου Γιάννης: Βιολί, μαντολίνο
*Στεφαδούρος Μιχάλης: πιάνο, κρουστά
*Τζιόλας Αλέκος, τραγουδοποιός
Έκτακτες συμμετοχές:
*Ζαγοριανού Φαίδρα, βιολί
*Κουκουβίτου Βασιλική, τραγούδι  
*Μαντζάρη Ελένη: Κιθάρα, τραγούδι
*Μπουρανή Καρασαββίδου Μαρία: Τραγούδι
*Σεβαστίδου Μαρία: Τραγούδι

*Το συγκρότημα «Λέξω προς Αιθέρα» αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς, ερασιτέχνες στη μουσική, και ξεκίνησε τραγου-δώντας τραγούδια του Αλέκου Τζιόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...