Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

ΔΙΚΟΛΑΒΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ


"Θρίαμβος! Το δικαστήριο δέχθηκε
ότι
η βομβοκροτίδα που έριξες στο γήπεδο
ήταν ένα αθώο πασχαλινό έθιμο,
μέρος αναπόσπαστο της πλούσιας παράδοσής μας
για την Ανάσταση του Θεανθρώπου!"
"Και ο ακρωτηριασμός της υπαλλήλου του γηπέδου
δεν ελήφθη υπόψη;"
"Μα τι λες, παιδάκι μου; Ο ακρωτηριασμός
ήταν μια ατυχής παράπλευρη απώλεια!"

Δικολάβων το ανάγνωσμα

Τι πιο συνηθισμένο και πιο λογικό: Πας στο γήπεδο να δεις την αγαπημένη σου ομάδα και κουβαλάς μαζί σου και δυο-τρία κοτόπουλα, μέσα σε μια σακούλα με τρύπες, για ν’ ανασαίνουν τα καημένα. Στον έλεγχο δεν σου λένε τίποτε βέβαια, όπως δεν θα σου έλεγαν κι αν κουβαλούσες μπαζούκας· απλώς σε ρωτάνε ευγενικά αν προορίζεις τα κοτοπουλάκια για μεγάλωμα ή για άμεσο τηγάνισμα.
Κάποια στιγμή, πάνω στην έξαψή σου για την ευκαιρία που χάθηκε, πετιέσαι όρθιος, σου φεύγει η σακούλα και τα κοτόπουλα, πονηρά από τη φάρα τους και ελευθερόφρονα, δραπετεύουν, κατεβαίνουν σκαλί σκαλί και μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο να ρίξουν τα σουτάκια τους.
Πού το παράδοξο; Μήπως το καυτό 1965 δεν κατέβαιναν οι άνθρωποι στις διαδηλώσεις μ’ ένα καρπούζι στα χέρια, για να πουν, αν συλλαμβάνονταν, ότι απλώς γυρνούσαν από τη λαϊκή;
Φυσικά και δεν είναι παράδοξο να λένε οι δικηγόροι, κάποιοι δικηγόροι, ό,τι κατεβάσει η σπουδαγμένη κούτρα τους για να υπερασπίσουν τον πελάτη τους.
Αυτά με τα ποδοσφαιρόφιλα κοτόπουλα, που τα έσερνε μαζί του στο γήπεδο ένας φιλόζωος φίλαθλος και τα οποία, αυτονομηθέντα και δολίως δράσαντα, μπουκάρισαν για να βοσκήσουν στο χορτάρι, τα είπε με κάθε σοβαρότητα ο δικηγόρος του Αρη.
Εξίσου ευρηματικός ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού ισχυρίστηκε πως η κ. Ανδρονίκη Τυχερού, που ανεκπαίδευτη και ανασφάλιστη μάζευε τα καπνογόνα στο ΟΑΚΑ και ακρωτηριάστηκαν δύο δάχτυλά της, δεν έπαθε τίποτα σοβαρό, απλώς «της έφυγε ένα νύχι». Λάθος λοιπόν είδαν τα μάτια μας και λάθος άκουσαν τ’ αυτιά μας τους «μεγάλους» του ΠΑΟ να δηλώνουν συντετριμμένοι και έτοιμοι να συμπαρασταθούν. Πού να συμπαρασταθούν; Στο μανικιούρ;
Πάλι καλά να λέμε.
Αν ήταν ο κ. Κούγιας, εξπέρ της τηλεδικηγορίας, που προωθεί το σενάριο ότι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος «δεν ήταν σαν τα δικά μας παιδιά» (άρα τι; ήταν αναλώσιμος;), ίσως ακούγαμε ότι τα μεν κοτόπουλα τα δασκάλεψε ο δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ για να στήσουν προβοκάτσια, η δε κ. Τυχερού πέταξε ύπουλα με το αριστερό την κροτίδα για να τη μαζέψει τάχα λάθος με το δεξί, τάχα να τραυματιστεί και να ζητήσει αποζημίωση.



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
__________
"Η Καθημερινή", 10/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Best of Russian Adagios

The apparently innate Russian genius for composing soulful melodies, combined with the influence of 200 years of Russian ballet, has resulte...